A trai congruent in toate aspectele vietii

Ai tendinta de a compartimenta toate ariile diferite din viata ta? Cariera merge acolo, relatiile merg aici, spiritualitatea are loc acolo si sanatatea nici aici, nici acolo. Sau poate compartimentarea ta este temporara in modul tau de gandire. In timpul programului de lucru faci ceea ce trebuie, in aceasta seara vei face ceea ce iubesti si te vei distra putin, iar Duminica te vei gandi la ce inseamna totul. Sau poate ca experimentezi un sentiment de compartimentare a gandului impotriva actiunii. Cand iti vezi viata ca pe o serie de compartimente diferite, fiecare cu reguli diferite, atunci viata devine destul de complicata. A incearca sa ajungi la un echilibru este foarte dificil deoarece simti tot timpul nevoia de a schimba sarcinile. Diferitele compartimente din viata ta, toate se lupta pentru timpul tau. Si cu cat neglijezi mai mult unul dintre aceste compartimente, cu atat devine mai sonor si cu atat mai tare va lupta pentru atentia ta. A-ti neglija sanatatea pentru o perioada va duce inevitabil la o boala. Neglijeaza-ti munca ta  si cariera si venitul tau vor avea de suferit. Acesta este un model care il impart multe persoane. Dar nu este un model care functioneaza prea bine.

Dar daca viata ta ar avea doar un compartiment, o singura bila de jonglat. Nu este nevoie sa te ocupi de 10 arii diferite din viata ta si sa le mentii pe toate in echilibru. Doar una.

Cum este acest lucru posibil? Este posibil daca toate aceste arii diferite din viata ta sunt congruente, daca toate urmeaza aceiasi regula. Atunci cand gandul si actiunea sunt una si aceiasi, amandoua indreptandu-se spre aceiasi directie. Munca ta este congruenta cu cel mai profund sistem de convingeri. A-ti imbunatatii sanatatea iti imbunatateste relatia. Cresterea venitului, creste si serviciul. Acest lucru inseamna mutarea de la un model unde toate partile diferite din viata ta sunt in conflict, la un nou model unde toate acestea coopereaza. In loc sa vezi fiecare parte din viata ta ca fiind independenta, incepi sa le vezi interdependente. Si acesta este un model mult mai realistic. Poti cu adevarat sa izolezi fiecare parte din viata ta ca fiind ceva separat? Poti sa abuzezi de sanatatea ta si sa crezi ca nu va afecta cariera sau relatia ta ? Crezi ca sentimentele cu privire la relatia ta nu vor afecta situatia ta financiara?

Pare evident ca toate partile diferite din viata ta sunt profund conectate. Dar un mod comun de a rezolva o problema este sa incerci sa o izolezi. Daca este o problema cu sanatatea ta, trebuie sa faci aplici o dieta si sa faci exercitii fizice. Daca este o problema cu cariera ta este momentul sa lucrezi mai mult. Dar acest protocol de izolare nu functioneaza bine deoarece este prea multa suprapunere intre toate partile diferite din viata ta, oricat de mult ai incerca sa izolezi ariile problema. Deseori cauza evidenta nu este sursa reala a problemei. Daca te simti singur pentru ca nu ai fost capabil sa iti gasesti relatia corecta si devine din ce in ce mai greu sa iti gasesti o relatie, poti sa nu ajungi nicaieri. Problema poate fi ca lucrezi intr-o cariera de care nu esti pasionat. Si proiectezi aceasta lipsa de pasiune asupra tuturor persoanelor pe care le intalnesti. Si o problema si mai profunda poate fi ca sistemul tau de convingeri iti spune ca serviciul tau pentru alte persoane este foarte important, dar nu simti ca faci acest lucru. Atunci schimbi cariera pentru a face ceea ce iubesti si se aliniaza cu sistemul tau de convingeri pentru ca acum simti ca contribuii si servesti. Si dintr-o data iti intalnesti viitoarea consoarta ce este atrasa de pasiunile tale, de munca ta si de contributia pe care o aduci. Si incurajarea pe care o experimentezi din aceasta relatie te ajuta sa avansezi in cariera, sa iti cresti venitul si sa iti petreci mai mult timp liber. Totul este profund conectat. Chiar daca pare ca fiecare parte din viata ta urmeaza reguli diferite, toate urmeaza aceiasi regula. Poate ca ai valori diferite pentru fiecare parte din viata ta, dar regulile care guverneaza acele arii nu se schimba.

Un exemplu de o regula ce nu se schimba este bunatatea. Conceptul de bunatate ar trebui sa rezoneze cu sistemul tau de convingeri. Poti sa fii bun cu corpul tau si sanatatea ta se va imbunatatii. Poti sa fii bun cu colegii tai si relatiile voastre se vor imbunatatii. Poti sa fii bun cu consoarta ta si mariajul tau va creste mai puternic. Poti sa fii bun cu un necunoscut si stima de sine va creste. Nu conteaza in ce arii din viata ta aplici acest principiu de bunatate. Aplicatiile sale sunt universale.

O alta regula universala este sa fii proactiv, asumandu-ti responsabilitatea personala pentru rezultate si urmarea actiunilor pozitive. Nu conteaza unde aplici aceste reguli: sanatate, relatii, emotii, convingeri spirituale, cariera, afaceri, bani, etc. A fi responsabil functioneaza indiferent de unde aplici principiul.

A insela este o alta regula universala. Indiferent unde aplici aceasta regula, rezultatul pe termen lung este negativ. Inseala-ti sanatatea si platesti pretul bolii. Inseala in relatia ta si costul este lipsa de intimitate. Inseala in educatia ta si venitul tau sufera.

Dar mai puternica decat aceste efecte este reflectia unui efect asupra tuturor ariilor. Daca iti inseli sanatatea, atunci pe termen lung va dauna si carierei tale, relatie, finantelor tale, starii emotionale, etc. Nu poti insela intr-o arie din viata ta fara a suferi consecinte in toate celelalte domenii.

In mod similar, fii bun cu corpul tau si iti vei creste energia pozitiv si va afecta pozitiv relatiile tale, munca ta, finantele, emotiile tale, etc. Fii proactiv in a construi o cariera care sa iti placa si pasiunea ta se va imprastia la toate celelalte arii. Daca incalci unul dintre aceste principii universale, va avea un impact negativ asupra tuturor ariilor din viata ta. Daca urmezi principiile universale vei afecta pozitiv toate ariile din viata ta. Principiile universale nu compartimenteaza. Asa ca, cheia este sa iti dai seama care sunt aceste principii universale si sa iti aliniezi gandurile tale si actiunile cu acestea. Asa vei ajunge la o congruenta intre diferitele parti din viata ta.

Unul dintre cele mai importante principii universale este sa iubesti. Si nu ne referim la iubirea romantica, siropoasa, dar la verbul in sine. Sa iti iubesti corpul se traduce intr-o dieta corespunzatoare si exercitii. Sa iti iubesti mintea este echivalent cu a invata. Sa ii iubesti pe ceilalti inseamna serviciu. Sa iti iubesti munca este sa o faci cu pasiune si entuziasm. Sa iti iubesti sentimentele inseamna sa respecti si sa onorezi mesajul pe care il trimit. Verbul se traduce in diferite actiuni specifice pentru fiecare arie, dar principiul de baza este acelasi.

In interiorul ficarei arii, fie vei adapta circumstantele curente pentru a le alinia cu principiile universale, fie vei lasa toate piesele nealiniate si vei incepe din nou.

Cand traiesti congruent este ca si cum toate ariile diferite din viata ta se aduna intr-o singura pozitie, pentru a forma un nou intreg mult mai bun decat toate partile individuale. Totul devine mai puternic: sanatatea, relatiile, motivatia, actiunile, rezultatele, etc.

Cand traiesti congruent, un salt cuantic va avea loc in toate ariile din viata ta. Dorinta devine pasiune. Scopul devine misiune. Nevoia devine abundenta. Abilitatea devine talent. Si devine aproape ridicol de usor sa atingi implinirea in fiecare arie, deoarece toate partile vietii tale lucreaza impreuna in aceiasi directie.

Leave a Reply