A sti inseamna a fi

Ce anume stii?

Stii despre productivitate, managerierea timpului si organizare? Esti foarte productiv?

Stii despre cum sa fii sanatos? Esti sanatos?

Crezi ca viata ta ar trebui sa serveasca un scop? Traiesti un astfel de scop, chiar acum?

Stii ce inseamna sa fii bun? Esti o persoana buna si morala?

Pui valoare pe curaj? Esti curajos? Pretuiesti relatiile apropiate? Experimentezi o astfel de relatie astazi? Pretuiesti serviciul adus altor persoane? Pe cine servesti chiar acum?

A sti inseamna a fi – daca afirmi ca stii ceva, ce nu este evident in viata ta, atunci nu cunosti cu adevarat acel lucru. Sa pretinzi ca stii ceva ce tu nu esti, inseamna sa cunosti de fapt conceptualizarea unui lucru, dar nu cunosti lucrul in sine. Poti intelege conceptele de productivitate, sanatate si curaj, fara a fi productiv, sanator sau curajos. Pentru a  cunoaste adevarul din spatele acestor concepte, aceste lucruri trebuie sa le gasesti in tine. A sti inseamna a fi. Daca cunosti productivitatea, vei fii productiv. Daca cunosti sanatatea, vei fii sanatos. Daca cunosti curajul, vei fii curajos.

Un concept este o umbra distribuita de catre adevar. Poti cunoaste fiecare fateta a unei umbre, fara a cunoaste nimic despre obiectele care reflecta aceasta umbra. Studierea umbrei poate fi de ceva ajutor in descoperirea adevarului, dar doar in sensul ca serveste ca un indicator catre adevar. Si cu toate acestea, foarte multe persoane isi dedica mult prea mult timp si energie pentru a studia umbra. Devin experti in studierea umbrei, posedand cunostinte vaste a conceptelor ce reprezinta adevarul, dar nu cunosc adevarul in sine. Astfel de persoane pretind sa cunoasca productivitatea si totusi nu sunt productive. Pretind sa cunoasca sanatatea, dar nu sunt sanatoase. Pretind sa cunoasca curajul, dar le este prea teama sa actioneze.

Conceptele adevarului – cunosti conceptele sau adevarul? Pentru a studia concepte, cauta in afara ta. Pentru a studia adevarul, indreapta-ti atentia inspre interiorul tau. Adevarul ce arunca o umbra, sub forma unui concept, este adevarul ce deja se afla in interiorul tau.

Conceptele sunt folositoare cand intelegi ca sunt proiectii create de adevar, astfel incat poti sa le trasezi inapoi la sursa. Cand urmezi conceptele inapoi la sursa lor, vei descoperi partea din tine ce rezoneaza cu acele concepte. Vei stii partea din tine care este productiva, sanatoasa si curajoasa. Si din acel moment, conceptele nu vor mai fii necesare, cu exceptia faptului ca pot fii unelte, pe care le poti folosi pentru a invata alte persoane. Vei cunoaste deja adevarul.

Leave a Reply