Viata de dupa moarte

 Prea des subiectul mortii este adresat cu speculatii prostesti, incapatanare incuiata sau chiar frica si evitare. Asa ca, sa ne uitam mai profund si mai intelectual la moarte, pentru a intelege mai bine rolul important pe care il joaca in viata noastra si in special ce ne poate invata despre cum sa traim.

In ceea ce priveste corpurile noastre umane, cu totii, in cele din urma, vom fi capturati de moarte. Chiar daca incercam sa evoluam in corpuri de silicon si incercam sa gasim o cale de a transfera mintea in ele, nu exista nici un motiv sa credem ca aceste corpuri vor fi imortale. Poate ca suntem capabili sa amanam moartea, poate chiar pentru mult timp, dar in cele din urma, existenta noastra fizica se va sfarsi. Pentru totdeauna este o perioada mult prea lunga pentru noi, sa rezistam ca fiinte umane.

In medie aproximativ 150.000 persoane mor in fiecare zi pe aceasta planeta. Asta inseamna 2 persoane pe secunda. Peste 1 milion de cadavre pe saptamana. Si acest lucru este normal pentru planeta Pamant. Acest lucru te ajuta sa ai o perspectiva, cu privire la scopul diferitelor tragedii?  Daca 3000 de oameni sunt stersi de pe planeta intr-o secunda, tot este doar 2%  din totalul deceselor dintr-o zi… abia semnificativ, din punct de vedere cosmic. Si iata si partea cea mai proasta. Nici macar nu sti cand vei muri.

Deci, cat de confortabil te simti cu ideea, ca azi poate fi ultima ta zi in viata? Ce sti cu adevarat, despre ceea ce se intampla dupa moarte?

In loc sa incercam abordari religioase sau experiente apoape de moarte, sa raspundem mai bine la aceste intrebari:

Ce putem spune in mod rezonabil, ca nu se intampla dupa moarte? – bineinteles ca termenul “ rezonabil” va diferi de la persoana la persoana, in baza contextului si convingerilor. Dar majoritatea dintre noi suntem de acord cu cateva observatii de baza.

In primul rand nu poti lua nimic cu tine. Toate lucrurile fizice raman aici. Ori de cate ori cineva moare, observam ca lucrurile lor raman in lumea fizica. Nu dispar dintr-o data.

Un alt lucru pe care il observam este ca, corpul nostru fizic ramane aici. Acest lucru include inima noastra, plamanii, creierul, etc. De asemenea, deoarece lucrurile fizice raman aici, atunci orice cunostinta si abilitate pe care am dezvoltat-o, ce isi are radacinile in lumea fizica, va fi scoasa din uz atunci cand murim. Daca reusim sa pastram ceva dupa moarte, pare rezonabil sa spunem, ca nu va include lucrurile noastre fizice sau corpul nostru fizic. Si multe din cunostintele noastre vor fi scoase din uz de asemeni. Daca putem sa luam ceva cu noi dupa moarte, atunci va trebui sa fie ceva, ce nu este fizic in natura. Si partea non-fizica din noi este constiinta noastra. Poti sa o numesti si in alte feluri daca iti face placere, precum spirit, suflet, etc. Termenul exact pe care il folosesti nu conteaza. Asa ca, avem cateva alternative ce par rezonabile:

  1. Dupa ce murim, pastram o parte din constiinta noastra, dar toate partile fizice din existenta noastra, sunt pierdute.
  2. Dupa ce murim incetam sa existam. Constiinta noastra se sterge impreuna cu fizicul. Mort si disparut pentru totdeauna.

Dar sunt si alte optiuni, ce sunt variatii ale acestor doua. Poti rasuci si reformula acestor idei de baza, in diferite forme. Si poti sa speculezi la nesfarsit, despre cum ar fi daca ai experimenta optiunea 1, dar practic la asta se rezuma moartea. Fie vom continua sa existam intr-o stare non-fizica a constiintei, fie nu. Acum, care dintre aceste optiuni generale este mai probabil sa fie adevarata si corecta? In mod sigur putem gasi dovezi ce favorizeaza o parte sau pe cealalta. Putem sa ne uitam la dovezi externe si sa examinam lucruri, precum experiente aproape de moarte si acele persoane ce pretind ca sunt medium. Putem cauta texte antice si diferite persoane pentru indrumare. Sau putem sa cautam in interiorul nostru si sa incercam sa intuim adevarul. Aceasta incertitudine cu privire la moarte, prezinta o problema serioasa. Pentru a-ti trai viata intr-o maniera inteligenta, in mod sigur preferi un raspuns clar. Daca ai sti ca optiunea 1 este corecta, atunci ai trai viata intr-o maniera foarte diferita, decat daca ai sti ca optiunea 2 este corecta. Nu poti sa mergi cu ambele in acelasi timp, pentru ca sunt incompatibile.

Iti fixezi obiective diferite, pentru fiecare parte a problemei. A trai intr-o stare de incertitudine, nu functioneaza prea bine. Incertitudinea in aceasta arie particulara iti ofera o baza foarte slaba, de a lua decizii inteligente, pe termen lung. Daca ai sti cu absoluta certitudine ce se va intampla cu tine dupa moarte, ai schimba modul cum iti traiesti viata azi?

A ramane incert in aceasta arie este o alegere sub-optimala. Este mai bine sa decizi intr-un fel sau altul si sa gresesti, decat sa ramai incert si sa nu faci nimic. Prea mult dubiu in aceasta arie va produce cel mai prost rezultat dintre toate. Pentru a decide in mod inteligent cum sa traiesti, trebuie sa ai o intelegere rezonabila, a ceea ce se afla in fata ta. Putem sa traim bine si fara aceasta certitudine, dar nu putem spune ca traim inteligent. Si asta pentru ca nu avem nici o baza, pentru a sti daca deciziile noastre vor fi inteligente sau prostesti, pe termen lung.

In loc de a-ti face griji, cu privire la care optiune este corecta, poti explora ambele parti. Poti trata fiecare dintre aceste optiuni, ca pe un sistem de convingere propriu, pentru a le experimenta direct.

Chiar daca, cu totii suntem uitati atunci cand murim, totusi cea mai inteligenta alegere este sa traim cu, convingerea ca suntem fiinte constiente, imortale. Aceasta convigere va produce o viata traita mult mai inteligent, o viata dedicata binelui suprem al tuturor. Va promova si va spori supravietuirea tuturor oamenilor. Acolo unde Metoda Stiintifica esueaza, alegerea trebuie sa umple golurile. Si aceasta alegere poate fi: fie certitudine, fie dubiu. Dar, pentru a intelege aceasta mare alegere, trebuie sa experimentam atat certitudinea, cat si dubiul, pentru a sti ce alegem cu adevarat. Depinde in intregime de noi sa alegem o viata de maretie sau o viata de nimic. Alege dubiul si vei primi nimic. Alege certitudinea si o sa ai rezultate grozave.

Iata de ce, dezvoltarea propriei tale constiinte, trebuie sa fie o prioritate foarte mare in viata ta:

  1. Dezvoltarea constiintei tale iti va oferi uneltele pentru a intelege viata si moartea mult mai bine, ceea ce te va ajuta, sa decizi cum sa traiesti cat mai inteligent posibil.
  2. Dezvoltarea constiintei tale te va ajuta sa scapi de durere si sa creezi foarte multa placere pentru tine. Astfel ca, daca in cele din urma vei fi dat uitarii, cel putin te-ai bucurat pe deplin de viata ta. Te va ajuta de asemeni sa treci peste frica de moarte.
  3. Daca mori si te gasesti inghetat intr-un anumit stadiu de constiinta, probabil ca nu va fi chiar asa de rau, deoarece ti-ai dezvoltat constiinta cat de mult ai putut, cat timp traiai. Ai facut tot ceea ce ai putut, pentru a te pregati pentru aceasta posibilitate.
  4. Daca mori si gasesti ca esti capabil sa continui sa iti dezvolti constiinta dupa moarte, atunci existenta ta umana ti-a oferit un grozav start.
  5. Dezvoltarea constiintei tale, in cele din urma te va determina sa traiesti intr-o asa maniera, incat va creste si constientizarea persoanelor din jurul tau, ajutand sa transformi lumea intr-un loc mai bun pentru toti.

Cel mai inalt grad de productivitate personala este sa adopti un context de a trai, ce are sens si dintr-o perspectiva dincolo de mormant. Sa traiesti aici pe pamant ca o fiinta atemporala, in loc de una mortala. Cate dintre obiectivele tale curente par superficiale si lipsite de viata, cand sunt vazute din aceasta perspectiva? Traiesti pentru ceea ce este permanent sau pentru ceea ce este efemer? Existenta ta umana este devotata serviciului adus prafului sau a realizarii unui destin?

One thought on “Viata de dupa moarte

  1. Eu cred ca in viata de dupa moarte, cel putin asa imi spune intuitia si mi se pare ilogic sa fim facuti doar ca sa traim pe acest pamant, sa murim ca poi tot ce am invatat aici si toate abilitatile ce le-am acumulat aici sa dispara si sa se duca de rapa. Ma refer la abilitatile de a iubi, a ierta, a avea mila etc… Deci, constiinta nu moare, sau mai bine zis sufletul, parerea mea. Mi s-ar parea un lucru absurd si fara rost pentru ca noi ce facem aici pe pamant? consumam , transformam, distrugem natura doar ca sa putem trai, doar poate tocmai pentru asta ne este data aceasta planeta ca sa o folosim pentru nevoile noastre, si prin urmare faptul ca ne distrugem planeta nu este o problema foarte mare,deoarece nici dupa moarte nu duci cu tine nimic din ce ai avut pe pamant ci conteaza ce bogatii ai in suflet. Si D-zeu nu cred ca o sa te judece pentru ca i-ai taiat un copac sau ca i-ai omorat o caprioara, din moment ce El ti-a dat aceasta planeta.

Leave a Reply