Cate cariere ti-ar placea?

Cand suntem copii cu totii auzim intrebarea ”Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”.

Asa ca crestem, alegem o cariera si lucram la aceasta pentru o perioada. Dar apoi ce facem? Alegerea pe care o facem la 20 de ani ne obliga sa ramanem acolo pana la 65 de ani?

Pentru multe persoane este exact ceea ce se intampla si aceasta este o alegere buna, daca ai facut-o in mod constient. Dar nu exista nici o regula ce spune ca trebuie sa alegi o cariera si sa ramai in acea cariera pana la pensionare. Te poti bucura de multe cariere diferite, daca alegi acest lucru. Multe persoane experimenteaza acest lucru dintr-un accident, dar poti face acest lucru si printr-o alegere constienta. Cateodata persoanele tinere sunt paralizate atunci cand se confrunta cu alegerea unei cariere pe viata. A alege un  singur lucru inseamna sa iti negi restul. Daca ai multe interese diferite?

Alege o cariere si incepe de aici. Incepe cu asteptarea de a stapani acel domeniu, dar de asemeni, simte-te liber sa mergi mai departe la altceva atunci cand te plictisesti.

O schimbare de cariera, deseori iti poate oferi o crestere mult mai mare, decat daca stai in acelasi loc de munca decenii.

Ia in considerare cazul lui Leonardo da Vinci, unul dintre cele mai mari genii al tuturor timpurilor. Interesele lui includeau pictura, sculptura, ingineria, arhitectura, stiinta, geologia, anatomia, zborul, optica, gravitatia si  multe altele. Aceasta varietate de interese i-au servit foarte mult, deoarece a fost capabil sa foloseasca cunostintele sale stiintifice pentru a-si imbunatatii arta sa (opere de arta mai realistice si precise) si abilitatile sale in arta i-au imbunatatit stiinta (diagrame detaliate).

In loc sa incerci sa urmezi 10 interese diferite odata, incerca sa te concentrezi pe unul sau doua pe rand. Dar pastreaza deschisa posibilitatea sa faci o schimbare pe parcurs. Asa ca, daca iubesti arta si muzica si medicina, dar nu gasesti un mod de a le combina intr-o singura cariera, incearca una cand ai 20 sau 30 de ani, una cand ai 40-50 de ani si o alta atunci cand ai 60-70 de ani. Pe masura ce imbatranesti prioritatile tale se schimba.

Exista o sansa mare ca, cariera pe care ai ales-o la 20 de ani sa fie mai putin interesanta, decat cea pe care o alegi la 35 de ani. Chiar daca trebuie sa faci o reducere masiva a platii pentru a face altceva, poate ca va merita macar pentru experienta. Banii nu te vor face mai fericit daca nu iti mai place ceea ce faci. Lasa cariera ta sa devina o experienta dinamica, in loc de una statica, daca asta iti place. Persoanele din jurul tau probabil se vor plange mult atunci cand schimbi carierele, dar nu te lasa influentat.

Nu exista nici o onoare in a ramane pe o cale ce nu are suflet.

Leave a Reply