Pastrarea perspectivei atunci cand ai o problema foarte mare

Cand va confruntati cu o problema aparent grava, dar foarte frecventa, omul este tentat sa amplifice proportia si sa o transforme intr-un blocaj ce il paralizeaza in a merge mai departe.

Conditionarea sociala ne invata ca pierderea cuiva apropiat, divortul sunt probleme uriase de viata. Dar este doar punctul de vedere al egoului tau. Cand cadem prada trezirii umane, opreste-te si ia in considerare realitatea, foloseste-o ca un mijloc de redobandire a perspectivei. Cu perspectiva potrivita acea problema devine rezolvabila sau acceptabila.

Pastrarea perspectivelor. Relatiile umane sunt complicate si uneori imprevizibile. Este posibil sa nu faci nici o greseala si sa vezi relatia ajungand la un final. Prin toate mijloacele fa toate eforturile rezonabile pentru a salva relatia voastra, daca aceasta mai are inca valoare pentru amandoi, dar daca relatia nu functioneaza atunci renunta cu dragoste. Conditionarile sociale ne invata gresit si brutal relatiile, mai ales casatoria. Aceasta este privita ca o destinatie finala, o uniune pe viata, cand pur si simplu pentru unii oameni nu e nimic.

Casatoria este pur si simplu o continuare a experinetei noastre, a relatiei umane. Este piesa de mijloc, nu un inceput, nu un sfarsit. Realizeaza faptul ca nici o relatie umana nu este permanenta. Fie ca se termina cu un divort, separare sau moarte, intr-un final se va sfarsi. Fiecare inceput merge catre un sfarsit, si fiecare sfarsit catre un nou inceput. In loc sa te lupti in acest ciclu, invata sa te bucuri de calatorie fara a deveni prea atasat de trecut. Cand esti prins in egoul tau propriu, este usor sa pierzi perspectiva, cand esti prins, fa un pas inapoi si priveste cum modul in care problemele voastre apar in contextual larg al existentei umane.

Problemele personale sunt ca icebergurile. Poate 5% din ele se pot vedea in realitate, restul de 95% sunt in imaginatia voastra. Dar spre deosebire de icebergurile reale, partea imaginara este supusa constiintei voastre. Iti poti hrani problemele cu frica si sa le transformi in amenintari gigantice, sau le poti miscora prin extinderea perspectivei voastre. Cand cresti artificial problemele tale, reduci capacitatea de a le rezolva. Dar cand le micsorezi vor deveni curand relativ usor de rezolvat sau acceptat. Cateodata adevarata solutie a problemei nu este foarte dificila. O complicit tu in imaginatia ta. Tot de ce ai nevoie este de un observator neutru, din afara pentru a injecta putina realitate.

Multe din problemele uzuale umane au solutii destul de simple, dar in cazul in care problema nu are solutie rezolvabila, atunci pur si simplu este un fapt ce trebuie acceptat.

Leave a Reply