Asumarea riscurilor in mod inteligent

Asumarea riscurilor este parte integranta din afaceri si viata, dar foarte putine persoane stiu cum sa managerieze acest lucru asa cum trebuie. Cuvantul risc are o usoara conotatie negativa, implica pericol, tensiune si pierderi posibile. Dar riscul are de asemeni si o latura pozitiva, sansa de a avea un castig mare. Toate riscurile nu sunt totusi egale. Unele riscuri sunt pur si simplu prostesti si nu ar trebui sa ti le asumi niciodata. Dar chiar si in aceste cazuri, ai de obicei unele beneficii emotionale.

Dar ce se intampla cu riscurile inteligente?

Aceste sunt in mod evident cele in care pozitivul depaseste negativul, cel putin in cazul probabilitatilor. Si nu vei gasi prea multe astfel de riscuri in cazinouri, de exemplu.

Acum cu totii stim ca in general este o idee proasta sa iti asumi un risc, in cazul in care rezultatul este negativ si potentialul de crestere este foarte limitat. Dar este la fel de stupid sa ratezi un risc inteligent, de la care te astepti la rezultate pozitive si unde dezavantajul potential este foarte limitat. Cel mai inteligent risc este cel in care dezavantajul potential este limitat, dar potentialul de crestere este practic nelimitat. Acestea sunt riscuri ce merita sa ti le asumi.

Iata cateva exemple de riscuri inteligente:

–          a cere cuiva o intalnire (scenariul cel mai pesimist- o respingere; scenariul cel mai bun – o relatie cu sufletul pereche)

–          a cere o marire de salariu, o promovare (scenariul cel mai pesimist – vei fi refuzat; scenariul cel mai bun – o promovare sau o marire permanenta)

–          a incepe un blog (scenariul cel mai pesimist – iti vei irosi cateva ore din timpul tau; scenariul cel mai bun – iti vei schimba viata si lumea in mai bine)

–          a te alatura unui nou club (scenariul cel mai pesimist – vei irosi ceva timp si apoi vei renunta; scenariul cel mai bun – prieteni pe viata si multe alte beneficii)

Esti una dintre acele persoane ce dramatizeaza si cel mai pesimist scenariu? Daca este cazul tau, atunci inchide televizorul si frecventeaza persoane mai pozitive.

Cheia asumarii unor riscuri inteligente este sa privesti cu mult inainte. Pe o perioada mare de timp si cele mai mici schimbari pe care le faci azi, pot crea schimbari imense pe termen lung. Si decizia de a nu face nimic azi, inseamna ca iti negi beneficiile pe termen lung. A nu face nimic nu este un lucru neutru. Este mult, mult mai negativ decat atat. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa instalezi obiceiuri bune. Pe termen scurt este o lupta dureroasa. Trebuie sa te confrunti mereu cu dezamagirea. Dar rezultatele pe termen lung sunt extraordinare. Este uimitor ce diferente pe termen lung poate produce o mica schimbare facuta azi. Doar un pic mai multa auto-disciplina, un pic mai mult curaj, mai multa persistenta, mai mult entuziasm, toate acestea pot produce castiguri mari pe termen lung.

Nu renunta in timpul perioadei anoste – perioada anosta este cea mai grea, deoarece muncesti foarte mult si ai putine rezultate. Poate ca lucrezi la abilitatile tale si ai putine rezultate. Poate ca lucrezi la abilitatile tale sociale, dar nu reusesti sa ai o intalnire decenta. Poate ca lucrezi la abilitatile tale cu computerul, dar nu reusesti nici macar sa iti faci un site web. Poate ca incepi o noua afacere, dar nu reusesti sa faci nimic asa  cum trebuie. Asa este viata. Acorda-ti permisiunea de a munci mult si a avea putine rezultate, atat timp cat pastrezi in mod inteligent o perspectiva pozitiva pe termen lung.

Dragostea este mult mai puternica decat frica. Poti depasi astfel frica de a risca, prin a te adanci si mai mult in ceea ce iubesti sa faci. Gandul de a-ti asuma un risc va produce excitare in loc de anxietate.

Gaseste un risc inteligent pe care poti sa il iei azi. Cel mai probabil nu vei reusi. Dar daca vei reusi?

Sarbatoreste in ambele cazuri, deoarece indiferent de rezultat, vei castiga curaj doar prin a face aceasta incercare.

Leave a Reply