Arta ascunsa de a atinge fluxul creativ

Ai avut vreodata o seara creativa cand timpul dintr-o data a zburat? O zi in care ai executat un proiect dificil de la munca fara nici o greseala? Un moment scurt in timp in care rutina ta de exercitii fizice a parut foarte usoara? In toate aceste momente erai intr-o stare de flux creativ. Multe persoane trec prin viata lor intr-o maniera fara efort, in timp ce multi altii gasesc dificil sa atinga o stare de creativitate.

De ce este fluxul creativ greu de atins? Fluxul este un moment in timp cand esti provocat de activitatea pe care o faci si ai o autonomie completa asupra sarcinii pe care o conduci. Daca nu atingi acest flux de creativitate este probabil din cauza ca nu iti permiti sa fii provocat. Esti complet coplesit sau altcineva te mentine pe loc. Pentru a pune in miscare fluxul creativ trebuie sa intrerupi partea constienta a creierului tau si sa te lasi purtat de subconstient. Lasa-te purtat de instinct si vei ajunge in acea stare in care a crea este un lucru natural si usor pentru tine. Multe persoane pierd acest aspect de a se implica in munca lor. Daca nu gasesti acest flux atunci nu iti atingi potentialul maxim al abilitatii tale. Exista foarte mult potential in fluxul creativ care nu este intotdeauna exploatat si care abia asteapta sa fie scos la iveala.

9 Moduri simple de a te aduce intr-o stare creativa:

  1. Alege o activitate placuta si provocatoare. Cea mai usoara cale de a intra in fluxul creator este prin a face ceva ce iubesti. Activitatea trebuie sa te provoace. Trebuie sa alegi una de care esti extrem de pasionat, care iti place sa faci si care te face sa cresti. Daca activitatea este plictisitoare si obositoare atunci nu iti va placea, asa ca nu vei atinge starea creativa.
  2. Elimina distragerile. Inchide-ti telefonul, deconecteaza-te de la Internet. Daca te implici constant in diferite sarcini nu vei fi niciodata capabil sa atingi un flux creativ. O distragere oarecare te va intrerupe, va intrerupe foarte repede gandirea creativa.
  3. Gandeste inainte de a face. Fa toate cercetarile si pregatirile de care ai nevoie inainte de a te implica in activitatea in care doresti sa atingi o stare creativa. Daca te opresti sa faci cercetari in timp ce scrii, de exemplu, sau daca te opresti sa manaci ceva in mijlocul sesiunii de alergat, te vei indeparta de cale catre  succes. Pregatirea este singura cale de a evita acest lucru.
  4. Izoleaza-te. Cea mai buna cale de a atinge fluxul creativ este sa fii singur. Daca esti intr-o camera plina de persoane mintea ta va fi constant deviata de la ceea ce faci. Inchide usa, pune-ti castile sau gaseste un alt mod de a te izola.
  5. Elimina asteptarile. Renunta la toate asteptarile pe care le ai de la tine insuti. Daca intri intr-o stare de flux creativ cu preconceptii asupra rezultatului in mod inevitabil te vei dezamagi. De asemenea exista riscul de a-ti limita concentrarea la un punct unde nu poti schimba cursul in mod natural daca fluxul te duce pe un drum mai putin frecventat.
  6. Fixeaza o limita de timp. Acorda-ti 30 de minute in care sa creezi neintrerupt. Uita de cat timp faci activitatea sau cat timp ti-a mai ramas si doar creeaza.
  7. Continua sa te misti. Miscarea continua este cheia fluxului creator. Nu ii da o sansa mintii tale de a incepe sa puna sub semnul intrebarii ceea ce faci. Continua sa te misti impreuna cu activitatea pe care o desfasori. Mergi intr-un ritm care este provocator pentru tine, dar nu coplesitor. Vrei sa fii calm, dar sa ai si un impuls de a merge mai departe.
  8. Nu te gandi. Intrerupe acea parte a creierului tau care observa ceea ce faci. Aceasta este constiinta de sine, egoul tau, sabotajul tau. Fluxul creator este important deoarece evita necesitatea de a te critica constant pe tine insuti. Acest lucru poate fi greu daca esti obisnuit mereu sa pui sub semnul intrebarii tot ceea ce faci, dar este extrem de important sa ajungi in starea ta de creativitate.
  9. Practica. La fel ca orice abilitate folositoare, fluxul creativ are nevoie de timp pentru a fi stapanit. Nu te stresa daca nu poti sa il atingi imediat. Daca esti interesat de a atinge o stare de creativitate atunci trebuie sa faci practica in mod regulat. Fixeaza un timp in fiecare zi pe care il vei dedica creativitatii. Dupa multe ore de practica in cele din urma vei deveni un maestru al fluxului creativ.

Leave a Reply