Cum sa relationezi cu oamenii ocupati – XII

Comunica ca o fiinta umana, nu ca un comerciant – daca e-mailurile tale arata chiar si foarte putin ca spam, asteapta-te ca persoana ocupata sa te trateze ca atare. Daca e-mailul arata impersonal sau pare ca a fost trimis la mai mult de o persoana, persoanele ocupate deseori il vor sterge fara sa il citeasca. Persoanele ocupate primesc destule comunicate personale incat nu vor sa fie deranjate cu nimic ce nu este personal. Daca vrei sa cotactezi o persoana ocupata, asigura-te ca mesajul este personal si specific acelei persoane.

Fii autentic – fii clar cu privire la motivul pentru care vrei sa contactezi o persoana ocupata in mod particular. Vrei sa deveniti buni prieteni?  Vrei sa faceti afaceri impreuna? Nu afisa o fatada falsa, pretinzand ca vrei un lucru in timp ce, in secret, iti doresti un altul. Atunci cand comunici intr-un mod non-autentic, alte persoane vor percepe ceva neinregula cu tine. Poate ca nu o vor percepe constient, dar se vor simti reticenti in prezenta ta. Autenticitatea este cea mai buna tactica. A afisa o fatada falsa nu este necesar. Nu trebuie insa sa abordezi o sinceritate radicala, spunand deschis orice gandesti sau simti indiferent de cat de jignitor poate fi. Un pic de politete si de decenta este rezonabila. Totusi sa spui un lucru in timp ce in secret intentionezi cu totul altceva este o idee rea. Esti mult mai transparent decat realizezi. Persoanele nu vor evidentia acest lucru cu voce tare dar scuturile lor se vor ridica in prezenta ta. Daca doresti ca persoanele sa isi coboare scuturile in prezenta ta, atunci asigura-te ca expresia ta reflecta intentiile tale.

Fii rabdator – nu crede mitul “o oportunitate de relationare vine o data in viata”. Daca mentii o mentalitate pozitiva, oportunitati interesante se vor ivi mereu. Gandeste-te la relationare ca si cum ai juca finala Campionatului de Poker. Nu vei castiga totul din prima zi. Este o cale mult mai lunga. Probabil ca nu vei ajunge la masa finala. Poate fi un obiectiv la care doresti sa ajungi, dar majoritatea experientelor tale vor implica a juca jocul si a-ti face prieteni noi pe parcurs. A interactiona cu persoanele este exact la fel. Cateodata vei intalni ceva ce pare o oportunitate, dar pana la urma nu functioneaza. Nu forta lucrurile. Fii rabdator si asteapta un loc mai bun. Mentine-ti calmul si respectul de sine. Cand relationezi cu oamenii,  fa-o cu incredere, pozitivism. Trebuie sa stii ca oportunitatile sunt peste tot. Atunci cand o buna oportunitate apare, accept-o. Dar cand oportunitatea nu este buna, relaxeaza-te si las-o sa treaca pe langa tine.

Realizeaza ca regulile se schimba odata ce esti in interiorul conexiunii. Odata ce esti intr-un dialog cu o persoana ocupata, este inca important sa fii respectuos cu privire la timpul lor, dar daca ai trecut de limita acceptata, statutul tau foarte probabil ca se va schimba si scuturile lor se vor cobora atunci cand comunica cu tine.

Este o situatie continua aici. Poti petrece un minut pentru a scrie un e-mail unei persoane, o ora la telefon cu o alta si jumatate de zi cu o alta persoana. Atunci cand scrii un e-mail, vrei sa procesezi totul repede si sa treci la altceva. Dar atunci cand vorbesti cu cineva fata in fata te lasi purtat de val si te distrezi fara sa te uiti la ceas sau sa iti faci griji de timpul investit in conversatie. Persoanele care iti vor trimite un e-mail format dintr-o propozitie pentru a economisi cateva minute, sunt aceleasi persoane care nu au nici o problema sa piarda cu tine 4 ore in alte circumstante. Motivul este simplu. A scrie un e-mail sau a inapoia un apel telefonic nu e la fel de captivant, mai ales cand ai de procesat un volum mare de material.

Aici se afla o alta lectie buna. Daca incerci sa comunici cu o persoana ocupata printr-un canal care nu-i place foarte mult, vei fi procesat rapid. Dar daca folosesti un canal care-i place, ai mult mai multe sanse sa intri in legatura cu ea.

Aceasta a fost o serie de articole lunga dar, in mare parte, de bun simt. Aceste sfaturi nu sunt puse in practica in mod comun. Daca reuseti sa urmezi macar o parte din ele, te vor ajuta sa interactionezi mai eficient cu alte persoane si te vor ajuta sa devii un prieten mai bun.

Leave a Reply