Arta conversatiei: intrebari deschise

Saptamana trecuta am citit despre arta conversatiei. Un punct esential pentru mine se baza pe faptul de a pune intrebari oamenilor despre ceea ce gandesc si despre experienta lor. Acest punct este aproape atins cu intrebarile de sfarsit deschise, ceea ce incurajeaza persoana cu care vorbesti sa-ti dezvaluie mai multe, decat sa-ti raspunda simplu da sau nu. In mod ironic, tot saptamana trecuta am avut o perioada de pregatire la serviciu care aborda aceasta tema, si anume de a folosi asemenea intrebari. Problema este urmatoarea ca in mijlocul unei conversatii, mai ales cu o persoana noua sau cu un client, este cam dificil sa te opresti si sa faci o pauza pentru a te gandi ce tip de intrebare sa adresezi.

Iata cateva sfaturi de folos care iti vor oferi o abordare practica si te vor ajuta pe parcursul unei conversatii. M-am gandit sa fac o lista cu posibile intrebari deschise, ceea ce nu era tocmai practic sa le pun in practica si sa le retin. Dupa cateva incercari mi-am dat seama ca trebuie sa retin doar cateva cuvinte :

–          Cum?

–          Ce?

–          Cand?

–          Unde?

–          Care?

–          De ce?

 

De ce sunt atat de importante? Majoritatea intrebarilor deschise se pot forma incepand cu unul din aceste cuvinte. De exemplu, “Locuiesti in Bucuresti?”, cu siguranta va oferi un raspuns scurt, dar intrebarea „Unde locuiesti?” va incuraja un raspuns mai lung. In practica aceste cateva cuvinte sunt usor de retinut si te vor ajuta cu adevarat sa incepi o conversatie cu persoanele.

 

Leave a Reply