Rolul mentoratului

 

O bine cunoscuta scurtatura a realizarii obiectivelor este sa obtii ajutorul unui mentor – cineva ce deja a parcurs o cale similara cu a ta, ce te poate indruma. A-ti gasi un mentor poate sa iti salveze mult timp si efort. Trebuie insa sa iti gasesti o persoana ce deja a parcurs cu succes calea pe care vrei sa o urmezi. Si care este disponibil sa iti arate micile trucuri ce te pot ajuta pe viitor. Si pentru ca relatia de indrumare sa functioneze iti trebuie o persoana instruita, experimentata, vointoare si disponibila. Poti chiar sa o ajuti si tu intr-un domeniu la care este mai putin experimentata, astfel incat schimbul sa fie oarecum reciproc. In acest mod, respectul si recunostinta va vor ajuta sa mergeti impreuna spre noi cuceriri.

Pentru oricine, un mentor poate fi solutia ideala. Dar nu este o idee tocmai buna sa ceri cuiva acest lucru, fara a te gandi bine la tipul de persoana pe care ti l-ai dori pe aceasta cale. Si cu atat mai putin poti cere sa iti fie mentor unei persoane pe care nu o cunosti. In primul rand, incearca sa construiesti o relatie mai putin formala. Si cunoste-ti cat mai bine potentialul mentor, pentru a vedea daca si acesta are o arie la care are nevoie de ajutor. Vezi daca iti place si daca respecti acea persoana. Si daca te-ai putea intelege bine cu ea pe termen lung. Daca totul pare in regula, atunci propune o relatie de parteneriat si indrumare. Incepe prin a te oferi sa discutati ideea de baza si sa vedeti ce plan puteti concepe. Chiar daca nu poti oferi foarte mult in schimb, multe persoane sunt bucuroase sa fie mentorii altor persoane, doar din pura bucurie de ai ajuta pe ceilalti. Dar in astfel de cazuri, principalul considerent pentru mentor este daca vei aplica sfatul lui si daca il vei utiliza cum se cuvine. Daca este clar ca esti dedicat obiectivului tau si doresti cu sinceritate sa inveti ce sa faci ca sa actionezi, probabil vei reusi sa atragi un mentor. Si mentorul va vedea ca esti serios si ca se poate astepta ca mentoratul lui sa produca rezultate. Dar daca abordezi un mentor dintr-o pozitie mai putin matura, cautand un sfat mai mult din frica, deoarece nu ai incredere in propria ta judecata, probabil vei intalni rezistenta de la un potential mentor. Isi poate da seama ca investitia lui nu va face o diferenta si ca sfaturile lui vor fi in zadar. Si mai bine este ca aceasta comunicare sa se faca fata in fata, nu prin intermediul telefonului sau al computerului. E mai bine sa vezi reactia celeilalte persoane. Si limbajul trupului este esential in a dezvalui nivelul de incredere a unei persoane in ceea ce spui.

Indrumarea constienta si reciproca poate ajuta persoanele sa ajunga la noi nivele de constiinta mult mai usor. Si in cadrul procesului iti poti gasi un prieten de incredere pe termen lung.

Leave a Reply