Cinci motive importante pentru a manca mai lent

Una dintre problemele din viata noastra de zi cu zi este ca foarte multi dintre noi trecem grabiti printr-o zi obisnuita de munca, fara a avea timp pentru altceva. Si cand avem timp sa mancam ceva, infulecam repede totul. Acest lucru duce la un stil de viata stresant si nesanatos.

Cu un simplu, dar puternic, act de a manca mai lent putem sa inversam acest stil de viata, imediat.Cat de greu este? Iei muscaturi mai mici si mesteci fiecare muscatura mai lent si mai mult timp. Si te bucuri de fiecare masa, mai mult timp. Este nevoie de cateva minute in plus, la fiecare masa si totusi poate avea efecte foarte profunde. Poate ca deja ai auzit de Miscarea Slow Food, initiata in Italia, aproape cu doua decenii in urma, pentru a contracara mancarea fast food. Tot ceea ce este fast food, slow food nu este. Daca citesti manifestul Miscarii Slow Food, vei observa ca nu este vorba doar de sanatate, este vorba despre un stil de viata.

Si fie ca vrei sa adopti acest stil de viata, fie ca nu, sunt cateva motive pe care ar trebui sa le iei in considerare:

  1. 1.      Pierderea in greutate. Un numar in crestere de studii confirma ca doar prin a manca mai lent vei consuma mai putine calorii. De fapt, indeajuns incat sa pierzi pana la 10 kg intr-un an, fara a face ceva diferit, sau a manaca ceva diferit. Motivul este ca e nevoie de aproximativ 20 de minute

pentru ca creierul nostru sa inregistreze ca esti satul. Daca mananci          repede, vei continua sa mananci, peste punctul in care esti cu adevarat satul. Daca mananci mai lent, vei avea timp sa realizezi ca esti satul si sa te opresti la timp.

  1. Bucura-te de fiecare masa. Este greu sa te bucuri de ceea ce consumi, daca treci foarte repede prin tot procesul de a manca. De fapt, poate fi chiar ok sa consumi alimente nesanatoase cateodata, daca mananci mai lent si intr-o cantitate mai mica. De fapt, vrei sa mananci alimente care sunt nesanatoase ( pizza, deserturi, alimente prajite) deoarece au un gust bun. Dar, daca le mananci foarte repede, atunci care este scopul? Mancand mai lent, poti savura mai bine fiecare aliment. Fa din fiecare masa o experienta gastronomica, nu un lucru ce trebuie grabit, strecurat intre evenimente stresante.
  2. O digestie mai buna. Daca mananci mai lent iti vei mesteca mai bine mancarea, ceea ce duce la o digestie mai buna. Si astfel vei avea mai putine probleme de digestie.
  3. Mai putin stres. A manca mai lent si a acorda o atentie majora la ceea ce mancam, poate fi o forma foarte buna de exercitiu de constientizare. Fii in momentul prezent, mai degraba, decat sa te grabesti sa treci peste masa, gandindu-te la ceea ce trebuie sa faci mai departe. Atunci cand mananci, ar trebui doar sa mananci. Acest tip de constientizare va duce la la un stil de viata mai putin stresant. Si la o fericire de durata.
  4. Razvrateste-te impotriva fast food-ului si a vietii rapide. Viata noastra haotica, rapida, stresanta duce la a consuma mancare de fast food si la a manca extrem de rapid. Acesta este un stil de viata care ne face nesanatosi, stresati si nefericiti.

Trecem in graba prin viata noastra de zi cu zi, executand sarcini dupa sarcini, fara a ne acorda timp sa traim cu adevarat viata, sa interactionam unii cu altii, sa fim umani. Razvrateste-te impotriva intregului stil de viata si filozofii, prin simplul act de a manca mai lent. Nu manca fast food. Mananca la un restaurant bun. Sau si mai bine gateste ceva tu insuti si bucura-te pe deplin de experienta.

Gusta viata pe deplin.

Leave a Reply