Cum functioneaza mintea noastra de fapt

Computerele sunt in continuare foarte inflexibile in rezolvarea unor probleme pe care nu le-au mai intalnit pana atunci, insa mintea nostra nu e atat de limitata. Ea are abilitatea de a face fata situatiilor noi.

Vom prezenta cateva posibilitati de rezolvare a problemelor:

 

Raspunsul imediat – care a fost intrebarea ce a generat un raspuns imediat?

 

Alegerile multiple –  apar doua sau mai multe posibilitati de raspuns si dvs o selectati pe cea preferata.

Analizarea constienta – analizarea problemei si asteptarea unui motiv suficient de important pentru a va indruma catre o solutie inteligenta.

Mai multe date necesare – definirea inadecvata a problemei va cere mai multe detalii.

Suspiciunile – ati considerat ca o problema poate fi o capcana si va poate duce in eroare.

Apatia – nu doriti si nici nu va deranjati sa clarificati o problema sau orice solutie particulara.

 

Aspectele inteligentei umane

Indiferent de procesul special folosit, acesta implica elemente clare, chiar si atunci cand refuzi rezolvarea unei probleme

 

Pre-procesul cunoasterii

La descrierea unei probleme, mintea a luat deja cunostinta de partile senzoriale, transformandu-le in reprezentari interioare ce vor exista doar in imaginatia voastra. Luati cunostinta de faptul ca reprezentarea mentala a problemei, nu este acelasi lucru cu realitatea.

 

Memoria asociata

Odata ce v-ati format o reprezentare interioara, in mintea voastra se vor accesa amintirile si se vor asocia cu insasi reprezentarea interioara. Mintea stocheaza informatiile invatate in trecut, iar acestea pot fi clare sau neclare, insa trebuie sa stiti ca fara acces la memorie va fi imposibil sa intelegeti si sa rezolvati o problema.

 

Potrivirea exacta

O problema noua, se poate rezolva cu usurinta deoarece mintea este capabila sa generalizeze si sa potriveasca lucrurile astfel incat sa creeze solutii viabile.

 

Asteptarile

Odata ce mintea apare cu o potentiala solutie, apar si asteptarile pentru aplicarea acelei solutii. Cand mintea creaza asteptari ce se potrivesc cu reprezentarile interioare si dorintele tale, atunci vei ajunge sa obtii claritatea solutiei acelei probleme.

 

Cum gandeste mintea umana -Vom compara mintea umana cu un calculator, cu scopul de  a intelege mai bine de ce consideram fiintele umane mult mai inteligente.

Pot calculatoarele profita de o memorie asociativa? Desi asociatiile acestora nu sunt mai bogate decat ale noastre, ele exista. Calculatoarele sunt capabile sa grupeze tot ceea ce stocheaza.

 

Pot calculatoarele sa formeze asteptari? Da, dar intr-o masura foarte limitata, deoarce aceasta capacitate este afectata de inflexibilitatea lor de a face analogii.

Pot calculatoarele efectua o potrivire exacta? Daca ne referim la un scop general de potrivire, raspunsul este nu, aici fiinta umana domina in totalitate, calculatorul nu reuseste sa potriveasca in sistem, recunoasterea unui model.

Reprezentarile invariabile – Calculatoarele pot stoca date in format digital, pre-procesa, comprima, converti, insa rezultatele vor fi tot digitale. Ele sunt precise, dar foarte rigide. Mintea umana stocheaza si proceseaza informatiile in ceea ce numim reprezentari invariabile.

 

De la specific la general si din nou la specific – Un computer este fortat sa justifice informatiile prin date specifice si algoritmi, pe cand fiintele umane sunt inzestrate cu o capacitatea de a generaliza si stoca informatiile originale  pentru ca in final sa le adapteze unor situatii noi.

Cum invatam? Mintea este capabila sa invete, fie constient, fie inconstient si va stoca informatiile pe mai multe niveluri. Invatarea apare in mod natural, ori de cate ori asteptarile nu vor fi ideplinite.

 

Esenta inteligentei umane – Inteligenta reprezinta generalizarea experientelor umane si aplicarea acestora in conditii generale si in situatii noi.

Cum sa devii inteligent – Evolutia in exprimare si acceptarea  experientelor noi reprezinta calea catre o inteligenta dezvoltata. Asadar, cu cat mai multe experiente unice dobandite de simturile voastre, cu atat mai multe reprezentari constante se vor crea si stoca in mintea voastra.

Rutina insa poate insemna inamicul inteligentei. Daca doriti sa va cresteti gradul de inteligenta, agitati putin lucrurile. Inteligenta nu este statornica, este un proces continuu de invatare si adaptare la o realitate in continua schimbare.

Cum sa devii stupid – Cel mai grav lucru pe care il puteti face este sa cadeti intr-o rutina unde aportul adus sa ramana constant si nimic sa nu va mai surprinda. Experientele actuale vor ajunge sa fie similare cu cele din trecut, astfel asteptarile sunt aproape intotdeauna indeplinite fara a invata ceva nou. In mod ironic poti deveni inteligent intr-un mediu limitat, insa vei paraliza capacitatea de adaptare la noile circumstante. Oamenii ce interactioneaza social cu persoane noi isi vor dezvolta inteligenta, fata de cei ce interactioneaza cu aceleasi persoane zi de zi.

 

Provocarea ta – Rutina este importanta pentru asigurarea stabilitatii si securitatii in abordarea provocarilor noi.Veti incepe sa cunoasteti cum sa va utilizati mintea in reprezentarile constante a tot ceea ce faceti.

Leave a Reply