Ce ai face daca nu ai avea nimic de facut?

Ce ai face maine, daca te-ai retrage (pensiona), astazi? Sa spunem ca ai avea o zi complet libera, care se uita la tine. Nu ar trebui sa muncesti. Ai putea sa faci tot ce iti doresti

( chiar daca banii sunt un factor limitator). Cum ar fi ziua ta perfecta? Aceste intrebari sunt mai mult decat intrebari ipotetice. Este un exercitiu, menit sa te faca sa te gandesti la stilul de viata pe care ti-l doresti.

Cum iti organizezi viata? Sa presupunem ca viata ta este sub controlul tau. Desigur, nu totul este in controlul tau. Dar sa presupunem ca foarte mult din viata ta iti sta la dispozitie, sa faci asa cum doresti. Chiar daca este asa, foarte multi dintre noi facem ceea ce facem, deoarece o serie de evenimente ne-au facut viata ceea ce este acum.

Continuam sa facem ceea ce facem, fara a ne gandi prea mult, pentru ca este mai usor astfel.

A-ti organiza viata nu este usor. In primul rand trebuie sa indraznesti sa pui intrebarile de mai sus. Trebuie sa indraznesti sa iti imaginezi ca pot deveni adevarate. Si apoi vine sarcina dificila de a-ti schimba viata, astfel incat sa devina ceea ce iti doresti. Poate ca viata ta este deja asa cum iti place – daca asa este atunci felicitari. Dar foarte multi dintre noi, in timp ce in mod general suntem fericiti, avem o viata nu dupa tiparele noastre – cel putin nu un tipar constient.

Iata un proces ce te poate conduce spre fericire si spre o viata asa cum ti-o doresti:

  1. Ce este important? Intreaba-te ce este cel mai important pentru tine. Aceasta este intrebarea cheie pentru multe  procese de imbunatatire a calitatii vietii. Fie ca este vorba de productivitate, de simplificare sau de a deveni mai fericit. Ce iubesti sa faci? Cu cine iti place sa iti petreci timpul? Fa o lista scurta de 4-5 lucruri.
  2. Care este pasiunea ta? Ce iubesti sa faci cel mai mult? Poate fi un mod de a-ti castiga existenta? Daca poti face o cariera din ceea ce iubesti, iti vei iubi ziua de lucru. Indrazneste sa iti imaginezi ca acest lucru poate fi adevarat.
  3. Proiecteaza-ti  ziua. Incepe cu o tabla goala si proiecteaza-ti ziua perfecta. Incorporeaza lista scurta de 4-5 lucruri importante, pentru a te asigura ca iti petreci ziua, facand ceea ce este important pentru tine. De asemeni, include timpul petrecut lucrand la pasiunile tale. Include o rutina ideala de dimineata pana seara. La ce ora te-ai trezi si la ce ora te-ai pune la somn?
  4. Da-ti seama cum sa ajungi acolo. Ce schimbari ar trebui sa faci in viata ta, pentru a face acea zi perfecta, o realitate? Fii dispus sa iei in considerare schimbari dramatice, daca este necesar. Intocmeste un plan pentru a ajunge acolo. Este posibil sa fie un plan ce necesita 6 luni, un an, doi ani sau mai mult. Dar vei ajunge acolo unde iti doresti in cele din urma, daca iti doresti cu adevarat. Indrazneste sa il faci realitate.
  5. Incepe sa faci unele schimbari imediat. Unele dintre schimbari pot fi facute imediat, in special daca schimbarile sunt sub controlul tau direct. Momentul cand te trezesti dimineata si cand te pui la somn, probabil sunt sub controlul tau. Rutina ta de dimineata si de seara sunt un alt exemplu, de lucruri pe care probabil poti sa le schimbi imediat. A-ti petrece timp facand cele 4-5 lucruri importante din lista ta pot fi de asemeni o posibilitate imediata. Observa lucrurile pe care le faci in mod normal, ce nu sunt pe lista ta. Ia in considerare eliminarea sau minimalizarea timpului pe care il petreci cu lucruri mai putin importante, pentru a face loc lucrurilor cu adevarat importante din viata ta.
  6. Incepe sa faci schimbari pe termen lung, chiar acum. Schimbarile pe termen lung pot include lucruri precum: a face din pasiunea ta un mod de trai,  a schimba locul unde traiesti, a anula unele angajamente care nu te fac fericit sau care nu sunt pe lista ta de obiective. Incepe sa lucrezi asupra lor astazi, chiar daca va fi nevoie de mai mult timp pentru a le realiza. Pune planul tau in miscare si indrazneste sa crezi ca poti schimba aceste lucruri.
  7. Pastreaza finalul in minte. Asterne pe hartie ziua ta perfecta. Si mentine in minte aceasta imagine, pe masura ce incepi sa faci schimbari. Aceasta este viata pe care ti-ai proiectat-o, mai degraba decat una in care te-ai nimerit din greseala. Tu ai controlul asupra vietii tale si poti avea viata perfecta daca ti-o doresti suficient de mult.

Leave a Reply