Decizii cu privire la cursul vietii

A decide ce sa faci cu viata ta nu este deloc usor. Majoritatea persoanelor nu iau aceasta decizie niciodata. Dar cum pana la urma toti vom face ceva, daca nu luam o decizie in mod constient, atunci o decizie tot va fi luata dar va fi una inconstienta. Daca nu decizi cum o sa traiesti, atunci altcineva sau altceva va decide pentru tine. Cel mai probabil iti vei ceda viata unei combinatii de influente inconstiente, inclusiv predispozitia ta genetica, educatia ta, conditionarea sociala, mediul tau, celelalte persoane din viata ta si poate chiar si sansa.

A permite ca soarta ta sa fie decisa de influente externe, produce rezultate patetice in comparatie cu ceea ce ai putea realiza cu viata ta prin decizii constiente. Poti avea noroc daca lasi soarta sa se ocupe de detalii, dar e mult mai probabil ca iti vei petrece timp pretios servind alte forte cu ale carui plan nu esti de acord. Pe masura ca iti creste constientizarea si devii pe deplin constient, iti vei pune in mod logic intrebarea “ ce fac cu viata mea?”. Si  nu este vorba doar despre viata ta, este vorba si despre vietile tuturor persoanelor pe care le-ai putea atinge pe parcursul vietii tale. Poti alege sa fii neinsemnat, dar poti de asemeni sa joci un rol important in directia viitoare a acestei planete. Alegerea constienta iti da aceasta posibilitate. Si a ceda aceasta optiune altor persoane nu te scuteste de responsabilitate. Chiar daca aceasta intrebare este una dintre cele mai mari provocari la care trebuie sa faci fata ca fiinta umana, este o problema pe care esti capabil sa o rezolvi si va merita efortul.

Iata cateva abordari ce te vor ajuta sa raspunzi inteligent:

straduieste-te sa intelegi realitatea cat mai precis posibil – o componenta cheie a deciziei “ cum imi traiesc viata” este dezvoltarea unei intelegeri a universului in care traiesti. Trebuie sa cunosti regulile inainte de a initia o strategie de baza. Astfel, cautarea rolului incepe cu, cautarea adevarului. In mod ideal, odata ce ai dezvoltat o intelegere a universului, indeajuns incat are sens pentru tine din punct de vedere intelectual, emotional si intuitiv, atunci iti poti gasi rolul pe care il vei juca in acest univers. Daca nu ai un model de realitate suficient de corect, nu poti in mod inteligent sa decizi cum traiesti. Poti lua aceasta decizie, dar va fi una proasta. In temeni practici iti va fi foarte greu sa faci progrese spre obiectivele tale. Rezultatele slabe vor deveni normale pentru tine. Daca intampini dificultati in alegerea scopului tau in viata, problema poate fi aprofundata. Pune-ti sub semnul intrebarii convingerile.

scopul tau in viata are sens pe termen scurt – esti fericit chiar acum? Esti pasionat de viata ta? Esti indragostit de existenta ta? Esti incantat sa fii pe pamant in aceste timpuri? Daca esti genul de persoana ce spune ca pasiunea nu face parte din personalitatea actuala, atunci ai sacrificat prea mult. Daca traiesti cu un scop, o emotie interioara intensa va fi normala pentru tine. Si pasiunea este combustibilul emotional. Te va impinge sa traiesti la capacitate maxima. Fara pasiune te vei opri frecvent si vei rata oportunitati din lipsa de vointa. Pentru a face ceea ce este mai bine, trebuie sa exploatezi combustibilul pasiunii. Foloseste-ti intelectul puternic pentru a recunoaste ca ai emotii, fie ca vrei acest lucru, fie ca nu. Pe masura ce dezvolti o inteligenta emotionala, poti invata sa utilizezi puternicul combustibil al pasiuniii fara a-ti neglija intelectul. Vrei sa fii pasional si inteligent, nu pasional si confuz. Pasiunea si inteligenta sunt o combinatie extrem de puternica. Daca decizia ta cu privire la scopul tau in viata nu profita de combustibilul zilnic de pasiune, atunci ai facut o alegere gresita. Atunci cand experimentezi pasiunea, inseamna ca macar in momentul prezent, decizia ta cu privire la cum iti traiesti viata are sens. Este congruenta cu realitatea. Corpul tau va incepe sa arda combustibilul pasiuni, deoarece crede ca te indrepti in directia corecta. Dar daca decizia ta este proasta, corpul tau va reactiona si te va tine pe loc.

Daca pasiunea a disparut din anumite parti din viata ta, verifica mesajul din spatele absentei. Poate ca este un loc de munca fara viitor, o relatie fara viitor, orice ar fi, daca corpul tau nu s-a activat cu combustibilul pasiuni, atunci este o decizie proasta. Este timpul sa iei o alta decizie.

scopul tau in viata are sens pe termen lung – multe decizii par destul de inteligente in momentul prezent, dar cand iti imaginezi cum vor arata peste 10, 20, 50 de ani, atunci incepi sa le vezi slabiciunile. Atunci cand alegi scopul in viata, ar trebui nu doar sa te alimentezi cu pasiune in momentul prezent, ar trebui sa arate si mai bine pe perioade mai indelungate de timp.

Daca ai luat decizia corecta cu privire la ce sa faci in viata, atunci ar trebui sa simti ca aceasta  a fost cea mai buna alegere pe care o puteai face.

Poate fi foarte greu sa infrunti adevarul atunci cand consecintele sunt la ani distanta. Dar pana la urma trebuie sa infrunti adevarul. Trebuie sa fii onest cu tine insuti in primul rand. Decizia ta cu privire la cum sa traiesti, trebuie sa aiba sens din perspestiva tuturor

perioadelor de timp, inclusiv acum, ieri, azi, maine, anul viitor, peste 10 ani, etc. Si trebuie sa aiba sens si din perspectiva mai multor scenarii de viata.

Deciziile inalte despre ce sa faci cu viata ta, nu trebuie sa se bazeze pe elemente ce nu le poti controla. Trebuie sa fie suficient de flexibile, astfel incat sa le poti adapta circumstantelor schimbatoare, chiar si atunci cand schimbarile sunt masive sau brutale.

scopul tau are sens la diferite nivele de constiinta – cheia de a trai intr-un mod care functioneaza pe termen lung, este ca nu trebuie sa ramai blocat intr-un nivel fix al constientizarii. Daca urmaresti dezvoltarea si extinderea constiintei tale, vei experimenta revolte in viata ta. Dar acest lucru nu inseamna ca scopul tau in viata nu este ales bine. Inseamna doar ca trebuie sa treci printr-un proces de eliminare a acelor lucruri ce sunt incongruente cu scopul tau. Acest proces este dificil si poate dura si ani de zile, dar conduce spre un loc minunat ce nu vei dori sa abandonezi niciodata. Si pe parcursul vietii vei trece prin multe incercari de genul. Acest lucru se intampla atunci cand constientizarea ta se ridica deasupra situatiei tale curente de viata, astfel incat nu mai sunt in sintonie. Dar nu vezi nici o alternativa viabila inca. Aceasta alternativa se va prezenta daca continui sa te concentrezi pe cresterea constientizarii si permiti incongruentelor sa existe pentru o perioada. Un scop in viata ce este legat de un anumit nivel de constientizare, nu este un scop in sine. Nu face altceva decat sa te tina prizonier in acel nivel de constientizare.

Ce se va intampla cu scopul tau dupa ce mori – in mod ideal scopul tau ar trebui sa fie suficient  de profund, incat sa supravietuiasca mortii tale. Sa luam in considerare perspectiva a ceea ce se intampla cu tine dupa ce mori si ce se intampla cu restul lumii dupa ce mori.

In primul rand considera ce se intampla cu tine. Exista scenarii dupa moarte, unde deciziile pe care le iei azi nu conteaza si altele unde ele conteaza foarte mult. Dar primul caz este irelevant deoarece daca dupa ce mori intri intr-un stadiu de uitare, atunci orice decizie luata acum, nu va face nici o diferenta dupa ce mori. Dar atunci cand iti imaginezi ca este posibil sa existi in continuare intr-o anumita forma si dupa ce corpul tau fizic moare, scopul tau mai are sens? Iti poti continua scopul si dupa ce mori? Si apoi ce se va intampla cu restul lumii?

Trebuie doar sa lasi o mostenire intelectuala ce poate continua sa se dezvolte si dupa moartea ta, astfel ajutand lumea in continuare, devenind oarecum imortal.

Ce tip de mostenire ti-ar placea sa lasi? Daca ai muri azi, cum va fi contributia ta adusa lumii? Vei fi amintit sau vei fi inlocuit si uitat? Propria ta moarte este ceva pe care trebuie sa se bazeze decizia de cum sa iti traiesti viata. Nu poti decide cum sa traiesti fara a decide cum sa mori. Si nu ne referim la modul fizic in care vei muri, ci ne referim la scopul ce trebuie sa dainuiasca dincolo de moarte.

Nu renunta – nu este usor sa iti descoperi scopul in viata. Dar tot procesul va merita efortul. Este o calatorie lunga cateodata peste un teren dificil, dar recompensele pe care le vei experimenta pe parcursul drumului vor fi fara egal. La un moment dat te vei lovi de obstacole mai mari, ce te vor face sa iti doresti sa renunti. Te vei gandi ca poate ar fi mai simplu sa iti modelezi viata dupa cea a personajelor TV sau poate iti doresti doar sa fii “ normal” si sa te integrezi ca toti ceilalti. Dar acest tip de viata nu este pentru tine. Trebuie sa accepti lumina orbitoare a constientizarii tale si sa pasesti in scopul si menirea ta pe acest pamant.

Leave a Reply