Despre amanare

Am gasit o formula de amanare in care am identificat un mare potential. Incercand sa o aplicam matematic zilnic, este cu adevarat greu de pus in practica. Am incercat sa abordez cele patru elemente care construiesc ecuatia (asteptare, valoare, sensibilitate si amanare) si sa observ in schimb cum pot fi imbunatatite laturile lor si, sa scada sansele de amanare. Inainte de toate, sa ne amintin de formula in sine:

Asteptare x Valoare (A x V)

Asteptarea poate fi rezultatul sarcinii care trebuie sa fie indeplinite. Valoarea se bazeaza pe faptul cat de valoros poate fi rezultatul. Cu siguranta, vrem sarcini care sa ofere o sansa destul de mare sa ai un rezultat pozitiv (valoare). Asadar, foarte probabil se poate sa mancam paine decat sa asteptam ca masa sa fie pregatita, sau mai bine sa vorbesti cu prietenii la telefon decat sa le trimiti o scrisoare, deoarece rezultatul este imediat si evident. Cum sa marim sansele de asteptare si valoare, ca sa micsoram sansele de amanare a sarcinii de indeplinit?

Sensibilitate (S)

Acest element se bazeaza pe atitudini si comportament personal. Cat de usor poti fi distras de la o activitate? Cat de spontan esti? Faci actiunile ca pe niste capricii? Urmeaza cateva sugestii pentru a reduce tendintele tale de amanare:

Fa un program. Gandeste-te la cum iti vei folosi timpul. Include acele actiuni care ar putea sa-ti distraga atentia de la lucru. Decat sa-ti amani lucrul pentru a merge la cumparaturi, gandeste-te la un program  si anume ca vei lucra pana la pranz apoi iti vei petrece doua ore la cumparaturi.

Incearca sa eviti tentatiile. De exemplu, daca nu rezisti sa amani plimbarea de seara, asigura-te ca iti vei face treaba inca de dimineata sau dupa-amiaza, astfel incat sa nu se suprapuna activitatile. Creeaza-ti un mediu propice muncii cu cat mai putine distractii.

Oamenii care au o autoeficacitate scazuta sau un sentiment de competenta, mult mai probabil amana lucrurile. Se poate intampla si opusul si anume, o persoana care este mult mai sigura pe sine, si acestea pot amana munca deoarece sunt foarte siguri pe propriile capacitati. Depinde pe ce parte vrei sa fii, poate ca vrei sa fii sigur ca esti foarte bine pregatit, format sau poate vrei sa maresti sansele sarcinilor pe care le ai de indeplinit.

Indeparteaza obiceiul

Pentru a scadea interesul personal privind amanarea unei actiuni, este foarte important sa tii minte ca este totusi un obicei si trebuie tratat ca un obicei. Trebuie pur si simplu sa-ti indepartezi obiceiul de a mai amana activitatile pe care le ai de facut si sa-l inlocuiesti cu un alt obicei in loc, care sa te faca sa-ti indeplinesti promisiunile. Primele idei sunt greu de aplicat deoarece vin impotriva activitatilor tale zilnice, dar ceea ce ramane de retinut este faptul ca ar trebui sa insisti asupra lor pentru ca lucrurile sa devina mai usoare, pana in momentul cand vor deveni mai naturale. Se spune ca obiceiurile pot fi indepartare in 30 de zile, asa ca mai bine creeaza un calendar special cu obiceiuri de insusit si pentru fiecare zi in care amani un proiect pentru a reveni la programul stabilit, noteaza pe o lista. Daca insisti asupra lui pentru cateva zile, te vei simti strans legat, ceea ce te va motiva si mai mult.

 

Amanare (A)

Amanarea este ultima variabila din ecuatie, si reprezinta timpul pe care o persoana trebuie sa-l astepte pentru a primi recompensa. Dar, daca este vorba despre un proiect de un an, sau despre un raport ce nu se va sfarsi pana in sase luni, ramane sa astepti mult pana sa primesti recompensa. Cum ne descurcam in asemenea situatii?

Incearca sa micsorezi sarcinile pe care le ai de indeplinit si sa faci pasi mai mici, decat sa tratezi proiectul in intregime. Sa primesti recompense in fiecare zi te  poate motiva si mai mult, decat sa primesti o recompensa la sfarsitul anului.

Pune-ti o intrebare si anume, daca poti sa scazi perioada de amanare inainte de a primi premiul. Daca mai lucrezi cateva ore peste program la serviciu timp de cateva saptamani, acest fapt inseamna ca recompensa ta va fi mai mare? Pot si modificate datele? Poti sa aranjezi limite personale cu seful tau?

Spune-le si celorlalti despre datele tale limita. Nu e bine sa promiti ceva si apoi sa nu-si tina cuvantul. Aceasta poate deveni o modalitate buna de automotivatie: sa-ti termini proiectul la timp, astfel incat sa nu mai amani persoanele.

 

Rezumat

Este mai bine sa-ti termini proiectul mai devreme decat mai tarziu

Ofera-ti o recompensa, intr-un fel sau altul, in urma sarcinii indeplinite

Trateaza cu seriozitate sarcina de indeplinit

Sa ai un program

Creeaza-ti un mediu de lucru fara prea multe tentatii

Daca nu ai incredere in tine, pregateste-te singur pentru ceea ce urmeaza

Amanarea este un obicei. Scapa de acest obicei!

Imparte sarcinile pe care le ai de indeplinit in cateva sarcini mai mici

Incearca sa-ti organizezi timpul pana cand iti vei primi rasplata

Impune-ti cateva limite de timp personale si spune-le si persoanelor din jurul tau.

 

Leave a Reply