Bucuria de a rezolva probleme

Problemele vietii nu exista pentru a te descuraja. Exista pentru a te ajuta sa cresti.

Probleme si obstacole –  atitudinile reflecta probleme anterioare si le infatiseaza ca obstacole. Sunt blocaje, neplaceri si iritatii. Stau in calea trairii. Acestea interfereaza cu placerea pasnica a vietii.

Avand in vedere aceasta stare de spirit, trebuie sa faci tot ceea ce poti pentru a preveni ca problemele sa apara, ori de cate ori este posibil. Daca apare o problema, inseamna ca ceva nu a mers bine. Acestea ar fi trebuit sa fie anticipate si evitate. O problema ce nu se poate evita reprezinta ghinion sau o intorsatura cruda a destinului. Sau poate ca iti sugereaza ca a-i tinut gandurile gresite si cumva a-i atras acea problema. Daca in prezent ai probleme, atunci ar trebuie sa incerci sa le elimini daca poti. Tinteste spre nirvana delicioasa a existentei fara probleme, totul este la locul sau si nu este nimic de care sa iti faci griji. Primul aspect duce la coplesire. In cele din urma viata ta este umpluta de probleme pe care nu le poti rezolva cu usurinta.

Probabil vei recurge la o forma de evadare pentru a face fata situatiei ( cum ar fi TV, cititul excesiv, alcool, droguri) . Vei avea acel sentiment de scufundare lenta, ca viata ta aluneca departe de tine. Atunci cand problemele apar, devii stresat, ingrijorat sau nelinistit.

Al doilea aspect duce la retagere. In mod gradual te retragi din lume cu scopul de a reduce problemele cu care te confrunti. Poti justifica acest lucru prin cuvinte ca simplificare si minimalism. Daca o parte din viata ta iti procura prea multe necazuri, vei incerca chirurgical sa o elimini. Probabil ca traiesti singur si ai putini prieteni. Esti in favoarea muncii ce este usoara, neprovocatoare si neprofitabila. Gandul de a traii intr-o pestera sau sa meditezi zile la rand incepe sa sune ca o idee buna. Tot ceea ce vrei este pace, pace, pace dar niciodata nu pari in masura sa ramai in acel stadiu pentru mult timp. Unele neplaceri intotdeauna vin.

Exista si alte aspecte sau variatii ale acestora doua, dar in cea mai mare parte esti fie indreptat spre un supra antrenament stresant fie spre atrofiere pe termen lung. Oricum, cu cat urmezi aceste tipare mai mult timp cu atat devii mai slab. In cele din urma probleme ce nu pareau foarte mari cu cinci ani in urma, acum par poveri groaznice.

Problemele ca oportunitati – problemele nu exista pentru a te abate. Ele exista pentru a te ajuta sa devii mai puternic. Problemele sunt precum halterele la sala de sport. Daca incerci sa le ridici, te poti simti obosit pe termen scurt dar vei deveni mai puternic pe termen lung. Cand te gandesti la problemele variate si la provocarile cu care te confrunti in viata, poti fi tentat sa presupui ca telul este sa ajungi stadiul de solutionare, sa treci de problema. Dar aceasta este o perspectiva foarte ingusta si neputincioasa. Este ca si cum ai spune ca motivul principal de a merge la sala este sa ajungi la finalul antrenamentului. O perspectiva mult mai productiva este sa consideri ca activitatea de a rezolva probleme este ceea ce conteaza cu adevarat. Este activitatea, nu statutul de solutie finala ce te ajuta sa cresti. Problemele fizice construiesc puterea fizica. Problemele mentale construiesc puterea mentala. Problemele sociale construiesc puterea sociala. Si toate problemele vor construi la un anumit nivel puterea spirituala (sau taria de caracter). Aceasta mentalitate are o perspectiva pozitiva pe termen lung. Cu cat o detii mai mult cu atat devii mai puternic.

Depasirea coplesirii – daca ai lenevit din cauza evadarii, atunci cand iti scoti capul din nisip, te poti gasi inconjurat de probleme ce par prea grele pentru a fi ridicate. Adancit in datorii, un loc de munca ce este o fundatura, o situatie neplacuta in relatie, o burta mare, nici un sens al scopului, etc. Este ok. Incepe cu greutatile mai usoare si antreneaza-te de la acest punct. Pe masura ce rezolvi cateva din aceste probleme minore, vei incepe sa te simti mai puternic si mai plin de speranta. In cele din urma vei fi pregatit sa infrunti probleme medii si apoi pe cele cu adevarat mari. A face curatenie, a organiza si a face reparatii minore este un punct foarte bun de a incepe. Pune-ti in ordine biroul. Fa curat in baie. Organizea-za rafturile.

Poti de asemeni folosi metoda cutiei timpului. Stai deoparte pentru o perioada fixa de timp, sa spunem 30-90 minute si doar fa o aprofundare a catorva dintre problemele tale. Atunci cand timpul a trecut esti liber sa te opresti indiferent de cat de mult ai progresat. Gandeste-te la o sesiune de rezolvat probleme ca la un antrenament scurt pentru disciplina ta mentala, asemanator cu mersul la sala. Daca faci acest antrenament de rezolvare a problemelor in mod regulat, treptat vei deveni mai puternic si problemele mici nu vor mai parea atat de suparatoare.

A devenii mai puternic – a rezolva probleme iti creste inventivitatea. Cu cat rezolvi mai multe probleme cu atat devii mai bun la acest lucru. Aceasta ajustare de atitudine poate fi foarte eficienta. Daca incepi sa iti vezi problemele precum exercitii de antrenament pentru a te face mai puternic, vei fi capabil sa faci fata problemelor cu o atitudine pozitiva. Stii ca va fi greu dar accepti acest lucru. Greutatea se presupune ca trebuie sa fie grea si antrenamentul se presupune ca trebuie sa fie obositor. Daca ar fi prea usor nu te-ar ajuta sa cresti. Poti simti ceva stres si epuizare atunci cand esti in mijlocul unei probleme dificile, dar ai simtit acelasi lucru facand un antrenament dificil la sala. Nu deplange problemele tale. Fii recunoscator pentru ele. Te antreneaza sa fii mai puternic si mai inteligent. Invata sa te bucuri de antrenamentul pe care il primesti. Peste ani vei fi recunoscator ca a trebuit sa ai de a face cu aceste probleme, deoarece ai crescut foarte puternic.

Nu opune rezistenta instruirii.

One thought on “Bucuria de a rezolva probleme

Leave a Reply