Cum sa te indepartezi de PC

Nu se poate nega faptul ca, crearea si dezvoltarea computerului impreuna cu disponibilitatea tot mai mare de internet de mare viteza a avut unul dintre cele mai semnificative efecte asupra vietii noastre in ultimii ani. Majoritatea persoanelor au devenit chiar dependente de tehnologie si de internet si nu concep macar o zi fara ele. In urma unui studiu statistic s-a raportat ca 84% dintre cei intervievati au raspuns ca ”sunt mult mai dependenti de computerul de acasa decat erau acum trei ani”. Si ca 65% dintre acestia isi petrec mai mult timp cu computerul lor decat cu propria consoarta. Atunci cand observi ca ochii sunt atat de obositi, incat nu mai vezi bine scrisul de pe laptop este bine sa cauti metode a-ti limita timpul petrecut in fata acestuia. Nu este o sarcina foarte usoara, atunci cand afacerea ta sau proiectele de la locul de munca depind de acesta. Sau atunci cand lucrezi cu clienti sau comunici frecvent cu familia si prietenii.

Iata trei metode eficiente pe care le poti incerca:

Cronometreaza-te . Primul pas in a reduce timpul pe care il petreci in fata monitorului este sa iti faci o idee asupra timpului efectiv pe care il petreci acolo. In unele cazuri poate fi cu adevarat o revelatie.  Odata ce realizezi cat timp pierzi in fata laptopului, computerului, etc, trebuie sa iti controlezi timpul respectiv. Si asta prin a face sarcini cronometrate, precum navigatul pe internet, facebook, twitter si sarcini de serviciu. Acest lucru te poate ajuta sa iti reduci cu pana la 40% timpul pe care il petreci in fata laptopului.

Planifica activitati specifice departe de computerul tau. Daca nu iti planifici activitati specifice care sa te indeparteze de computer, foarte probabil ca vei cadea in capcana navigarii fara nici un scop pe internet. Sau vei juca solitare cand ai timp liber la dispozitie sau cand ai o pauza la locul de munca. Cand iti planifici sa faci ceva specific atunci cand ai o pauza, nu numai ca iti da o structura pentru acest timp, dar te poate ajuta sa iti structurezi intreaga zi mult mai eficient. Unele dintre cele mai eficiente activitati pe care poti sa le planifici sunt acelea de care te bucuri cu adevarat.  A citi o carte, o plimbare in aer liber, a te juca cu copii, a vorbi cu un prieten la telefon sau doar a sta intr-un fotoliu confortabil cu o cana de ceai. Daca faci aceste activitati cu adevarat placute,  poti chiar sa descoperi ca a petrece timp departe de computer poate fi cu adevarat o delectare.

Dezinstaleaza si sterge programele inutile. Aceasta poate parea o solutie extrema, dar este de asemeni una eficienta. A elimina toate programele, serviciile, instrumentele si software pe care nu le folosesti, inseamna ca nu vei petrece timp neproductiv pe computer in pauza sau atunci cand programul tau de lucru s-a incheiat.

A te deconecta de la internet este o alta metoda extrema, dar foarte eficienta. Reducerea acelei tentatii de a petrece o ora navigand fara nici un scop este extrem de importanta. Si cand te conectezi la internet pentru a executa anumite sarcini specifice, incerca sa te cronometrezi pentru a-ti fixa o limita si pentru a te ajuta sa te concentrezi si mai mult pe sarcina de executat. Este de asemeni o activitate folositoare ca la inceputul fiecarei zile sa iti revizuiesti activitatile planificate. Sa identifici ce vei executa la computer si cel mai important sa vezi ce poate fi executat departe de acesta.

Asa ca, daca observi ca petreci extrem de mult timp la computer si te gandesti sa reduci acest timp, incearca metodele de mai sus.

Leave a Reply