Depasirea fricii de a vorbi in public

Un mod de a depasi teama de a vorbi in public este sa iti fie teama, dar sa vorbesti oricum. Pe cat de stupid pare este cel mai viabil mod de a castiga incredere, atunci cand vorbesti. Sa iti fie teama, fii nervos, fii ezitant dar fa-o oricum. Nu vei fi foarte bun in primele dati, dar nu te astepta sa fii. Pur si simplu fixeaza-ti obiectivul de a vorbi si a termina. Odata ce ai facut acest lucru de cateva ori si realizezi ca nu te-a ucis, te vei teme mai  putin cand vei vorbi data viitoare. Si daca vei continua, in cele din urma vei incepe sa devii mai bun si poate chiar vei invata sa te bucuri de proces. Unul dintre motivele pentru care oamenilor le este frica sa vorbeasca in public este ca asteapta prea mult de la ei. Este ca si cum iti este frica sa pilotezi un avion, cand nu ai nici o instruire. Bineinteles ca vei esua. Daca pilotul iti spune sa aterizezi un avion, in mod sigur il vei prabusi daca vei incerca. Dar macar atunci cand esuezi la vorbitul in public, nu este ceva fatal.

Esecul este de fapt unul dintre cele mai bune moduri de a invata. In acelasi fel invatam sa mergem si sa vorbim atunci cand suntem bebelusi. Ne impiedicam si ne balbaim pana cand reusim sa facem lucrurile bine. La fel cum nu te astepti ca centura alba in karate sa spargi caramizi, la fel nu te poti astepta la un prim discurs in public sa fie perfect.

Dar din pacate, persoanele cer un astfel de nivel de performanta de la ele, asteptandu-se ca daca vor vorbi in public ar trebui sa fie extraordinari. Si din moment ce acest lucru nu se va intampla, genereaza frica. Dar frica in mare parte dispare daca iti fixezi asteptari realistice. Si te indrepti spre discursul tau cu asteptarea ca nu vei fi foarte bun de prima data.

Din pacate in lumea reala poate fi greu sa gasesti oportunitati de a vorbi, unde nu se asteapta sa fii bun. Persoanele presupun ca daca te-ai oferit voluntar sa vorbesti, trebuie sa fii bun. Dar este rezonabil ca persoanele vor ca vorbitorul sa fie bun, din moment ce nu vor sa asculte pe cineva ce nu este bun, este plictisitor.

Poate ca cea mai buna solutie este sa te inscrii intr-un club specializat exact in vorbitul in public. O organizatie ce face cat mai usor intreg procesul. Poti sa privesti persoanele mai experimentate si poti invata mult mai multe, fara nici un fel de presiune. Toata lumea intelege cum este sa fii nou si nu se asteapta sa fii bun de prima data. Este o presiune scazuta cu foarte multe incurajari.

Toata lumea are defecte. Fiecare este la un nivel diferit de abilitati, dar nimeni nu este perfect. Daca pastrezi aceste ganduri in minte te pot ajuta sa tii un discurs decent.

Si cel mai important, in cluburi organizate special pentru a te ajuta sa depasesti anumite temeri, fiecare are un respect sanatos pentru prima data a fiecaruia.

Si fiecare club are propria sa tehnica de a construi abilitatile. Una dintre acestea este calea de comunicare, ce implica imbunatatirea abilitatilor de a vorbi. Dar mai putin cunoscuta este calea conducerii, ce te ajuta sa construiesti abilitatile de lider. Si fiecare este liber sa se concentreze pe una dintre aceste cai sau pe ambele. Exista multa flexibilitate cu privire la modul cum iti dobandesti abilitatile necesare.

De asemeni, astfel de cluburi sunt si distractive. Si intalnesti foarte multe persoane interesante. Este un mod grozav de a iesi si de a avea o activitate sociala. De a-ti face noi prieteni si de a te indeparta de computer pentru o perioada.

Leave a Reply