Personalitatea prin teoria trasaturilor

Personalitatea este definita ca un set relativ stabil de caracteristici care influenteaza comportamentul unui individ. Doua teorii majore definesc personalitatea 1.Teoria trasaturilor si 2. Abordarea integratoare. Fiecare teorie a influentat studiul personalitatii oamenilor in cadrul organizatiilor.

Teoria trasaturilor:
Unii cercetatori timpurii ai personalitatii au crezut ca, pentru a intelege persoanele fizice, trebuie sa spargem tiparele de comportament in serii de trasaturi observabile. Conform teoriei, combinarea acestor trasaturi observabile intr-un grup formeaza personalitatea unui individ. Acesti teoriticieni au sustinut ca pentru a intelege individul, modelele comportamentale pot fi defalcate intr-o serie de trasaturi general observabile. O clasificare populara a modelelor de personalitate este denumita si “Big Five”. Aceste modele includ: extrovertirea, agreabilitatea, constiinciozitatea, stabilitatea emotionala si deschiderea fata de experiente noi. Dintr-o cercetare preliminara stim ca angajatii introvertiti si cei constiinciosi sunt mai putin susceptibili de a absenta de la locul de munca. Extrovertitii tind sa aiba salarii mai mari, sa primeasca mai multe promovari si sunt mai multumiti de cariera lor. Oameni care sunt constiinciosi sunt mult mai motivati si obtin performante mai bune.

Pentru manageri, stabilitatea emotionala si extrovertirea sunt trasaturile de top. Cercetarile recenta indica faptul ca in echipe, nivelul minim de agreabilitate precum si cel mediu de constiinciozitate si deschiderea fata de experiente noi al membrilor au un efect puternic asupra performantele echipei ca un intreg.

Abordarea trasaturilor a facut obiectul unor critici considerabile. Unii teoreticieni sustin ca, pur si simplu identificarea trasaturilor nu este suficienta; in schimb, personalitatea este dinamica si in nici un caz stabila. In plus, primii teoreticieni au avut tendinta de a ignora influenta situatiilor. De asemenea, teoria trasaturilor are tendinta de a ignora procesul prin care se ajunge de la o anumita trasatura la un anumit rezultat dorit.

Extrovertirea – Persoana este asertiva si sociabila (spre deosebire de rezervata, timida si linistita)
Agreabilitatea – Persoana este de cooperanta, calda si agreabila (decat dezagreabila si antagonica).
Constiinciozitatea – Persoana este harnica, organizata si demna de incredere (spre deosebire de lenesa, dezorganizata şi nesigura)
Stabilitatea emotionala – Persoana este calma, sigura pe sine (spre deosebire de nesigura de sine, anxietate si depresiva)
Deschiderea catre noi experiente – Persoana este creativa, curioasa avand o cultura bogata (fata de o persoana practica cu interese limitate)

Leave a Reply