Tranzitia de la o etapa a vietii la alta

Odata ce ai definit scopul tau in viata si ai identificat unele obiective si proiecte, bazate pe scopul tau, foarte probabil vei gasi ca trebuie sa te deplasezi intr-o directie foarte diferita. Poate ca ai facut drumetii pe calea actuala ani de zile si acum ai vazut o directie cu totul nou. Este posibil ca aproape toate caile vietii tale vor trebui sa se schimbe: obiceiurile tale in sanatate, relatiile sociale, munca/cariera si chiar si practicile tale spirituale.

Schimbarea vitezelor  – claritatea este foarte mult redusa, ori de cate ori treci un colt al vietii. Asa ca primul lucru la care te poti astepta, atunci cand schimbi directia este ca vei experimenta o lipsa majora de claritate. Totusi, odata ce ai trecut de colt vei fi din nou capabil sa vezi foarte departe pe drumul tau, in noua ta directie.

Acorda-ti timpul necesar – atunci cand faci o mare tranzitie in viata ta, acorda-ti timpul necesar. Nu va trebui sa schimbi fiecare arie din viata ta simultan in urmatoarele 30 de zile. A schimba prea multe lucruri deodata, poate fi foarte stresant. Asa ca fa anumiti pasi pentru a face fata stresului, prin a pastra unele parti din viata ta stabile, in timp ce le schimbi pe altele. Daca faci o schimbare prea repede, iti vei pierde controlul. Dar chiar daca faci schimbarea gradual, tot vei simti o forta ce te trage pe margine. Trebuie sa iti mentii controlul asupra directiei. Dupa ce faci schimbarea necesara poti sa te relaxezi, deoarece noul tau impuls te va duce mai departe.

Prepara-ti mediul la schimbare – un pas usor pe care il poti lua la inceputul tranzitiei tale este sa iti pregatesti mediul, pentru a te ajuta sa iti consolideze noile obiective. Foarte probabil mediul tau reflecta identitatea ta curenta, asa ca daca vrei sa iti schimbi identitatea poti incepe prin schimbarea mediului curent.

A face fata rezistentei sociale – pe langa lucrurile din mediul tau, de asemeni, trebuie sa faci fata persoanelor. Rezistenta sociala poate fi o problema foarte mare. Trebuie sa ai incredere in judecata ta, mult mai mult decat in opiniile altor persoane. Chiar daca se dovedeste ca gresesti, vei invata mai mult despre tine in acest proces si vei fi capabil sa iei decizii mai bune pe viitor. Multor persoane le este frica de schimbare si incercarea ta de a-ti schimba viata poate fi perceputa ca pe o tradare. Intreaba-te care dintre prietenii tai va fi capabil sa faca fata noi tale vieti, odata ce ai completat tranzitia? Prieteniile stranse, adevarate, pot face fata unor astfel de tranzitii. Dar multe prietenii cazuale si asociatii, nu pot. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte relatii. Multe relatii nu supravietuiesc unor astfel de schimbari. Dar ce tip de relatiei ai avut oricum, daca o schimbare in viata ta a rezultat intr-o despartire? Inseamna doar ca relatia a fost bazata pe ceva inpermanent.

Este mai bine sa faci schimbarea si sa vezi daca relatia ta este suficient de puternica, decat sa folosesti relatia pentru a ramane pe loc. O relatie buna ar trebui sa te ajute sa cresti, nu sa te mentina pe loc. Si nu este nimic in neregula cu relatiile temporare. O despartire nu este sfarsitul lumii. Cand faci o schimbare in viata ta, te poti astepta la rezistenta sociala, indiferent de natura schimbarii. Rezistenta sociala este omiprezenta, nu o lua ca pe un semn ca faci ceva gresit. Foloseste-ti inteligenta pentru a-ti da seama daca esti pe calea corecta. Indiferent cat de corecta este decizia ta, vor exista persoane ce iti vor spune ca faci o mare greseala. Cea mai buna solutie este sa raspunzi la rezistenta sociala cu armonie sociala. Formeaza-ti un nou grup social, ce iti va atenua efectele vechiului grup. Dezvolta-ti noi prietenii in armonie cu noua ta imagine. Si acest lucru trebuie sa il faci cat mai repede posibil, chiar inainte de a renunta la vechiul grup. Noul tau grup te va ajuta sa mergi in directia pe care o doresti, ceea ce va rupe automat legatura cu vechiul grup. In mod natural te vei bucura de timpul petrecut cu persoanele ce te incurajeaza.

Cand in mod constient te supui la o tranzitie majora, fii rabdator cu tine insuti. Cand intalnesti rezistenta mediului sau sociala, fa pasii necesari pentru a reduce sau a minimaliza rezistenta. Asteapta-te ca claritatea sa fie redusa atunci cand cotesti, dar stii ca se va intoarce odata ce te indrepti spre noua directie. A face fata unei schimbari majore in viata ta necesita foarte multa munca, dar vei iesi de cealalta parte intr-o pozitie mult mai buna. Castigul pe termen lung merita pe deplin durerea pe termen scurt.

Leave a Reply