A deveni bogat este in mod inerent rau?

Este gresit, din punct de vedere moral, sa incerci sa devii bogat? – multe persoane cred ca urmarirea bogatiei financiare este in mod inerent lacomie, egoism, imoral sau pur si simplu rau. Ce parere ai despre ideea de a avea mai multi bani decat ai nevoie? Mult mai multi. Conceptul te incanta sau te face sa te simti incomod? Este conceptul atractiv sau plin de repulsie? Poate ca este un mixt din ambele senzatii? Crezi ca trebuie sa iti compromiti integritatea pentru a realiza acest obiectiv? Dar ce parere ai despre a castiga bani extrem de repede? Acest lucru ridica un anumit nivel de indignare in tine?

Daca un prieten ti-ar spune – “Stii ceva, o sa devin bogat”- cum ai reactiona? Ai presupune ca aceasta persoana isi va compromite integritatea? Ai ridiculiza-o doar pentru ca si-a fixat un astfel de obiectiv? Cum te vei simti dupa ce isi va realiza acest obiectiv? Cum te-ai simti daca ar esua sau ar renunta la idee? Nu este interesant sa fii martorul sentimentelor complexe, ce se ridica cand examinezi convingerile despre bani?

Ce rol joaca intentia in urmarirea bogatiei? Este ideea in sine de a intentioana sa devii bogat, in intregime rea, corupta sau ceva gresit? Sau poate cineva sa devina bogat si inca sa aiba integritate?

Nivelul de bun sau rau, pe care il asociezi cu banii, vine din propriile tale convingeri si intentii, nu dintr-o calitate pe care o poseda banii. Banii sunt neutrii si lipsiti de putere. Gandurile tale vor defini rolul banilor in viata ta. Daca banii sau bogatia sunt oarecum conectate cu raul, lacomia sau egoismul, in mintea ta, imagineaza-ti ce efect va avea asupra deciziilor tale financiare. Suna ca un bun mod de a te impiedica sa devii vreodata bogat, nu? Este aceasta o decizie pe care ai luat-o in mod constient? Crezi ca este cea corecta?  Nu banii sau urmarirea banilor are o conexiune morala – ai putea foarte bine sa strangi pietre, bile sau scoici. Conteaza energia pe care o aduci banilor. Banii vor juca rolul pe care tu il intentionezi in viata ta. Si aceasta intentie in mare parte se va ridica din convingerile tale pre-conditionate. Daca ai fost conditionat sa asociezi calitati negative banilor, atunci banii vor juca in mare parte un rol negativ in viata ta. Daca asociezi convingeri pozitive banilor, atunci acestia vor juca un rol pozitiv in viata ta.

Dar foarte probabil faci asocieri mixte in ceea ce priveste banii, deoarece convingerile conditionate social sunt incongruente. Conceptul tau despre bani dezvolta asocieri mixte cu binele si cu raul. Vrei mai multi bani pentru tine, dar nu prea multi. Pasesti catre o bogatie mai mare, dar apoi te retragi. Te invarti in jurul banilor, de teama ca ar putea fi periculor sa ai prea multi, dar cand esti coplesit de saracie nu poti sa te gandesti la altceva. In cele din urma realizezi ca iti este mult mai bine, daca te gandesti la bani cat mai putin posibil.

Banii tai vor obtine energia de la tine, de la cine esti ca persoana. O bogatie din ce in ce mai mare, pur si simplu va stoarce mai mult din ceea ce esti deja. Daca ceea ce este in interiorul tau este bun si nobil si de o integritate ridicata, aceste lucruri vor iesi la suprafata. Dar daca ceea ce se afla in interiorul tau este teama si incertitudine, atunci acea incertitudine va iesi la suprafata. Daca te simti bine cu propria ta persoana, cu gandurile tale si cu comportamentul tau, atunci a avea mai multi bani nu va face altceva decat sa intensifice aceste sentimente pozitive. Si sa te ajuta sa le impartasesti altor persoane.

Cu totii crestem cu, convingeri mixte, conditionate social despre bani, in special de la media. Si in momentul in care devenim adulti ce muncesc, devenim impotmoliti cu bagajele grele ale acestor convingeri limitate, determinandu- ne sa ne comportam ciudat si incongruent.  Cat de rational este comportamentul tau financiar chiar acum? Un observator extern ar descrie deciziile tale financiare cu adevarat inteligente si congruente, atunci cand priveste in profunzime venitul tau, cheltuielile, bunurile? Castigi si cheltuiesti banii in mod inteligent?

Singura cale de a scapa de aceste convingeri limitate este sa faci un pas inapoi, sa descoperi aceste convingeri una cate una si in mod constient sa decizi daca pot continua sau nu, sa fie adevarate pentru tine.

Sunt banii radacina tuturor relelor? Este dragostea pentru bani radacina raului? Sau banii se vor inradacina in solul propriilor tale ganduri? A castiga bani repede implica lacomia si egiosmul? Sau inseamna doar sa fii eficient si inteligent? A face mai multi bani inseamna ca altcineva pierde? Sau poti face bani in timp ce simultan cresti bogatia altor persoane, fara a rani pe cineva? Este inteligent sa faci doar atati bani cat sa supravietuiesti si sa iti acoperi nevoile de baza? Sau inseamna doar sa fii lenes si neinspirat? Persoanele bogate si-au compromis integriatea? Sau este posibil sa urmezi calea bogatiei, intr-o modalitate ce serveste binele suprem al tuturor? Daca ai avea abundenta fianciara absoluta ce ai face cu ea? Daca banii ti-ai permite sa exprimi mai mult din ceea ce esti chiar acum, ce ai exprima? Un scop nobil? O nevoie de siguranta? Teama si incertitudine? Sacrificiu de sine? Abundenta? Daca devii bogat si apoi inveti alte persoane sa faca acelasi lucru, le-ai facut un deserviciu si le-ai corupt? Sau le-ai oferit un cadou nemasurat?

Toate acestea sunt intrebari de luat in considerare, atunci cand decizi ce rol vor juca banii in viata ta.

Nimic nu poate lua locul banilor, in acea arie in care banii functioneaza.

Leave a Reply