Un ghid care sa-ti arate nevoile prioritare: Sarcini pe care vrei sa le indeplinesti – III

Acum cateva luni am experimentat o forma diferita de a pune in valoare prioritatea, unde anumite sarcini devin prioritare dupa necesitate, trebuinta sau dupa vointa de a le indeplini. In timp ce aceasta e doar un punct de plecare radical de la formele traditionale ale prioritatii, mi se pare a fi mult mai flexibil ( de exemplu, nu trebuie sa faci ceva cand termenul limita este peste mult timp ) si in linie cu un bun simt de baza. Am introdus conceptul dar acum vreau sa-l extind. In aceasta prima parte a acestui ghid, am aruncat o privire la cel mai scazut ( folosesc cuvantul vag ) nivel al ierarhiei, ce acopera elementele pe care vrei sa le faci.

Lucrul pe care vrei sa-l faci implica proiecte cum ar fi observarea pasiunilor sau vizionarea filmelor. Pot fi, de asemenea, sarcini cu intervale de timp atat de mari incat nu ar exista practic nici un motiv sa le incepi. Dar, daca vrei, poti sa le incepi. Termenele, angajamentele si consecintele nu sunt aplicabile in termen scurt. Totusi, daca tot vorbim despre chestiunile prioritare, daca lasi o sarcina pe care o ai de indeplinit mult timp fara sa actionezi, exista posibilitatea de a sari peste un nivel. Spre exemplu, exista un film pe care vrei sa-l vizionezi  cu orice pret, ceea ce inseamna ca acesta va ocupa un loc important in sistemul tau de prioritati. Totusi, dat fiind faptul ca tocmai a aparut, nu se merita inca sa te lupti si sa faci tot posibililul pentru a-l vedea. Dupa cateva saptamani, cand filmul ruleaza la cinema, atunci poate deveni o sarcina ce ar trebui indeplinita, daca inca mai insisti sa-l vizionezi, daca intre timp nu ti-a disparut interesul.

O sarcina poate reprezenta ceea ce vrei sa faci si poate deveni ceva nu tocmai atat de important in schema activitatilor tale. Totusi, aici nu este cazul. Dupa cum am discutat mai sus, sa ai timp liber este la fel de important ca atunci cand ti-ai indeplinit sarcinile. Daca inainte ai avut cateva saptamani de munca serioasa, fie ca este vorba despre o pasiune de-a ta fie ca este vorba despre a pregati o masa cu prietenii, toate aceste vor deveni imediat necesitati. Desi o sarcina traditionala, cum ar fi sa pregatesti cateva notite pentru o intalnire, poate avea consecinte serioase, mai exact de a nu putea fi indeplinita, cum ar fi sa tipe seful la tine intr-o zi si sa ignori anumite activitati pe care ai vrea sa le faci. Daca ti se intampla sa fii grabit pentru a termina un proiect mare la serviciu, pot fi luate anumite parti pentru a fi indeplinite separat pe termen scurt, si astfel poti ajunge la realizarea intregului proiect.

 

Leave a Reply