5 sugestii inspirate pentru a trai in momentul prezent

Cat de des ti s-a intamplat sa mananci, fara a savura cu adevarat ceea ce ai in fata. Sau sa duci la bun sfarsit o sarcina, sau sa conduci pana la locul de munca, fara sa te gandesti cu adevarat la ceea ce faci? Deseori zilele noastre trec pe langa noi, in timp ce mintea noastra este in alta parte.

Una dintre cele mai bune metode de a gasi fericirea si de a preveni stresul este aceea de a trai in momentul prezent. Aceasta metoda este una de constientizare.

Este unul dintre fundamentele budismului, dar nu inseamna exclusiv meditatie. Este mai degraba, o constientizare a actiunilor si gandurilor tale si a ceea ce simturile tale aduc in rutina de zi cu zi.

Nimeni nu traieste cu adevarat mereu in momentul prezent – nu cred ca este posibil. Unele persoane, cu ajutorul practicii, pot invata sa traiasca in momentul prezent, mult mai mult timp decat majoritatea persoanelor. Dar vor fi mereu momente cand te vei ingrijora cu privire la viitor, sau te vei gandi la trecut si vei uita sa fii in momentul prezent.

Este de fapt foarte greu sa incerci sa traiesti doar in prezent.

Testeaza acest lucru chiar acum: inchide ochii (dupa ce ai citit aceste instructiuni) si concentreaza-te pe respiratie – senzatia aerului pe masura ce intra in nas si gura si iti umple plamanii si apoi il elimini. Daca apar alte ganduri, fii constient de prezenta lor, recunoaste-le ca atare si lasa-le sa treaca mai departe. Apoi redirectioneaza-ti atentia pe respiratie.

Este destul de dificil, nu? A trai in momentul prezent, nu este asa de simplu precum pare. Este nevoie de multa practica. Dar poate fi realizat, cateodata.

Si pentru a te inspira sa traiesti in prezent, iata 5 exemple importante care te pot ajuta sa traiesti clipa.

  1.  Copii. Nu exista altcineva mai bun la a trai in prezent decat un copil. Este extrem de interesant sa te uiti la un copil, in timp ce se joaca. Vei observa ca nu se gandeste la ce s-a intamplat ieri, sau la ceea ce va face mai tarziu. Tot ceea ce conteaza este jucaria din fata lui la momentul prezent. Iar daca se supara cu ceva, plange si exagereaza reactiille, dar apoi uita complet orice incident care la deranjat. Trebuie sa folosim copii pe post de inspiratie si sa incercam sa fim ca ei, cateodata.
  2. Animalele. Atunci cand observi un animal poti deduce foarte simplu ca traieste doar in prezent. Ca tot ceea ce este important este momentul prezent, instinctul si simturile. Asa ca, invata de la animale sa simplifici lucrurile si sa fii prezent.
  3. Persoanele apropiate care apreciaza placerile simple. Daca ai persoane apropiate care iti pot fi de folos ca sursa de inspiratie, fura micile trucuri, care iti pot face viata mai placuta. Savureaza micile placeri ale vietii, acum. Fie ca este vorba despre o inghetata, sau o plimbare in parc, savureaza fiecare moment.
  4. Curatenia.  Atunci cand executi treburile zilnice din gospodarie, incearca sa nu te gandesti decat la ceea ce faci cu adevarat. Concentreaza-te pe ceea ce faci, pe senzatii, pe miscarile pe care le faci. Traieste pentru ceea ce faci in momentul prezent.
  5. Tu, pierdut in ceea ce faci. Ai fost in momentul prezent de foarte multe ori. Iti poti aminti un moment, cand te-ai pierdut intr-o sarcina, pe care o executai? Nu pierdut in ganduri, dar pierdut in a face sarcina in sine. Te concentrezi pe deplin si nu te gandesti la nimic altceva. Lumea dispare. Poate ca este vorba despre o sarcina de la locul de munca, sau un hobby. Un sport pe care il practici, sau un lucru pe care il repari prin casa.

Incearca sa iti aduci aminte exact momentul in care lumea a incetat sa mai existe si totul era momentul prezent, in care savurai cu adevarat ceea ce faceai. Incearca sa iti aduci aminte de un moment ca acesta si dubleaza aceasta experienta. Practica te va duce in pragul perfectiunii, acolo unde traiesti doar in momentul prezent.

Leave a Reply