De unde vin obiectivele pe care ti le propui ?

Ce da nastere obiectivelor tale? Ce determina daca fixezi obiective? Raspunsul este contextul. Contextul tau este colectia ta de convingeri despre realitate. Este solul pe care cresc gandurile tale. De exemplu, daca ai obiective foarte materialiste si ai devenit destul de abil in a le realiza, atunci probabil ai un context foarte materialist. Convingerile tale despre realitate sunt inradacinate in materialism. Vei avea tendinta sa iei actiuni ce par rezonabile pentru tine. Si intrebarea rezonabilitatii primeste raspuns de la contextul tau.  Ceea ce este rezonabil pentru tine, depinde de modul cum vezi realitatea. De fapt, nu iei nici o decizie bazata pe realitate in sine. Iei decizii in baza interpretarii tale a realitatii.

In baza impulsurile tale senzoriale, a amintirilor tale, gandurile si convingerile tale ce sunt incluse in harta realitatii tale. In cele din urma iti bazezi deciziile pe aceasta harta. Asa ca, de unde vine contextul? In cea mai mare parte, il mostenim. Ne invatam contextul nostru prin absorbirea contextului altor persoane. Suntem conditionati de cresterea noastra, de educatie, familie, comunitate, guvern, media, internet, etc. Persoanele pe care le intalnim, cartile pe care le citim, lucrurile pe care le vedem la televizor, toate acestea contribuiesc la contextul nostru. Ele ajuta sa determinam cum sa interpretam realitatea.

De exemplu, ce este casatoria? Este un aranjament legal? Un juramant religios? O conexiune intre suflete pereche? Depinde de cuplu? Cum raspunzi la aceasta intrebare va depinde de contextul tau. Intreaba diferite persoane si vei avea raspunsuri diferite.

Cand ajung la maturitate, majoritatea persoanelor nu isi schimba foarte mult contextul. Este posibil ca poate iti fixezi si realizezi multe obiective, dar nu iti supui la intrebari contextul. Este ca si cum ai fi un fermier, ce creste recoltele an dupa an pe acelasi sol, pe acelasi hectar de pamant. Pare foarte natural si normal sa faci acest lucru. Este pur si simplu o chestiune de a face ceea ce ai facut dintotdeauna.

Poti atinge niste rezultate interesante in viata, doar prin a trai in contextul tau curent.

Dar daca inveti cum sa iti manipulezi contextul, castigi accesul la un camp si mai mare de experiente. Fiecare context este o lentila prin care vezi realitatea. Si fiecare lentila va mari anumite parti din viata ta si va micsora altele. Problema este ca majoritatea persoanelor au devenit atat de obisnuite cu, contextul lor curent, incat au uitat ca au unul. Astfel, vad gresit contextul lor ca fiind realitatea in sine, mai degraba decat al vedea ca pe o lentila. Cateodata evenimentele externe te pot arunca intr-un nou context. Ai schimbat vreodata in mod intentionat interpretarea ta asupra realitatii, doar pentru experienta?

De exemplu, ti-ai spus vreodata: “O sa incerc o religie diferita anul acesta?”

Leave a Reply