Stabilieste spiritul obiectivelor din noul an si concentreaza-te pe un domeniu predominant

Este oarecum o traditie ca la inceputul fiecarui an, persoanele sa isi fixeze o arie de concentare pricipala pentru anul ce vine. Fie ca rezolutia de Anul Nou reuseste sa nu, alegerea concentarii pricipale rezista pe durata intregului an.

Cum sa alegi un domeniu de concentrare primara? –  pentru a alege domeniul tau de concentrare majora intreaba-te aceasta intrebare:  “Daca ar trebui sa ma concentrez pe imbunatatirea unui domeniu din viata mea in acest an, ce domeniu anume ar avea cel mai mare impact?”. De cele mai multe ori vei gasi un domeniu in viata ta cu mult in urma altor domenii. Dintr-un punct de vedere pur obiectiv, domeniul poate ca nu este tocmai oribil, dar in comparatie cu alte domenii din viata ta, este cea mai slaba veriga.

Iata o lista simpla a domeniilor care pot solicita o concentrare primara pentru imbunatatire:

 • Munca/Cariera/ Afaceri
 • Finante
 • Relatii
 • Casa si Familie
 • Sanatatea fizica
 • Educatia
 • Social/Prieteni
 • Emotional
 • Spiritual
 • Caracter
 • Contributie
 • Distractie si Aventura

Daca de exemplu, esti cu 25kg  peste limita de greutate, aceasta este o problema serioasa, ce va afecta negativ multe parti din viata ta, inclusiv sanatatea, cariera si relatiile. Daca faci din forma fizica prioritatea ta numarul unu pentru anul ce vine, atunci chiar daca faci progrese minore sau chiar deloc in alte domenii din viata ta, va face oricum o diferenta uriasa. Poate ca nu vei pierde toata greutatea, dar daca te angajezi in forma fizica ca fiind prioritatea ta de baza, cu siguranta vei face progrese foarte mari. Probabil ca vei incheia anul simtind ca ai realizat ceva extraordinar.

Gandeste-te unde ai putea sa fi intr-un an in unul dintre aceste domenii, daca ai face un angajament serios. Fa alegerea ta in baza rezultatelor pe care le doresti la sfarsit de an. Daca iti faci griji cu privire la munca necesara pentru a ajunge acolo, realizeaza ca vorbeste frica si convoaca curajul de a face o alegere constienta. Poate ca ai fost expus la ideea ca trebuie sa lucrezi pe punctele tale forte si ca nu trebuie sa te preocupi de slabiciuni. Regula se aplica pe talentul individual si pe abilitati. In acest caz insa, ne ocupam de ariile universale ale vietii pe care o impartim cu totii.

Gestionarea concentrarii primare – a avea o concentrare primara nu inseamna ca trebuie sa iti ignori alte domenii din viata ta. Inseamna ca in interiorul domeniului de concentrare primara, iti fixezi cele mai ambitioase obiective si intentii si dedici timp, resurse si energie pentru a le realiza. In toate celelalte domenii din viata ta vei fixa obiective mult mai modeste. Si in unele domenii, poate ca vei mentine statusul quo. Acesta este un proces de distribuire a resurselor. Din moment ce timpul si resursele tale sunt limitate, nu este realistic sa faci progrese semnificative intr-un anumit domeniu fara o concentarea precisa. Trebuie sa lasi in mod inteligent unele domenii in urma, pentru a face un pas important in cresterea ta. Aceste sacrificii pot fi greu de facut, dar este mai bine decat sa privesti inapoi cu regret.

Principala resursa la care vei dedica concentare majora este timpul. Retine ca a avea o concentrare primara este o situatie temporara. Concentarea ta principala pentru anul ce vine poate ca nu va fi cea mai importanat parte din viata ta. Pentru a face o alegere inteligenta, trebuie sa iei in considerare impactul pe termen lung al deciziilor tale.

Culegera recompenselor – cum te simti in legatura cu anul ce a trecut? Daca ti-ai fixat un obiectiv de concentare primara si ai mentinut acea concentrare probabil ca te simti multumit de progrese. Te uiti inapoi la anul ce a trecut cu un sentiment de implinire si realizare. Poate ca nu ai atins toate obiectivele tale, dar cu siguranta ai facut un pas mare in acel domeniu care necesita o crestere.

Pe de alta parte, daca nu ai selectat niciodara o concentare primara, probabil ca te intrebi unde s-a dus tot timpul. Din moment ce nu ti-ai fixat in mod constient un obiectiv, inseamna ca altcineva a facut acest lucru pentru tine. Si probabil ai sfarsit prin a servi contextul social neconcentrat al publicitatii, sefului tau, prietenilor, etc. Poate ca ai facut destul de multe lucruri, dar ai petrecut prea mult timp pe lucruri inutile, in loc sa te concentrezi pe ceea ce doresti cu adevarat.

In plus fata de beneficiile emotionale si psihologice ale concentrarii primare, un an cu o concentare puternica poate produce beneficii practice substantiale. A te lasa de fumat, a iesi din datorii, a pierde 25 kg sunt realizari pe termen lung, cu repercusiuni pozitive pe termen lung. Si o imbunatatire intr-un domeniu din viata noastra aduce automat imbunatatiri si in celelalte domenii.

Fii flexibil dar nu renunta –  este in regula sa iti schimbi concentrarea majora in mijlocul anului, daca exista un motiv suficient de puternic. Un an intreg poate parea o eternitate, in special daca esti tanar, dar unele probleme necesita un nivel de concentare ce realizeaza o redresare autentica. Exemple includ a fi obsedat morbid, a fi afundat in datorii sau a fi in pragul unui divort. Este greu sa faci progrese serioase in astfel de probleme, fara un angajament pe termen lung. Chiar daca simti ca viata ta este buna in majoritatea domeniilor, este nevoie de multa concentare pentru a ajunge la un nou nivel de realizari.

Nu iti abandona obiectivul principal, doar pentru ca pare mult prea greu. Daca este un domeniu in care ai performante foarte slabe probabil ca va fi greu. Dar nu renunta doar pentru ca esti in fata unei provocari. Mentine-ti concentarea pricipala in fata constientizarii si nu renunta atunci cand lucrurile devin mai dificile. Concentreaza-ti gandurile spre directia in care vrei sa mergi si forteaza-te sa faci progrese in primul rand in acel domeniu.

Adu-ti aminte ca esti liber sa lucrezi si la alte obiective pe langa cel principal. Depinde de tine sa decizi ce tip de investitie necesita obiectivul tau principal si cum vei mentine echilibrul cu celelalte domenii din viata ta.

Impartaseste – odata ce ai ales obiectivul principal, imparte-l cu cineva. Daca esti intr-o relatie este important sa selectati obiective congruente. De exemplu daca aveti probleme financiare, te poti concentra pe avansarea in cariera in timp ce partnerul/a se ocupa de buget si reducerea datoriilor.

In plus fata de impartasirea obiectivului principal, poti de asemeni sa impartasesti experienta ta si rezultatele. Foloseste-ti cunostintele pentru a ajuta alte persoane. Orice reusesti sa realizezi pentru tine, devine o oportunitate de a ajuta alte persoane.

Leave a Reply