Eliminarea pauzelor verbale

Una dintre abilitatile de comunicare ne invata sa eliminam pauzele verbale atunci cand vorbim, cand tinem un discurs, vorbim la telefon sau cand avem o conversatie fata in fata. Pauzele verbale sunt atunci cand spui ah, aha, stii tu, etc. In timp ce creierul tau cauta urmatorul cuvant pe care sa il spuna, gura ta continua sa se desfasoare rostind silabe fara sens. Pauzele verbale includ de asemeni si cuvinte de legatura precum si, dar, asa, etc. Daca spui unul dintre aceste cuvinte si te agati de el inainte de a stii de fapt ce vei spune in continuare, atunci este un cuvant de legatura. O alta forma de pauza verbala este repetarea unui cuvant. Continui sa repeti ultimul cuvant pe care il spuneai, pana cand iti dai seama ce sa spui in continuare, precum si, si, si.

Daca vrei sa scapi de acest tic verbal, poti desemna o persoana sa iti asculte de exemplu un discurs si sa noteze numarul de pauze verbale pe care le faci. Iar la sfarsit sa iti prezinte numarul exact, in asa fel incat sa iti deschida ochii asupra greselilor.

Cu un pic de practica si cu o atentie sporita asupra subiectului de discutie iti poti reduce semnificativ numarul de pauze verbale.

Cea mai simpla inlocuire a pauzelor verbale este pauza tacuta. Atunci cand creierul tau opreste alimentarea cu cuvinte inteligibile, inceteaza sa mai vorbesti. Nu spune ah, um, stii, asa, etc. Daca esti dependent de pauzele verbale, acest lucru poate parea inconfortabil la inceput, dar in cele din urma te vei obisnui. Adu-ti aminte ca nu trebuie sa umpli fiecare minut din conversatie cu zgomote.

Pauzele verbale distrag atentia intr-o comunicare. Ne fac sa parem mai putin inteligenti si mai putin clari asupra subiectului de discutie. Iti incurca mesajul. Pauzele verbale sunt doar simple zgomote, nu comunicare. Nu ai nevoie de ele si comunicare ta va fi mai eficienta odata ce le-ai eliminat. Iar modul de a elimina pauzele verbale din comunicarea ta este format din doua parti: constientizare si practica.

In primul rand incepe sa devii constient de pauzele verbale prin ascultarea acestora in alte comunicari verbale. Daca te uiti la stiri sau emisiuni TV, asculta pauzele verbale ale prezentatorilor. Este uimitor cum unii au atat de putine si altii atat de multe.

Odata ce ai dobandit o constientizare asupra pozitiei tale, fa multa practica pentru a elimina pauzele verbale. Asculta-te cand vorbesti si observa cand faci greselile comune precum ah, um, aha. Pune o alta persoana sa te observe periodic, pentru a vedea daca devii mai bun. Cu constientizare si practica poti elimina acest prost obicei si sa iti imbunatatesti claritatea comunicarii tale verbale.

Leave a Reply