Cum sa iti prezici viitorul

De cate ori nu ti-ai  vazut un prieten intr-o relatie ce mergea la vale si puteai sa spui ca se va termina prost, totusi prietenul tau era orb? Este greu sa trecem peste prejudecatile proprii si sa vedem unde ne va duce calea noastra, dar deseori pare ca putem prezice unde se indreapta caile altor persoane.

 

Un simplu exercitiu de predictie – acorda-ti un moment sa te gandesti la cineva, pe care il cunosti destul de bine, dar in care nu ai o investitie emotionala majora, precum un coleg sau un asociat de afaceri, dar nu o ruda sau o persoana importanta tie. Considerand ce stii despre aceasta persoana, unde crezi ca va fi peste 5 ani? Care va fi statusul carierei acestei persoane, relatiile, sanatatea, convingerile spirituale, situatia financiara, etc? Ce arii se vor imbunatati? Care vor fi in declin? Care vor ramane neschimbate? Nu iti face griji ca trebuie sa fii perfect exact. Doar ghiceste cat de bine poti. Nu trebuie sa le scrii, dar fii clar cu privire la anumite predictii ale tale. Aceasta persoana va slabi, se va ingrasa sau va ramane la fel? Venitul ei va creste sau va scadea? Va avea aceiasi cariera? Va incepe/ sfarsi sau va mentine o relatie? Veti mentine aceiasi relatie?

 

Intelegerea predictiilor tale – acum sa lasam deoparte predictiile tale si sa ne concentram  pe modul cum le-ai facut aceste predictii. Ce factori ai luat in considerare?

Iata aici cativa factori, pe care poate ca i-ai luat in considerare (constient sau inconstient)

Ai considerat:

 • Tiparele comportamentului
 • Obiceiurile
 • Istoria trecutului
 • Mediul (casa, mediul de lucru)
 • Relatiile sociale
 • Locul de munca /cariera
 • Convingerile spirituale/religioase
 • Situatia financiara
 • Posesiile
 • Dependentele
 • Sanatate/dieta
 • Aparentele fizice
 • Genetica
 • Personalitatea
 • Caracter

 

Foarte probabil ca ai folosit macar cativa dintre acesti factori, fie constient, fie inconstient. Probabil ca analizezi unde se afla aceasta persoana in prezent, unde se situa in trecut si proiectezi aceste date in viitor. Este precum o problema de fizica. Incerci sa stabilesti pozitia obiectului, viteza si acceleratia si acest lucru iti permite sa prezici cu un anumit nivel de exactitate, unde va fi in viitor.

Este in regula, daca ai facut predictia ta bazat in mare parte pe instinct si intuitie, in loc sa incerci sa aplici unele criterii rationale. Daca te bazezi mai mult pe intuitia ta, pentru a face predictiile tale despre viitorul prietenului tau, ghiceste ce criterii considera intuitia ta importante. Doar incerca sa castigi ceva claritate despre cum ai facut predictiile tale, chiar daca procesul in sine, pe care mintea ta il foloseste, pare misterios.

Ce lipseste? – cat de mult ti-ai bazat predictiile pe constiinta proprie a persoanei? Ai considerat macar acest factor? Ai considerat vointa libera a acestei persoane? Ai considerat abilitatea acestei persoane de a lua decizii si astfel creand constient propria viata? Ai considerat obiectivele acestei persoane, visurile si planurile de viitor? Ti-ai vazut prietenul in mare parte ca pe un produs al mediului, geneticei, tipare comportamentale actuale sau ca un produs al alegerii sale constiente?

Prezicerea propriului tau viitor – cum ti-ai prezice propriul tau viitor? Ai aplica aceleasi criterii pe care le-ai folosit pentru prietenul tau? Ti-ai baza deciziile in mare parte pe factorii de mediu si comportamentali sau pe puterea mintii tale constiente? Deciziile tale vor fi bazate in mare parte pe trecutul tau si pe prezent sau pe viziunea aleasa constient a viitorului? Ce criterii vor fi mai exacte? Daca un om de stiinta ar incerca sa iti ghiceasca viitorul cat mai exact posibil, ce factor ar gasi semnificativ si ce greutate va fi desemnata fiecarui factor?

Cat de puternica este constiinta ta? – cat de constienta este constiinta ta? Poate fi alterata de comportamentul tau? Iti poate redefini mediul? Iti poate transforma relatiile tale? Cata autoritate are asupra vietii tale? Alegerea constienta este cel mai puternic factor de predictie dintre toti. Poate ca nu va fi 100% corecta-pana si cei mai constienti indivizi nu au control absolut asupra realitatii lor. Dar daca vrei sa prezici viitorul unei fiinte pe deplin constiente, trebuie sa afli ce a decis acea persoana sa faca cu viata ei. Mediul si tiparele comportamentale curente vor fi inca factori de decizie, dar nu vor fi cei mai importanti factori. Indivizii cu o constiinta inalta aproape ca stralucesc de energie. Si tu te simti mai constient, doar stand in preajma lor.

Rezistenta este inutila – a deveni mai constient poate fi dificil, incomod, frustrant si chiar dureros. Dar durerea vine din rezistenta noastra in fata acestui proces. Cand ne agatam de ceea ce cunoastem, dupa ce am descoperit ca este gresit refuzam sa acceptam puterea noastra, abilitatea noastra de a ne crea vietile prin alegeri constiente. Ne este teama chiar de acel lucru care ne face mai puternici. Opunem rezistenta in fata cresterii constientizari, deoarece este prea dureros sa admitem ca ne-am irosit trecutul. Ori de cate ori imbratisam un nivel mai inalt de constiinta, deseori ne reinterpretam trecutul intr-o lumina negativa. Toti acei ani in care ai ratat relatii semnificative, toti acei bani irositi pe tigari, tot acel timp pretios pierdut. Privim inapoi si vedem ca toate deciziile trecutului au fost in totalitate gresite. Intreaga noastra viata pana la acest punct a fost o mare greseala. Am ales cariera gresita, am adoptat obiceiurile gresite, am intrat in relatii gresite, am intrat in grupul gresit. Am putea, pur si simplu, sa ne iertam si sa realizam ca in trecut am facut tot ceea ce am putut. Pur si simplu, nu eram atat de constienti atunci, pe cat suntem acum. Poate ca trecutul nu a fost irosit, daca am invatat ceva din el. Dar de obicei nu adoptam aceasta atitudine imediat. Ceea ce facem in loc este sa ne aparam trecutul. Rationalizam deciziile trecute intr-o noua maniera. Dar mai mult decat atat, nu vom admite ca am gresit. Este prea dureros sa admitem adevarul. Si astfel in loc sa crestem constientizarea noastra, o scadem. Ne sacrificam cea mai mare putere in incercarea inutila de a mentine iluzia. Ne aparam trecutul pana murim. Si facand acest lucru puterea constiintei din viata noastra este pierduta. Atingem punctul deprimant in care suntem capabili sa prezicem viitorul, fara a lua macar in considerare rolul constiintei.

Este in regula sa fii slab – un alt blocaj ce ne mentine inradacinati intr-o constientizare scazuta este ca chiar daca putem convoca curajul de a admite adevarul, ne putem simti mult prea slabi pentru a putea face ceva. Asa ca, gasim ca este mai usor sa negam adevarul si sa ne agatam de un sentiment de putere partiala, in loc de a admite ca totul este pierdut. Admite ca este in regula sa fii slab. Acest lucru iti va mentine constiinta la un nivel inalt. Fii dispus sa iti sacrifici sentimentul de siguranta, dar nu fi dispus sa sacrifici constiinta ta. Daca ceea ce faci in prezent este dureros, atunci lasa sa fie dureros. Si ramai constient de situatia ta si de durerea pe care ti-o cauzeaza. Nu deveni intunecat, doar pentru a scapa de durere. Prin mentinerea constientizarii, chiar si atunci cand este dureros sa faci acest lucru, iti construiesti cea mai mare puterea a ta. Si in cele din urma iti va da puterea de care ai nevoie.

Dar daca nu ai un obiectiv clar? Daca nici macar nu stii de unde sa incepi?

Incepe cu intentia de a deveni mai constient.

Cel mai bun mod de a prezice viitorul este sa iti creezi unul in mod constient.

One thought on “Cum sa iti prezici viitorul

Leave a Reply