5 Motive puternice pentru a manca incet

Una din problemele din viata noastra de zi cu zi este ca ne grabim fara a avea timp de nimic, si cand ne facem timp sa mancam ceva, pur si simplu o infulecam.

Aceasta duce la o viata nesanatoasa si stresanta.

Si prin a mancat incet putem incepe sa inversam acest stil de viata imediat. Cat de greu este? Iei muscaturi mici si mesteci fiecare bol incet si indelungat si te bucuri de masa mai mult.

Ia doar cateva minute in plus pentru fiecare masa si poate avea efecte profunde.

Poate ai auzit de miscarea Slow Food. A inceput in Italia de aproape 20 de ani pentru a contracara miscarea Fast Food.

Daca citesti Manifesto-ul miscarii Slow Food vei vedea ca nu este vorba doar de sanatate, ci despre stilul de viata. si fie ca vrei sa adopti acest stil de viata sau nu, in continuare sunt enumerate motive pentru care ar trebui sa mancam incet:

1. Pierzi din greutate. Un numar crescator de studii confirma ca doar mancand incet, consumi mai putine calorii- defapt, destul cat sa pierzi 20 de kilograme pe an fara a face altceva sau manca altceva diferit. Motivul este ca ia aproape 20 de minute creierului nostru ca inregistreze faptul ca suntem plini. Daca mancam repede, putem manca pana in punctul in care ne-am saturat. Daca mancam incet, avem timp sa realizam ca suntem saturati si sa ne oprim la timp. Acum, recomand sa mancati sanatos, dar daca vreti sa pierdeti in greutate, a manca incet ar trebui sa fie o parte din stilul de viata.

2. Bucura-te de mancare. Acest motiv este la fel de puternic in opinia mea. Este greu sa te bucuri de mancare daca intra prea repede. Cred ca este bine sa mancam deserturi daca mancam cantitati mici. Gandeste-te la asta. Daca le mananci incet, poti avea aceeasi cantitate de gust, dar cu o cantitate mai mica ce intra in stomac. Aceasta matematica merge la mine. Cred ca te face mai fericit mancand mancare gustoasa, mancand incet. Fa din mesele tale o placere gastronomica, nu un lucru pe care il faci grabit intre evenimente stresante.

3. Digestie mai buna. Daca mananci incet, vei mesteca mancarea mai incet, ceea ce duce la o digestie mai buna. Digestia incepe din cavitatea bucala, asa ca daca lucrezi mai mult aici, stomacul tau va lucra mai putin. Aceasta poate duce la probleme mai mici de digestie.

4. Mai putin stress. A manca incet si a acorda atentie mancatului poate fi un exercitiu de mintosenie. Fii prezent in acel moment, decat sa te grabesti gandindu-te la ceea ce ai de facut dupa. Cand mananci, trebuie sa mananci. Acest tip de constientizare, cred ca duce la o viata mai putin stresanta si fericire pe timp indelungat. Incearca.

5. Impotriveste-te mancarii fast-food si vietii agitate. Vietile noastre haotice, grabite, stresante duc la mancatul rapid. Acesta este un stil de viata care ne deumanizeaza, ne fac nesanatosi, stresati si nefericiti. Ne grabim lucrand la diferite sarcini fara a trai viata, sa ne bucuram de ea, sa relationam, sa fim umani. Acesta nu e un lucru bun.
In schimb, revolta-te intregului stil de viata si filozofiei de viata  cu actul simplu de a manca incet. Nu manca fast-food. Mananca intr-un restaurant bun sau gateste-ti singur mancarea si bucura-te de ea. Gusta viata insasi!

Leave a Reply