Dezvoltarea unui set de tehnici de rezolvare a problemelor

Se spune ca atunci cand singura ta unealta este un ciocan, toate problemele arata precum un cui. Poate ca nici macar nu realizezi, cat de multe unelte exista de rezolvare a problemelor umane. Probleme precum amanarea, lenea, obiective neclare, relatii dificile, etc. Atunci cand cunosti 100 de metode diferite de a depasi amanarea, ai o sansa mult mai mare de a cucerii variatii unice ale problemei, ori de cate ori aceasta apare.

Un tamplar novice poate incepe doar cu un ciocan si o surubelnita, in timp ce un tamplar expert are 100 de unelte diferite pentru a rezolva o varietate larga de probleme in tamplarie. Acum poate ca ciocanul si surubelnita pot rezolva 80%  din acele sarcini, in comparatie cu cele 100 de unelte. Dar cu un set atat de rafinat de unelte, un tamplar expert va fi mult mai precis si sunt unele probleme pe care un tamplar novice pur si simplu nu le poate rezolva. Nu dintr-o lipsa de abilitati, dar mai degraba dintr-o lipsa de unelte adecvate.

Aceasta este o metafora de a lucra la propria ta crestere personala. De exemplu, daca ai probleme cu amanarea si ai incercat sa rezolvi aceasta problema din viata ta in mai multe moduri, incearca sa listezi toate uneltele diferite pe care le-ai folosit pentru a rezolva aceasta problema. Daca nu poti lista decat 5 sau 10, atunci poate ca amanarea in sine nu este adevarata problema. Poate pur si simplu nu ai suficiente unelte, pentru a te adresa tuturor variatiilor posibile ale amanarii. Asa ca in functie de detaliile precise, poti gasi ca, cateodata poti depasi problema amanarii, in timp ce in alte momente ramane de neatins.

Gandeste ca acel tamplar expert cu 100 de unelte. Atunci cand se duce sa cumpere unealta numarul 101, probabil ca va fi ceva foarte esoteric, pe care nu o va folosi aproape deloc. Dar cand o problema specifica a tamplariei apare, in care acea unelta este idealul, chiar daca se intampla o data la doi ani, va fi bucuros sa o aiba. Fiecare unealta este o investitie ce creste numarul de probleme ce pot fi rezolvate eficient.

Investesti suficient in uneltele din viata ta? Ai probleme ce apar in fiecare saptamana, pe care simti ca nu le-ai depasit pe deplin? Incerci sa rezolvi totul doar cu un ciocan si o surubelnita?

De exemplu, daca amanarea este o problema pentru tine, ce erau cele 10 carti pe care le-ai citit despre depasirea amanarii? 10 carti ar trebui sa iti dea macar 50-100 unelte de depasire a amanarii.

Majoritatea persoanelor nu citesc nici macar o carte pe acest subiect, asa ca tot ceea ce au este un ciocan si o surubelnita.

Daca ti se strica masina, o vei duce la un mecanic ce are doar o cheie si un compresor? Daca trebuie sa faci o operatie pe cord, vrei sa fie facuta de un chirurg care are ca unelte doar un ac si un tub de plastic?

Daca ne putem baza pe experti cu multe unelte atunci cand trebuie sa iti repari masina, sau intr-o operatie complicata, unde ne adresam atunci cand viata noastra are nevoie de reparatii? Aceasta este o arie in care trebuie sa ne asumam responsabilitatea personala si sa ne dezvoltam propriile noastre unelte, cat mai diversificate posibil. Trebuie sa ramanem responsabili pentru a invata cum sa rezolvam probleme dificile. Precum ar fi atingerea propriilor obiective, actionarea in ciuda fricii, descoperirea valorilor noastre si a trai cu integritate, construirea relatiilor puternice cu ceilalti, mentinerea sanatatii si energiei, dezvoltarea filozofiei proprii de viata, etc. Unde dezvoltam aceste set de unelte pentru viata? Unul dintre cele mai simple moduri este sa incepi sa imprumuti cele mai bune unelte de la persoanele din jurul tau. Daca ai o problema intr-un domeniu, sunt sanse ca cineva din anturajul tau sa nu mai aiba aceiasi problema. Cere sfatul acestei persoane. Imprumuta unealta si adaug-o setului tau. Cel mai bun lucru de la imprumutarea uneltelor umane este ca nu trebuie sa le inapoiezi.

O a doua metoda este sa devorezi informatii despre acel domeniu, pentru care ai nevoie de unelte mai bune. Nu citi doar o carte pe acest subiect. Citeste 10 carti de 10 autori diferiti.

Nu te invinovatii daca nu reusesti sa rezolvi o problema pe termen lung, precum pierderea in greutate. In schimb devin-o curios. Vezi daca poti sa inveti macar 100 de tehnici noi, diferite, pe care nu le-ai incercat inca.

De ce un set variat de unelte este important aici? Deoarece fiecare situatie umana pe care o intalnesti este unica. Daca trebuie sa slabesti, psihologia este usor diferita de cea a celorlalti. Asa ca nici o unealta a altei persoane nu poate fi o potrivire perfecta pentru situatia ta particulara. Foarte probabil ca vei avea nevoie de o solutie hibrid ce combina multiple unelte. Daca ai doar 5 unelte la dispozitie, vei fi foarte limitat in abilitatea de a dezvolta cu succes propria ta solutie hibrid. Dar daca ai 100 de unelte, vei fi capabil sa ataci probleme umane unice, cu o mai mare varietate si precizie.

Si de asemeni, vei evita problema generalizarii, unde incerci sa folosesti un ciocan peste tot.

Leave a Reply