Pacatul mortal al schimbarii obiceiurilor

Poti sa faci foarte multe lucruri gresite atunci cand incerci sa formezi un nou obicei- doar a incepe fara nici un plan, a nu avea o responsabilitate publica, a nu avea suportul corect, etc. Dar exista doar un singur lucru pe care il poti face gresit care va cauza ca schimbarea obiceiului sa esueze complet. Care este pacatul mortal al schimbarii obiceiului? A nu face respectivul obicei. Daca nu il faci nu va deveni un obicei. Suna evident, dar foarte multe persoane esueaza la acest lucru simplu. Incep obiceiul de a face exercitii fizice, de exemplu si il fac plin de entuziasm timp de o saptamana sau doua si apoi se opresc. Din oricare motiv – munca sau probleme personale sau alte interese preiau comanda. Viata devine complicata. Daca nu faci respectivul obicei atunci obiceiul nu se va forma niciodata. Daca vrei sa formezi obiceiul atunci trebuie sa il faci in mod regulat. Il faci in fiecare zi imediat dupa declansatorul acelui obicei si in curand devine atat de normal incat devine un obicei.

Cum sa eviti pacatul mortal. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa eviti pacatul mortal al formarii obiceiului:

  • Doar incepe. Nu ai chef sa faci obiceiul astazi? Spune-ti ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa faci primul pas. De obicei al doilea pas va urma, dar daca nu cel putin te-ai pus in miscare. Si asta conteaza cel mai mult.
  • Fa-l, indiferent cat de mic. Trebuie sa faci exercitii fizice, dar nu ai suficienta energie? Fa-le oricum pret de cateva minute. Trebuie sa meditezi? Trei minute vor fi suficiente.
  • Fa-l, indiferent cat de rau. Vrei sa formezi obiceiul de a scrie un blog? Scrie un articol scurt care necesita 5 minute, fara sa il editezi. Calitatea nu conteaza atunci cand formezi noi obiceiuri  – a le face conteaza.
  • Daca esuezi nu te invinovati – fa din nou obiceiul a doua zi. Sa fim clari – a rata o zi nu va ucide obiceiul tau. A te simti descurajat din cauza ca nu l-ai facut intr-o zi si apoi ratand si urmatoarele zile asta va ucide obiceiul tau. Asa ca elimina vina si doar intorce-te inapoi in sa. Incepe din nou imediat.
  • Daca nu il faci a doua zi atunci fa-l in ziua urmatoare. Daca nu faci obiceiul tau timp de doua zile nu permite sa treaca si o a treia zi fara sa il faci.
  • Realizeaza ce anume te opreste. Daca gasesti ca te zbati sa faci obiceiul si pierzi o zi sau doua gandeste-te de ce se intampla acest lucru. Ce anume sta in calea ta? Cum poti rezolva situatia?
  • Planifica din timp. Viata este destul de complicata, dar daca sti ca urmeaza anumite evenimente in viata ta planifica din timp astfel incat sa incluzi si obiceiul tau.
  • Planifica succesul. Elimina barierele si fixeaza totul astfel incat sa fie dificil sa esuezi. Responsabilitatea publica este un mod bun de a face acest lucru.

In cele din urma tot ceea ce conteaza este sa faci obiceiul respectiv. Asa ca nu mai sta sa citesti si treci la treaba.

„ Suntem ceea ce facem in mod repetat. Excelenta, atunci nu este un act, ci un obicei” – Aristotel

Leave a Reply