Planificarea trimestriala a timpului

Viata poate deveni foarte complicata cateodata si este mai usor sa fii deviat de la calea ta, de presiuni externe, daca nu stii cu exactitate incotro te indrepti. Cand lucrezi cateva zile la un proiect anume si o noua oportunitate apare intr-un domeniu complet diferit, poate fi greu sa iei o decizie clara. Mai ales daca nu esti capabil mental sa iti indepartezi mintea de la acel proiect. A avea un plan scris pe care il poti revizui oricand doresti, face mai usoara  analizarea situatiei curente, astfel incat sa iei o decizie mai coerenta. Un proiect bine pus la punct, o planificare atenta, trebuie sa includa presupuneri cu privire la ceea ce te astepti sa se intample. Precum si cat timp crezi ca va fi necesar, pentru a completa un anumit proiect. Daca pe parcursul desfasurarii planului te lovesti de un zid, trebuie sa te intorci la presupunerile tale si sa vezi care dintre ele sunt gresite. Apoi iti poti corecta acele presupuneri si sa iti actualizezi planul in consecinta. Dar daca descoperi ca toate presupunerile sunt corecte, atunci planul este inca in regula. Si poate ca trebuie doar sa alterezi un pic modul de implementare.

Cand iti creezi un plan de 90 de zile, de fapt privesti mult mai departe de cele 90 de zile. Sunt multe decizii care arata bine cand le iei in considerare intr-o incradare de timp de 3-6 luni, dar cand privesti 2 ani inainte par mai problematice. Atunci cand privesti inainte vei sfarsi prin a alege mutari cu totul diferite.

Vei crea cele mai bune planuri daca privesti inainte cativa ani si te gandesti unde vei ajunge. Iar apoi foloseste perspectiva pe termen lung pentru a decide ce trebuie sa faci chiar acum. Si pentru o decizie importanta anume, cum ar fi daca ti-ar placea sau nu sa mai ai un copil, vei dori sa privesti mult mai mult in viitor. Privirea pe termen lung ascute privirea pe termen scurt.

Cu cat viata ta devine mai complicata, cu atat este mai important sa iti petreci mai mult timp pentru a clarifica obiectivele si planurile tale. Principalul lucru pe care un plan scris il face pentru tine este ca iti ofera o senzatie de confort interior. Stii ca ai trecut totul in revista, ca te-ai gandit la tot in mod constient si ca totul este acoperit. Poate fi greu sa faci alegeri precum: ar trebui sa imi petrec timpul cu copii sau ar trebui sa fac exercitii fizice, sau ar trebui sa ma ocup de munca de birou, sau ar trebui sa fac bilantul familial, sau ar trebui sa citesc o carte? Un lucru pe care il vei invata este ca vei avea tendinta sa faci o treaba proasta, cand faci astfel de balante la decizii de moment. Nu reprezinti corect unele arii, in timp ce le acorzi prea multa atentie altora. Doar prin a crea un plan de nivel inalt poti avea incerdere ca esti capabil sa ajungi la echilibrul corect. Si sa ajungi la lucrurile cu adevarat importante, in timp ce in mod constient poti decide ce arii necesita mai putina atentie. Poti sa ai incredere in plan, pentru ca stii ca ai petrecut mult timp gandindu-te la crearea lui. Acesta actioneaza ca o unealta, ce te ajuta sa simplifici si sa grabesti deciziile de zi cu zi.

Odata ce ai un plan bine scris, urmatorul truc este sa inveti cum sa muncesti eficient.

Si apoi totul va curge de la sine.

Leave a Reply