Scepticismul

Scepticismul inseamna sa folosesti indoiala si neincrederea, ca instrumente de intelegere a realitatii, cu speranta ca descoperirile rezultate sa iti permita sa te comporti inteligent. Scepticismul initial a venit ca o forma de opozitie a dogmei. Ideea generala din spatele scepticismului este sa eviti inghitirea convingerilor prostesti.

Dar, in ziua de azi este comun sa vezi ca practica scepticismului se intinde mult dincolo de subiecte de religie si spiritualitate. Daca scepticismul te poate ajuta sa eviti, sa cazi prada unor dogme religioase, atunci poate va functiona si in alte domenii. Si intr-un anumit fel, functioneaza. Sceptisicmul este bun pentru a evita inselatoriile in afaceri, de exemplu.

Totusi exista un risc cu scepticismul si acest risc este sa il inghiti. Cand inghiti scepticismul  il intorci impotriva ta. Incerci sa folosesti indoiala si neincrederea, ca instrumente pentru intelegerea de sine. De ce sunt eu capabil? Pot sa fac asta? A-si arata stupid daca a-si incerca?  Si acest lucru este o mare greseala. Multe persoane sunt atat de procupate de posibilitatea de a face ceva prosteste, incat inghit unealta scepticismului. Si gandesc ca acesta va face comportamentul lor mai inteligent si actiunile lor mult mai de succes. A inghiti scepticismul va reduce resursele intelectuale, pe care le ai la dispozitie si te va face de fapt, mai putin inteligent.

Scepticismul intors catre sine poate dauna – persoanele sceptice in mod gresit presupun ca gandurile lor sunt doar observatii pasive. Si in consecinta gandurile de indioala, cu privire la ele insasi, pot doar procura informatii pozitive. Esueaza in a recunoste ca gandurile au de asemeni o componenta creativa. Asa ca, scepticismul va instala de fapt, informatii negative. Sa mentii ganduri de frica si indoiala, inseamna sa instalezi frica si indoiala. Sa mentii ganduri de succes, inseamna sa creezi succes. O persoana sceptica nu intelege acest lucru, dar o persoana inteleapta, da.

O persoana sceptica este suficient de desteapta incat sa evite sa parieze 10 ron, pentru a castiga 20 ron, cand sansele de succes sunt doar de 20%. Totusi, de asemeni, evita sa parieze 10 ron, pentru a face 1000 ron, cand sansele de succes sunt de doar 20 %. Dar acest lucru este prostesc, mai ales cand esti liber sa faci acest pariu in mod repetat si chiar sa reinvestesti castigurile. Mai mult decat atat, persoanele sceptice nu inteleg ca propria lor frica si dubiul este ceea ce reduce sansa de succes la doar 20%. Fiind evident ca a avea mai multa incredere va creste sansa de castig de peste 40%.

Persoanele sceptice nu sunt dispuse sa fie persoane nesabuite. Dar, facand acest lucru se comporta foarte nesabuit, deoarece rateaza foarte multe oportunitati. In cele din urma vor regreta foarte mult, cand vor vedea persoanele pe care le considera nesabuite avansand, inaintea lor. Si acest lucru poate duce scepticii mai adanc in frica lor si in dubiul de sine si in cele din urma la singuratate.

Dincolo de scepticism – cum functioneaza o persoana inteligenta? Persoana inteligenta recunoaste ca exista o componenta in succes ce este auto-creata. Persoana inteligenta nu abuzeaza de aceasta putere, prin crearea fricii si indoielii. A face acest lucru ar fi nechibzuit. Persoanele inteligente inteleg ca frica si dubiul nu le vor ajuta niciodata. Frica si dubiul nu sunt necesare, pentru a evita capcanele. Daca, de exemplu, vrei sa mergi cu masina ai nevoie de cauciucuri umflate. Daca faci pana, nu este sfarsitul lumii. Pur si simplu, inlocuiesti cauciucul si mergi mai departe. Greseala unei persoane sceptice este sa creada ca un cauciuc spart este sfarsitul lumii. Asa ca, a conduce este ceva ce trebuie evitat in intregime. In consecinta, persoanele sceptice stau acasa cu ceea ce este sigur si confortabil, dar persoana inteligenta imbratiseaza riscul ca pe un mod de a valorifica oportunitati. Uneltele persoanei inteligente sunt curajul si bunul simt. Pentru a sti ce este posibil si ce nu, afla singuri prin actiuni directe. Deseori acest lucru duce la esec, ce produce o cunostinta mai avansata a propriei persoane. Si astfel permite ca in viitor sa faca alegeri inteligente, nu dintr-un loc de frica si indoiala, dar dintr-un loc de intelegere. Persoana inteligenta intelege ca exista o componenta creativa in ganduri. Asa ca, atunci cand actionezi este important sa aliniezi aceste ganduri, pentru a crea succes, in loc de a crea frica si indoiala.

Persoana inteligenta intoarce scepticismul impotriva lui insusi, folosind dubiul ca o arma impotriva dubiului. Sunt sceptici cu privire la scepticismul lor. Si in timp ce scepticismul lor, frica si indioala merg in cerc, actioneaza si gasesc ce este posibil si ce nu, prin intermediul experientelor directe si a bunului simt.

Scepticul gandeste ca ar fi un dezastru sa isi asume un risc si sa experimenteze esecul. Persoana inteligenta stie ca acest lucru este un pas necesar pe calea succesului. Scepticul vede esecul ca un zid, ce nu trebuie niciodata depasit. In schimb persoana inteligenta vede esecul, ca o piatra de hotar, ce trebuie depasita pentru a trece la urmatoarea.

Scepticul vede eforturile riscante rezultand fie in succes fie in esec, ca si cum acestea doua ar fi la poli opusi. Persoana inteligenta stie ca esecul face parte din procesul de succes. Si ca ambele se afla in aceiasi directie, ce este opusa lasitatii.

Scepticul evita succesul, deoarece evita esecul. Dar facand acest lucru garanteaza esecul final, prin esuarea in a convoca curajul de a actiona. Persoanele inteligente experimenteaza un succes mare, deoarece isi construiesc curajul, pentru a le permite sa actioneze in ciuda fricii.

Scepticismul este o unealta folositoare pentru a elimina dogma si a dezvolta o minte mai deschisa. Dar dupa aceste lucruri, trebuie aruncat in favoarea unor unelte mai bune. Foloseste scepticismul ca pe un cutit, pentru a taia convingerile false. Dar adu-ti aminte sa il lasi din mana, odata ce lama acestuia a ajuns in propria ta carne – acesta este punctul in care trebuie sa renunti la scepticism si sa incepi sa folosesti unealta curajului

Leave a Reply