Scurt ghid pentru a-ti gasi pasiunea

A-ti urma pasiunea poate fi un lucru extrem de dificil. Dar a-ti da seama care este pasiunea ta poate fi un lucru si mai complicat. Dar este cel mai extraordinar lucru sa fii capabil sa iti castigi existenta facand ceea ce iubesti. Iata un mic ghid care te poate ajuta sa incepi sa iti dai seama ce anume iubesti sa faci. Acesta va fi lucrul care te va motiva sa te dai jos din pat dimineata, sa strigi „ traiesc!”. Acest ghid nu va gasi pasiunea pentru tine, dar te va ajuta in calatoria ta pentru a o gasi.

Iata cum:

  1. La ce anume esti bun? Tu ai cateva abilitati, talente sau o anumita aptitudine care te diferentiaza de altii? Chiar daca abia iti incepi viata adulta poate ca ai aratat ceva talent cand erai mai tanar, poate chiar la scoala generala. Ai fost dintotdeauna un bun scriitor, orator, desenator, organizator, constructor, profesor, prieten? Ai fost bun la a avea idei bune, la a face legaturi intre oameni, la gradinarit, vanzari, etc? Gandeste-te bine la aceste aspecte. Gandeste-te la aceste intrebari macar 30 de minute. Gandeste-te mult in trecut la proiecte, hobby-uri, etc. Acestea pot fi pasiunea ta. Incepe o lista cu potentialii candidati.
  2. Ce te entuziasmeaza? Poate fi ceva de la locul de munca  – o mica parte din munca ta care te entuziasmeaza. Poate fi ceva ce faci in afara orelor de munca – un hobby, o munca suplimentara, ceva ce faci precum volutar sau ca parinte sau ca prieten. Poate fi ceva ce nu ai mai facut de ceva vreme. Gandeste-te la acest lucru pret de 30 de minute si scrie orice raspuns iti vine in minte pe o hartie.
  3. Despre ce anume citesti? Despre ce anume ai petrecut ore citind online? Ce reviste astepti cu nerabdare sa citesti? Ce bloguri urmaresti? Ce sectiune din librarie de obicei cercetezi? Poate fi vorba despre mai multe subiecte, asa ca adauga-le la lista ta.
  4. La ce anume ai visat in secret? Poate ca ai un vis despre o munca pe care intotdeauna ti-ai dorit sa o faci – sa fii un scriitor, un artist, un designer, un arhitect, un doctor, un programator, un intreprinzator, etc. Dar o teama anume, neincrederea in tine te-au tinut pe loc, te-au facut sa respingi ideea. Trebuie sa le adaugi la lista ta, indiferent de cat sunt de nerealiste.
  5. Invata, intreaba, ia notite. Acum ai o lista. Alege un lucru din aceasta lista care te pasioneaza cel mai mult. Acesta este primul tau candidat. Acum citeste tot ceea ce poti pe acest subiect, vorbeste cu persoane care au succes in acest camp de activitate. Fa o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le inveti, pe care trebuie sa le imbunatatesti, abilitati pe care vrei sa le stapanesti, persoane cu care trebuie sa vorbesti. Studiaza cat mai mult, dar nu astepta prea mult pentru a trece la urmatorul pas.
  6. Experimenteaza, incearca. Aici are loc cu adevarat invatarea. Incepe sa faci lucrul pe care l-ai ales. Daca deja faci acest lucru poti sa treci la pasul urmator sau poti sa incerci un al doilea candidat. Dar daca nu faci inca nimic este momentul sa incepi. Poate fi in spatiul privat al propriei tale case, dar cat mai curand posibil fa public procesul tau. Acest lucru te motiveaza sa devii mai bun, iti ofera un feedback si reputatia ta se va imbunatati pe parcurs. Acorda atentie felului cum te simti atunci cand faci ceea ce ai ales – este ceva ce astepti cu nerabdare, ce te motiveaza, ce iubesti sa impartasesti?
  7. Simplifica lucrurile. Este recomandat sa alegi 3-5 lucruri din lista ta si sa faci pasii 5 si 6 cu ele. Acest lucru poate necesita luni de zile daca nu le-ai facut deja. Acum este momentul sa te intrebi ce anume te incanta cel mai mult? Care anume dintre acestea poate produce ceva pentru care persoanele ar plati sau care le-ar incanta? Ce anume te vezi facand timp de ani de zile? Alege unul sau cel mult doua si concenteaza-te pe acestea. Executa urmatorii pasi cu acestea si daca nu functioneaza pentru tine alege urmatorul lucru de pe lista ta. Nu este nimic in neregula daca esuezi pentru ca te va invata o lectie importanta ce te va ajuta sa ai succes in urmatoarea incercare.
  8. Alunga-ti temerile. Acesta este cel mai mare obstacol pentru majoritatea persoanelor – neincrederea in sine si teama de esec. Trebuie sa o infrunti si sa o alungi. In primul rand recunoste-o mai degraba decat sa o ignori sau sa ii negi existenta. In al doilea rand scrie-o pentru a o externaliza. In al treilea rand simte teama si fii ok cu faptul ca o ai. In al patrulea rand intreaba-te „care este cel mai rau lucru care se poate intampla?” De obicei nu este o catastrofa. In al cincilea rand pregateste-te sa faci ceea ce iti place oricum si apoi treci la treaba. Fa pasi mici, cat mai mici posibil si uita ce anume s-ar putea intampla. Concentreaza-te pe ceea ce se intampla chiar acum. Si apoi sarbatoreste succesul, indiferent cat de mic este.
  9. Gaseste timpul necesar. Nu ai timp pentru a-ti urma pasiunea? Fa-ti timp. Daca aceasta este o prioritate iti vei gasi timpul, iti vei aranja viata pana cand vei avea timpul necesar. Poate ca va insemna sa anulezi cateva angajamente, sa iti simplifici rutina ta, sa te trezesti mai devreme, sa faci mult din munca ta in avans, etc. Fa tot ce este necesar.
  10. Cum sa iti castigi existenta din pasiunea ta. Acest lucru nu se intampla peste noapte. Trebuie sa faci ceva sa devii foarte bun, sa fii pasionat cu privire la acesta. Acest lucru poate necesita luni sau ani, dar daca iti place procesul acesta este lucrul cel mai important. Cand ajungi in punctul in care cineva ar plati pentru acesta atunci esti pe calea cea buna. Exista multe moduri de a-ti castiga existenta inclusiv a face munca de consultanta, sa scrii un blog, sa vinzi publicitate, etc.

Nu este un proces usor. Necesita multa reflexie si cautare sufleteasca la inceput, apoi mult curaj si invatare si experimentare si in cele din urma foarte mult angajament. Dar totul merita – fiecare secunda, fiecare dram de curaj si efort. Deoarece in cele din urma vei avea ceva ce iti transforma viata in atat de multe moduri, iti va oferi acel motiv de a sari din pat dimineata, te va face fericit indiferent de cat de mult castigi.

„ Alege munca pe care o iubesti si nu va trebui sa muncesti o zi din viata ta.” – Confucius

Leave a Reply