Cum sa evadezi dintr-o zi ocupata

„ Natura nu se grabeste si totusi totul este indeplinit.” -Laozi

 

Sa aruncam tot ceea ce stim pentru un moment. Arunca notiunile de productivitate, managerierea timpului, eficienta si linia de final. Elibereaza ziua de munca de tot ceea ce ai programat si stai nemiscat intr-o camera goala. Ce ar trebui sa pui in acea camera? Vrei sa iti petreci timpul limitat cu aglomeratie, graba, a face bani, tranzactii si sedinte calculate? Daca am pune in aceasta camera doar ceea ce conteaza? Daca am elimina tot ceea ce nu conteaza? Am ramane cu o zi  de munca minunata, poetica.

Ziua de lucru profunda. Iata principiile dupa care te poti ghida pentru a ajunge la o zi de munca placuta, fara stres:

  1. Goleste – in tacere si solitudine. Cand programul tau este plin nu vei avea loc pentru schimbari. Cand ziua ta este plina de zgomot nu ai spatiu sa gandesti. Goleste-ti ziua. Cand ai un spatiu gol il poti umple cu orice. Doar cu acest spatiu gol poti crea ceva cu adevarat diferit. Elibereaza-ti programul. Gaseste spatiu pentru liniste si solitudine. Cu acest spatiu vei fi liber sa iti asculti gandurile, sa vezi adevarul, sa creezi frumusete.
  2. Incet si atent. A ne grabi in mod paradoxal ne lasa cu mai putin timp – viteza inseamna ca nu acordam atentie si astfel ziua dispare rapid si ne lasa inainte sa o observam. Incetineste ritmul si acorda atentie lucrurilor. Vei fi capabil sa te concentrezi pe sarcinile tale creative mai mult si chiar daca vei face mai putin vei realiza lucruri care sunt mai profunde. Fii atent la fiecare activitate, mica sau mare. Bucura-te de fiecare miscare.
  3. Fii profund creativ. Nu folosi darul zilei tale pentru sarcini repetitive. Nu iti termina ziua fara sa ai nimic de care sa fii mandru. Incepe fiecare zi prin a crea. Fa-ti spatiu la inceputul zilei tale pentru a crea inainte de a fi pierdut in alte activitati. Creeaza ceva extraordinar. Incanta-ti publicul. Fa o diferenta.
  4. Simplifica. Principiile unei zile de munca profunde pot parea impracticabile pentru unele persoane, deoarece nu exista spatiu si timp pentru a le implementa. Singurul mod de a crea acest tip de zi de munca este sa simplifici. Este cheia. Redu totul la esenta. Ce se afla acum pe biroul tau? Care sunt cele trei elemente care chiar trebuie sa se afle acolo? Elimina restul lucrurilor. Care este programul tau pentru ziua de azi? Care sunt cele trei sarcini care ar face cu adevarat o diferenta in viata ta? Elimina restul daca este posibil. Ce faci in fiecare zi? Cate din lucrurile respective pot fi eliminate? Cat timp petreci pe Internet? Ai putea sa il reduci considerabil? Simplifica si vei fi capabil sa gasesti spatiul gol de care ai nevoie, solitudinea, linistea, ritmul lent, atentia.
  5. Flexibil si natural. Acest tip de zi de munca poate parea rigid, dar adevarul este ca atunci cand creezi spatiu iti permiti de asemenea flexibilitatea de a face fata in orice moment oricarei schimbari. Ritmul natural al lucrurilor este schimbarea si daca suntem rigizi nu vom putea face fata schimbarii. Devenim frustrati, anxiosi, furiosi, agitati. Daca in schimb nu avem nici o asteptare de la ce se va intampla in fiecare zi si facem fata schimbarilor pe masura ce apar eliminam frustrarea si anxietatea. Fii deschis la tot ceea ce se intampla. Fii flexibil. Fa fata schimbarilor pe masura ce apar si vei descoperi ca  adevarata profunzime nu vine din interiorul nostru sau din surse externe, dar din spatiul dintre cele doua.

Leave a Reply