Obiectivele finale versus obiectivele de mijloc

O greseala comuna in fixarea obiectivelor este sa confunzi obiectivele finale cu obiectivele de mijloc. Obiectivele finale definesc rezultatele unde esti dispus sa faci compromisuri – descriu exact ceea ce vrei. Obiectivele de mijloc pe de alta parte, definesc una dintre multitudinea de cai de a ajunge la obiectivele finale.

Iata un exemplu simplu:

Sa spunem ca vrei sa vezi trupa ta preferata de muzica, in concert live. Acesta este un obiectiv final – defineste rezultatul tau. Vrei sa fii acolo si sa te bucuri de acea experienta particulara. Nu este o piatra de temelie spre ceva mai maret si nici o experienta substitutiva n-ar produce acelasi rezultat. Acum sa presupunem ca un post de radio tine un concurs, unde premiul consta in doua bilete la acest concert si decizi ca vrei sa castigi acest concurs. Acesta este un obiectiv de mijloc. A castiga concursul nu este rezulatul final pe care il cauti. Este doar una dintre nenumaratele cai, ce te pot conduce la concertul pe care ti-l doresti. Dar daca nu vei castiga acele bilete si esuezi in obiectivele tale mijlocii, inca vei fi capabil sa realizezi acele obiective finale. Trebuie doar sa gasesti o alta cale de a ajunge la concert.

Incepe cu finalul in minte – cateodata ne blocam pe calea catre obiectivele noastre. Dar de multe ori, chiar obiectivele de mijloc ne prind in capcana si daca ramanem flexibili, putem gasi o cale alternativa spre acelasi final.

Acorda-ti timp sa revizuiesti obiectivele finale de cele de mijloc. Obiectivele finale nu se schimba foarte mult in timp, dar obiectivele mijlocii sunt revizuite mult mai des, pentru a se adapta situatiei tale curente. Poate ca ai tentatia de a le trata pe amandoua la fel, dar acest lucru duce la multa frustrare inutila, atunci cand nu reusesti sa duci la bun sfarsit un obiectiv de mijloc. Devii prea atasat de ceva ce nu conteaza foarte mult si astfel vei rata alte cai de a-ti realiza adevaratul obiective, cel final. Astfel este foarte important sa clarifici obiectivele finale, pentru a evita confuzia cu obiectivele de mijloc.

Obiectivele finale sunt mult mai putine numeric decat obiectivele de mijloc. Si poate ca majoritatea obiectivelor tale finale se refera la a trai un anumit tip de viata sau a fi un anumit tip de persoana. Ele descriu tipul de viata pe care doresti sa il duci. Procura un sens de directie, mai degraba decat o destinatie finala. Si exista nenumarate moduri de a ajunge aici. Intr-o oarecare masura obiectivele finale reflecta valorile tale. Dar obiectivele de mijloc sunt mult mai specifice. Acestea te ajuta sa iti realizezi obiectivele finale. Aduc precizie si claritate obiectivelor finale. De exemplu, daca a fi mai curajos este un obiectiv final, atunci un obiectiv de mijloc ar fi sa faci ceva specific, ce ai ezitat sa il faci din teama.

A deveni de neoprit – obiectivele tale finale trebuie sa iti ofere forta de a te crede de neoprit. Poti intodeauna sa gasesti noi moduri de a construi curajul, de a intalni persoane noi, de a invata, de a creste si de a contribui. Daca o cale este blocata, sunt destule altele din care sa alegi. Mijloacele nu sunt la fel de importante ca rezultatul.

Prin a avea obiective finale flexibile ce se conecteaza cu manifestarea si expresia potentialului tau final, este aproape imposibil sa esuezi, cu exceptia alegeri constiente sa faci acest lucru.

Nu te lasa prins in urmarirea obiectivelor tale de mijloc, astfel incat sa pierzi din vedere persoana ce doresti sa devii. Creeaza si mentine o viziune a idealului tau in minte.

Acea viziune devine baza tuturor obiectivelor tale finale, din care deriva obiectivele de mijloc.

Leave a Reply