Cum sa faci fata obstacolelor din viata ta: Partea II

Bine ati venit la cea de-a doua parte din ghidul meu acoperind idei despre cum sa depasesti obstacolele din viata ta. Dupa cum s-a discutat si in partea introductiva, vei intalni diverse obstacole. Pot fi obstacole de la probleme tehnice minore ce afecteaza performanta calculatorului tau pana la tonul vocii tale scazut ce ascunde o relatie cu prietenii. Orice ar fi, exista trei modalitati de tratare a acestor obstacole prezentate mai jos. Pentru anumite obstacole, toate cele trei masuri pot fi folosite, in timp ce pentru altele, doar o singura abordare este potrivita.

 

Evita obstacolul

Una dintre optiuni este pur si simplu sa eviti obstacolul. Nu vrei sa mergi la o petrecere? Atunci, nu te duce! Una dintre abordarile cele mai simple pentru a evita o problema este sa o dai altcuiva. Nu se refera chiar la rezolvarea de situatii. Nu prea imi place sa atrag atentia ospatarului intr-un restaurant, asadar o voi lasa pe sotia mea sa faca acest gest (este vorba doar de mine sau este o trasatura comuna intalnita la cuplurile casatorite?). Se argumenteaza ideea ca daca eviti in mod regulat problemele, te vei obisnui cu acest fapt pe viitor. Totusi, exista obstacole in viata pe care pur si simplu nu le putem evita, iar daca gandirea noastra rationala reuseste sa le evite pe anumite dintre ele, ne salveaza de a pierde timp si energie. Aplica regula 80/20. Este un obstacol atat de dificil?  Sa eviti o persoana pe care pur si simplu nu o placi decat sa treci printr-o perioada de incercari emotionale  in speranta de a rezolva situatia, ar fi o alegere mai buna in anumite circumstante.

 

Rezolva problema

Poate aceasta este alegerea tipica. Vizeaza faptul de a te implica intr-un mod activ sa indepartezi obstacolul (mai exact, din ce cauza este un obstacol pentru tine?), cu scopul de a-l face sa devina mai putin o problema sau pur si simplu sa dispara. Specificitatea de a rezolva asemenea scenarii este pe departe greu de atins. Totusi, baza fundamentala este aceea de gandi proactiv si rational, si sa ai rezultate bune in tot ceea ce faci. Daca esti fumator, te chinui sa te lasi de fumat si inca mai frecventezi barurile in care se fumeaza, nu este prea greu sa-ti dai seama de pasul pozitiv pe care ar trebui sa-l faci ca lucurile sa fie mai usoare. Se aseamana cu ideea de a dezvolta anumite obiceiuri (intr-adevar, multe obstacole sunt create de obiceiurile proaste).

 

Sa traiesti cu obstacolul

Uneori trebuie sa fim realisti si trebuie sa acceptam anumite obstacole. Traficul aglomerat in goana de dimineata spre serviciu este exemplul cel mai intalnit. In ciuda tuturor eforturilor noastre de a rezolva asemenea probleme, acestea nu vor disparea si nici nu vor deveni mai usoare. Poate ai incercat sa legi ruptura care s-a produs intre tine si sefa ta, dar ea refuza cu incapatanare. Cel putin ai fost proactiv incercand sa rezolvi problema. Poate sa para defetist, dar acest lucru este departe de a fi adevarat. Cheia pentru acest nivel este acceptarea. Ai identificat problema, ai incercat sa o rezolvi, ai invatat multe, si totusi obstacolul ramane. Cel putin poti castiga liniste, si nu vei mai fi acea persoana care se plange continuu despre problemele sale fara sa faca nimic.

Leave a Reply