Schimbarea carierei

In schimbarea carierei poti observa un tipar care se repeta, un tipar atat de comun incat il putem aproape numi regula. Pe parcursul etapei de pre-angajare, cand persoanele iau in considerare sa faca o schimbare majora in cariera, ele se concentreaza de obicei asupra problemelor si obstacolelor din fata lor.” Cum ma voi intretine pe mine si familia mea?

Cum pot justifica abandonarea progreselor in linia mea actuala de munca ? Ce se v-a intampla daca fac aceasta schimbare si nu functioneaza?”  Aceasta concentrare pe obstacole nu ajuta oamenii sa tranzitioneze. Nu face decat sa ii paralizeze si sa ii tina blocati. Dar aproape toata lumea trebuie sa se confrunte cu aceasta faza.

Adevarul este ca oricine face o mutarea in cariera trebuie sa se confrunte cu obstacole. Specificul este diferit pentru fiecare, dar tiparele generale sunt extrem de asemanatoare: atasamentul fata de cariera veche si avantajele sale, preocuparea pentru incertitudinile viitorului, rezistenta sociala si familiala, lipsa banilor pentru a trece de perioada de tranzitie, a trebui sa faci reduceri bugetare, modificari majore cum ar fi mutatul in alt oras, etc. Daca iei in considerare o schimbare de cariera, foarte putin probabil ca obstacolele tale sunt unice. Asadar ce anume determina cine se angajeaza in aceasta tranzitie si cine nu? Nu are nimic de a face cu marimea sau natura ostacolului specific.

Persoanele care au toate avantajele, inclusiv bani la banca si suport familial consistent, raman blocate tot timpul, in timp ce aceia care par sa aiba putine sanse, continua sa inainteze ca si cum obstacolele nu ar exista.

Diferenta este ca persoanele care fac cu succes tranzitia, se vad mai mult decat capabile sa depaseasca obstacolele din calea lor. Resursele lor interioare precum concentrarea, dorinta si auto-disciplina compenseaza cu lipsa lor de resurse externe.

Pe de alta parte, aceia care raman blocati par sa creada ca realitatea externa este mai mare si mai puternica decat resursele lor interioare. In consecinta rareori fac o incercare serioasa. In schimb ei privesc obstacolele si se plang de ele. In mod particular iubesc oamenii maturi care se plang “ sotia mea nu ma lasa sa imi deschid propria afacere” . Intre timp aceia care au mult mai putine avantaje intreaba “ ce pot face ?” in loc de “ de ce ma pot plage?”

Dezvoltarea personala joaca un rol important aici. Multe persoane afirma ca nu ar fi fost niciodata capabile sa faca aceasta tranzitie daca nu ar fi lucrat pe propria persoana in primul rand. Aceasta include cladirea concentrarii, disciplinei si increderii. Atunci cand persoanele ajung in acel punct, in care cred ca resursele lor interioare sunt indeajuns de puternice pentru a face fata obstacolelor externe, se pun in miscare.

Resursele tale interioare sunt precum muschii. Daca nu ii lucrezi se vor atrofia. O haltera poate parea grea doar in relatie cu puterea muschilor tai. In mod similar, un obstacol poate parea descurajant in relatie cu ingeniozitatea ta personala. Daca crezi ca o problema cum ar fi sa nu ai bani la banca, sau sa ai o familie care sa nu te sustina este indeajuns pentru a te opri din a-ti schimba cariera viselor tale, atunci recunoaste ca adevarata problema este ca, crezi ca esti prea slab pentru a le putea face fata. Altcineva ce este mai puternic in interior se va uita la problema ta si va spune: ”lasi atata lucru sa te opreasca? Ce papa-lapte, cunosc un copil de 12 ani ce ar putea rezolva tot mult mai usor.”

Daca iti doresti cu adevarat sa iti schimbi cariera, primul pas este sa te duci la seful tau si sa ii spui:” eu demisionez”. Destul de complicat, nu? Dar pentru anumite persoane doar imaginandu-si aceasta scena creeaza un val de adrenalina. Dupa ce ati facut acest pas,veti descoperi pasul doi destul de repede. Acesta este un drum direct, garantat, spre o schimbare de cariera.

Stiu ca problemele tale ti se par mari, dar foarte multe persoane au rezolvat exact acelasi tip de problema. Solutiile fizice de pas cu pas sunt usor de gasit, dar dezavantajul este ca, practic, toate acestea necesita un anumit grad de putere interioara, curaj si disciplina.

Daca nu ai puterea sa spui “eu demisionez” in fata acelui ceva pe care sti ca nu il doresti, atunci ia in considerare sa construiesti acea putere,candva inainte de a muri.

Leave a Reply