Abordarea pasilor mici pentru a realiza lucruri extraordinare

Gandeste la scara mare. Traieste la maxim. Schimba lumea. Toate sunt obiective care merita atentia noastra. Aceste proclamari marete sunt facute sa ne incurajeze sa realizam lucruri marete in vietile noastre. Dar mai degraba decat a fi o inspiratie, a face un obiectiv impresionant poate fi coplesitor. Din pacate foarte multi dintre noi nu dezvolta niciodata obiceiuri noi, deoarece credem ca un rezultat pozitiv va avea nevoie de foarte mult efort. Sau dupa ce incepem sa ne imbunatatim viata renuntam mult prea devreme, deoarece nu ajungem unde ne dorim suficient de repede. Poate ca esti intr-un astfel de impas chiar acum deoarece ti-ai fixat obiective care sunt dificil de ajuns, indiferent de cat de mult ai munci la ele. Poate ca te concentrezi pe rezultatul final care este mult prea departe si esti pe cale sa renunti in orice moment. Daca acesta este cazul, atunci vei beneficia mult mai mult daca gandesti in pasi mici. Acestia  te vor ajuta mult mai mult sa iti transformi viata.

A-ti asuma mult prea multe lucruri. „ Gandeste la scara mare!” poate fi un strigat de razboi pentru afaceristii de succes, dar poate fi si o atitudine limitata de adoptat imediat. Este gresit sa iti asumi mai multe obiective decat poti duce la indeplinire si sa astepti un succes rapid. A te incarca cu o varietate de obiective este o reteta sigura catre esec. Solutia este sa te concentrezi pe un singur obiectiv pe rand si sa il duci la indeplinire intr-un ritm lent.

Descompune lucrurile mari. Inainte de a realiza ceva in viata trebuie sa decizi exact ceea ce iti doresti. Poate fi ca intentionezi sa te lasi de fumat, sa iti imbunatatesti sanatatea, sa renunti la jocuri de noroc, sa obtii un loc de munca nou, etc.

 • Evita sa fii vag cand proclami rezultatul tau final ideal. Cu cat este mai detaliata descrierea succesului tau de la inceput cu atat vei fi mai capabil sa o desparti in pasi mai mici.
 • Intreaba-te de ce vrei acest rezultat. Este extrem de valoros sa stii aceste motive deoarece te vor mentine motivat in timpul unei calatorii lungi catre obiectivul tau. Orice motiv este valid daca conteaza pentru tine.
 • Decide-te asupra perioadei de timp aproximative. Este esential sa fixezi o perioada de timp realista in care sa iti realizezi obiectivul. Daca iti fixezi termene limita imposibile este foarte probabil ca vei esua. Pe de alta parte daca nu ai o perioada in minte vei fi tentat sa amani mereu si sa nu ajungi niciodata acolo unde iti doresti

Odata ce ai definit clar ceea ce iti doresti poti sa desparti intreg procesul in pasi mai mici. Iata cum:

 1. Identifica pasii necesari. Sa spunem, de exemplu, ca rezultatul tau final este sa obtii un loc de munca, ca profesor in urmatorii 5 ani. Intreaba-te care sunt pasii individuali necesari pentru a ajunge acolo. Este nevoie de o anumita experienta sau calificare? Cum poti obtine aceste abilitati? Ce poti sa faci pentru a studia ce ai nevoie? Gandeste-te la absolut toti pasii care pot fi implicati. Fiecare dintre acestia sunt o caramida din temelia catre atingerea rezultatului final.
 2. Creeaza un plan de actiune. Gandeste-te la pasi ca fiind actiuni. Odata ce ai inteles de ce actiuni este nevoie pentru a ajunge la rezultatul final poti sa le pui pe toate intr-un plan.
 3. Fixeaza mini-obiective si sarcini zilnice sau saptamanale. Cand iti creezi planul tau de actiune fixeaza si o serie se obiective pe care crezi ca le poti atinge pe drumul tau catre rezultatul final. Decide ce trebuie sa indeplinesti in sase luni, trei luni, o luna, pentru a-ti realiza obiectivul final. Apoi desparte acesti pasi in actiuni saptamanale sau lunare. Si de aici poti sa le reduci la sarcini zilnice sau saptamanale care vor fi mai usor de realizat.
 4. Mentine-te pe calea corecta. Daca sarcina saptamanala nu este realizata, nu dispera. Abordarea la scara mica este flexibila si iti permite sa faci schimbari imediate. Continua sa iti executi sarcinile pe termen scurt cu ajustarile de rigoare si in scurt timp vei fi tot mai aproape de obiectivul tau final.
 5. Uita de termenul lung. Trebuie sa iti intre in obicei sa uiti de data finala pe care ti-ai fixat-o. Si inceteaza sa te mai gandesti la ceea ce va veni in viitor. Nu iti face griji –deja te-ai gandit la toti pasii necesari si la cat timp implica tot procesul. Acum uita de vederea pe termen lung si concentreaza-te pe pasii mici pe care ii faci chiar acum.
 6. Ajusteaza-ti pasii. Pe parcursul tau poti descoperi ca incercarile tale nu sunt atat de eficiente pe cat ai sperat. Sau alti factori precum locul de munca, familia, angajamentele, iti pot afecta concentrarea. Fii pregatit sa alterezi sau sa elimini sarcini si obiective mai mici atunci cand este necesar.
 7. Sarbatoreste micile victorii. Un succes duce catre un altul, asa ca foloseste toate aceste succese pentru a te motiva. Cu cat treci peste fiecare prag triumfator, cu atat motivatia ta este mai mare si vei castiga mai multa incredere in abilitatile tale. Recompenseaza-te cu ceva ce te face sa te simti incredibil.
 8. Rezista tentatiei de a supradimensiona. Este in natura umana sa vrei rezultate rapide. In anumite momente poti fi tentat sa grabesti anumite lucruri si sa faci mai mult decat poti, ajungand in cele din urma de unde ai plecat. Fii determinat si concentrat doar pe stagiul curent al calatoriei tale si nu pe urmatorul pas. Reflecta la cat de departe ai ajuns si ce pierdere ar fi daca ai renunta acum.

Echilibrarea ambitiilor mari cu gestionarea acestora. Unele persoane iti vor spune ca este o lipsa de ambitie sa vrei o schimbare de viata la o scara mica. Prefera sa adopte o mentalitate de totul sau nimic crezand ca este un semn de slabiciune sa faci lucrurile calm si echilibrat. Este adevarat ca pentru a creste trebuie sa fim pregatiti sa ne depasim limitele. Dar este un echilibru fragil intre obiective posibile si obiective imposibile si acesta se aplica doar tie. Nu toata lumea vrea sa faca fata unor obiective excesiv de ambitioase. Asa ca, nu te simti sub presiunea asteptarilor altor persoane. O schimbare de stil de viata de lunga durata necesita o investitie de timp si efort, dar si o doza mare de rabdare. Poti totusi sa faci calea catre lucruri marete mai putin intimidanta daca desparti rezultatul final in mai multi pasi mici. Te vei simti fantastic atunci cand in sfarsit vei ajunge la capatul calatoriei.

Leave a Reply