A tine un jurnal – ca o unealta in rezolvarea problemelor

Una dintre cele mai puternice unelte ale dezvoltarii personale este pur si simplu sa tii un jurnal. Foarte multe persoane folosesc un jurnal pentru a mentine o inregistrare a evenimentelor din viata lor. Dar un jurnal poate fi folosit si precum o unealta de rezolvare a problemelor, un mod de a te gandi la deciziile complexe, pana ajungi la un moment de claritate. Poti folosi aceasta unealta prin inregistrarea unei noi dileme. Prin a pune o intrebare sau a expune o problema pe care doresti sa o rezolvi. Apoi poti explora posibilele solutii ale unei astfel de probleme. Cateodata problema poate fi foarte simpla. Iar cu alte ocazii te poti lovi de probleme mult mai complexe. Cateodata iti examinezi posibilele solutii, in timp ce cu alte ocazii poti scrie o problema din mai multe unghiuri pentru a o intelege pe deplin. Acest tip de exercitiu este foarte valoros. Atunci cand incerci sa rezolvi o problema in gand, poti avea succes cu problemele simple. Dar a gandi lucrurile in perspectiva poate esua atunci cand expui probleme mult mai complicate. Fie ca nu gasesti o solutie satisfacatoare, fie ca nu intelegi problema suficient de bine pentru a fi convins de solutie. Sau atunci cand solutia pare convingatoare, daca o lasi sa incubeze macar pentru o zi, nu ti se va mai parea la fel de inteligenta. Asa ca, in loc sa analizezi o problema in capul tau, ataca marile probleme prin a le scrie intr-un jurnal. A gandi deseori devine circular si creierul nostru are tendinta de a generaliza intotdeauna, incercand sa simplifice lucrurile prin clasificarea lor in conformitate cu tiparele. Totusi, cateodata este important sa iei in cosiderare faptele brute ale unei probleme, fara a incerca sa ii gasesti tiparul intr-o problema anterioara pe care ai rezolvat-o deja. De exemplu, daca conduci propria ta afacere si experimentezi o scadere temporara a vanzarilor, ce este o problema pe care ai experimentat-o cu alte ocazii, trebuie totusi sa iei in considerare posibilitatea ca aceasta scadere sa aiba o cauza unica si ca nu poate fi rezolvata prin reaplicarea solutiei anterioare.

Prin explorarea problemelor pe hartie eviti gandirea circulara. Si este mult mai usor sa identifici lacunele in posibilele solutii, care trebuie inca sa fie luate in considerare. Odata ce ai scris o problema dintr-un unghi anume, poti pune acea parte a problemei deoparte si sa mergi mai departe cu explorarea urmatoarei parti. Iar faptul ca scrii toate acestea face mai usoara considerarea problemei dintr-un numar suficient de perspective diferite. Asa incat sa fii absolut sigur ca ai luat o decizie inteligenta. Astfel a scrie intr-un jurnal iti permite sa depasesti unele limitari functionale ale creierului tau, efectiv extinzand memoria mentala care este disponibila pentru rezolvarea problemelor.

Unele probleme sunt prin natura lor prea mari pentru a le intelege pe deplin doar in gandurile noastre. Putem sa ne concentram mintea noastra constienta direct doar pe o mica parte dintr-o problema. Creierul nostru este destul de puternic, dar mintea noastra constienta este inca destul de limitata in abilitatea ei de a mentine ganduri multiple, simultan. Chiar si o intrebare simpla precum “ce ar trebui sa servesc la cina?” este suficienta pentru a ne indrepta spre limitarile noastre mentale. Pentru a face cu adevarat cea mai buna decizie, ar trebui sa luam in considerare toate posibilele cine pe care le-am putea consuma, prioritizand gustul lor, textura, valoarea nutritionala, costul, convenienta, etc. Acum pentru o decizie relativ simpla, ca aceasta, putem lua in considerare doar trei sau patru optiuni si apoi sa o alegem pe cea care pare cea mai buna in acel moment. Dar daca esti in fata unei decizii mult mai semnificativa ce are consecinte pe termen lung, unde este mult mai important sa fii sigur ca alegerea ta este aproape de cea optima? Viata este plina de astfel de alegeri. Ce cariera ar trebui sa aleg? Unde ar trebui sa traiesc? Ar trebui sa divortez sau sa raman intr-o casnicie nefericita? Toate acestea sunt decizii majore care schimba viata. Poti in mod sigur sa alegi sa le faci in mod hazardat si fara o considerare atenta, dar tu esti cel care va trebui sa traiasca cu consecintele. Daca esuezi in  depunerea efortul de a aplica inteligenta ta pe deplin, pentru a face cea mai buna alegere posibila, atunci ce spune acest lucru despre valoarea pe care o pui pe propria ta viata?

A scrie un jurnal nu poate depasi limitarile majore ale mintii noastre constiente. Pentru a lua in considerare sistematic solutii cu milioane de posibilitati, a scrie lucrurile este un pas in directia corecta. Trebuie inca sa delegam o mare parte din luarea deciziilor mintii noastre subconstiente, intuitiei noastre si emotiilor noastre. Dar cu cat aducem mai mult din acest proces in mintea noastra constienta, cu atat mai mult castigam claritate si concentrare prin a stii ca deciziile noastre sunt corecte. Si pe termen lung, dupa ani de exercitare a disciplinei mentale pentru a lua decizii mai constiente, culegem recolta rezultatelor exceptionale.

 

Leave a Reply