80% dintre start-upuri esueaza in primii 5 ani ?

Ai auzit de statistica care spune ca “80 % dintre afacerile noi esueaza in primii cinci ani”? Se pare ca este statistica preferata, pe care persoanele o citeaza, cand incerca sa descurajeze prietenii sau colegi de a incepe o noua afacere. Cateodata vei auzi variatii ale acestei statistici, precum 75% sau 90%.

Acum poate spune cineva ce procent de angajati esueaza in primii cinci ani? Daca lucrezi undeva si esti concediat dupa 4-5 ani, te-ai califica pentru aceasta statistica? Dar daca ai renunta? Ai pleca pentru un loc de munca mai bun? Te-ai pensiona? Ai obtine un transfer? O promotie? In cazul in care locul de munca se inchide, inseamna ca nu ai reusit? Si daca o afacere nu reuseste sa suporte piata, inseamna ca inteprinzatorul nu a reusit? Nu va esua orice afacere in cele din urma? Daca o afacere nu reuseste sa suporte, inseamna ca poate fi considerata un esec? Cuvantul esec inseamna ca afacerea nu a produs nimic de valoare sau ca nu a produs nici un venit proprietarilor? Dar daca un angajat esueaza dupa un numar de ani? Inseamna ca nu a facut nimic in tot acest timp si ca nu ar fi trebuit sa fie angajat in primul rand? Bineinteles ca nu…

Nu lasa statisticile nerealiste sa te descurajeze in a urma calea anteprenoriatului, daca o gasesti atractiva. In timp ce o afacere sau un loc de munca inceteaza sa mai existe dupa un numar de ani, acest lucru nu inseamna ca nu a meritat efortul. Tot vei invata si vei creste. Si vei crea valoare pe parcursul drumului, indiferent de rezultat.

La fel cum un loc de munca poate fi o piatra de temelie, la fel poate fi si o afacere. Si nu exista nici un motiv sa nu poti incepe o noua afacere, cu asteptarile ca aceasta va fi temporara. Locurile de munca si afacerile vin si pleaca.

Cresterea ta personala este ceea ce rezista.

One thought on “80% dintre start-upuri esueaza in primii 5 ani ?

  1. Toate bune si frumoase: nu lasi statisticile sa te descurajeze; insisti, faci tot posibilul sa reusesti cu start-up-ul tau, dar cred trebuie sa stii cand sa te opresti, daca vezi ca nu merge; sau sa inveti sa cauti cui sa ceri ajutorul. La sfaturile din articol cred ca trebuie sa adaugi ca trebuie sa fii si realist.

Leave a Reply