De ce sa studiezi constiinta?

De ce ar trebui sa studiem constiinta? Puterea ta ca fiinta umana se afla in constiinta ta. Este resedinta vointei tale, abilitatii tale de a alege. Daca iti poti imbunatati abilitatea ta de a-ti folosi constiinta, poti sa iti schimbi in mod radical experienta ta de viata in mai bine. De fapt, dezvoltarea constiintei tale iti va face mult mai mult bine pe termen lung, decat orice alta abilitate pe care o poti dezvolta. Cum iti folosesti constiinta va determina in mare parte cum experimentezi realitatea, mai mult decat orice eveniment extern, ce ti se intampla. De exemplu, daca iti percepi existenta ca fiind dureroasa intr-un anumit fel,   (dificila, frustranta, deprimanta) atunci poti incerca sa remediezi aceasta problema in doua moduri. Poti sa lucrezi la incercarea de a schimba realitatea externa. Sau poti sa dezvolti constiinta ta, pana la punctul in care esti capabil sa ai un mai mare control asupra gandurilor tale. Si astfel sa intenzionezi pur si simplu sa dispara durerea. Indiferent de ce solutie incerci, depinde cum definesti sursa durerii tale. Daca definesti ceva extern ca fiind sursa durerii tale, atunci trebuie sa gasesti acea sursa externa. Cateodata acest lucru este usor, dar cateodata este aproape imposibil. Si daca ai o sursa externa de durere, pe care nu o poti elimina, atunci esti blocat intr-o stare de neajutorare si inca trebuie sa experimentezi durerea. Totusi, daca definesti sursa durerii tale ca fiind gandurile tale, atunci solutia este sa schimbi acele ganduri. Aceasta este una dintre abilitatile cheie ale constiintei. Daca iti lipseste aceasta abilitate, atunci nu poti folosi cu incredere acesta metoda, pentru a elimina durerea. Pur si simplu vei recreea durere mereu.

De exemplu, te poti simti stresat si ingrijorat. Si nu poti inceta sa nu te gandesti la ganduri ce induc stres si ingrijorare in corpul tau. Dar pe masura ce dezvolti o abilitate mai mare in constiinta ta, poti invata cum sa creezi pace prin schimbarea gandurilor tale. Aceasta este cea mai puternica solutie, deoarece indiferent de ceea ce se intampla in exterior, intotdeauna ai o cale departe de durere. Sub situatii de stres extern foarte mare, poate ca nu ai controlul necesar pentru a repara mediul tau. Dar cu practica poti sa iti folosesti constiinta intr-un mod in care sa nu creezi suferinta pentru tine. In acest caz ne referim la durere emotionala, dar sunt persoane ce si-au dezvoltat constiinta intr-o asa maniera, incat pot elimina si durerea fizica. Asa ca, in mod clar un motiv de a studia constiinta este deoarece a invata sa iti dezvolti constiinta va face viata ta mult mai usoara. La fel cum poti invata sa iti folosesti constiinta, pentru a nu crea durere pentru tine, poti de asemeni sa invati sa creezi placere, prin a induce o stare de spirit, precum pacea si fericirea.

Nu trebuie sa simplificam prea mult toate acestea, prin a spune ca pur si simplu ar trebui sa ignoram si sa eliminam durerea. Deseori exista un motiv foarte bun pentru a experimenta durerea si exista un mesaj ce trebuie ascultat in aceasta.

Dar odata ce l-ai auzit si ai recunoscut mesajul, atunci nu mai poti continua sa creezi durere pentru tine.

One thought on “De ce sa studiezi constiinta?

  1. foarte util acest articol si adevarat,pur si simplu iti deschide mintea sa vezi ca o anumita frustrare nu isi are rostul ptk la urma urmei tu decizi daca vrei sa suferi sau nu :)

Leave a Reply