Inteligenta este fericire

“Ignoranta este binecuvantare” este o expresie comuna, dar este cu adevarat exacta? Cred ca este mult mai exact sa spunem ca inteligenta este binecuvantare, fericire, beatitudine.

Atunci cand esti ignorant cu privire la un lucru, poti fi temporar intr-o stare de multumire, dar nu o poti numi fericire. Ce este de fapt ignoranta? Nu este oare ignoranta, o negare mascata?

Ignoranta este o negare mascata – majoritatea persoanelor sunt destul de inteligente, dar teama si conditionarea sociala intoarce inteligenta  impotriva lor. Ai doua optiuni de baza pentru viata ta. Optiunea numarul 1 este sa folosesti inteligenta pentru a te intelege pe tine insuti, pentru a intelege realitatea si pentru a trai intr-un mod cat mai inteligent. Optiunea numarul 2 este sa te multumesti cu un sens fals de sine, ce este sub potentialul tau. Sa creezi o realitate falsa si sa investesti toata energia ta in a apara ceea ce ai creat. Noi cedam optiunii numarul 2 atunci cand ne predam fricii.

Atunci cand ne imaginam frica mai mare decat suntem noi, ne facem ignoranti pentru a evita infruntarea unor decizii dureroase. Dar cand ne imaginam mai mari decat frica, ne imputernicim sa actionam impotriva fricii. Si ne convocam inteligenta pentru a munci pentru noi si nu impotriva noastra.  Tu esti o fiinta extrem de puternica. Nu poti sa nu fii puternic. Dar puterea ta trebuie sa se duca undeva, asa ca fie hraneste dorintele tale, fie hraneste temerile tale. Atunci cand puterea ta hraneste dorintele tale, manifestezi fericire.  Iar atunci cand puterea ta hraneste teama, manifestezi suferinta.

Ignoranta este rezultatul daruirii puterii tale fricii si apoi negi acest lucru pentru a evita suferinta. Dar aceasta nu este o solutie adevarata, deoarece suferinta va continua sa iasa la suprafata prin iluzia negarii. Aceasta cale duce la o spirala descendenta, unde tu devii din ce in ce mai interesat sa iti aperi falsa pozitie, pentru a evita sa infrunti adevarul pe care deja il stii. Care este acest adevar? Acest adevar este ca tu deja stii ce vrei, dar iti este teama ca nu poti sa il ai. De asemeni, stii ca ceea ce primesti chiar acum, nu este ceea ce doresti. Asa ca pretinzi ca ceea ce ai este acceptabil, pentru a evita provocarea de a urma ceea ce doresti cu adevarat. Adevarul este ca poti avea ceea ce iti doresti. Dar pentru a obtine acest lucru trebuie sa incetezi sa iti dai puterea fricii si sa incepi sa o dai dorintelor tale. Si ceea ce iti doresti cel mai mult este sa fii intr-o stare de fericire.

Inteligenta duce la fericire – fericirea este o stare naturala de a fi. Totusi, ignoranta nu este fericire, este un obstacol spre fericire. Descoperirea negarii si infruntarea temerilor noastre este un proces intelectual. Emotiile sunt cu siguranta implicate in proces. Iar cel mai mare progres se intampla atunci cand incepi sa intelegi ceva intr-o lumina noua.

Unii oameni spun ca daca esti cu adevarat destept, nu poti fi fericit. Dar nu este absolut adevarat. Daca esti destept atunci esti mult mai capabil sa creezi mai multa fericire, nu mai putina. Dar doar pentru ca esti destept nu inseamna ca vei fi fericit. Ai putea la fel de simplu sa aplici inteligenta unei sarcini de a crea si a apara o realitate falsa. Multe persoane inteligente fac acest lucru si sufera din aceasta cauza. Dar inteligenta lor nu este cauza suferintei lor. Suferinta lor este cauzata de decizia de a darui puterea lor fricii, in loc de a o darui dorintelor lor.

Inteligenta poate fi un bun pozitiv puternic daca este folosita cu intelepciune. Noua nu ne este frica de ceea ce cunoastem. Ne este frica de ceea ce nu intelegem. Daca intelegi ceva suficient pentru a percepe adevaratul pericol, nu iti este teama, incerci sa il eviti. Cand intelegi ceva clar, teama nu este necesara. Inteligenta poate fi folosita ca un antidot impotriva fricii. Daca viata ta este plina de frica, negare si suferinta nu iti intelegi viata ta destul de bine incat sa nu iti fie frica. Daca iti folosesti inteligenta pentru a-ti creste intelegerea si daca accepti pe deplin adevarurile pe care le descoperi pe parcurs, gradual iti vei retrage puterea din temerile tale si o vei daruii dorintelor.

Procesul de a folosi inteligenta pentru a intelege mai bine viata, universul si tot ce ne inconjoara este un proces de reducere a fricii. Cu cat intelegi mai mult, cu atat te temi mai putin. Cand te eliberezi de frica, elimini nevoia de ignoranta si negare, iar fericirea este un rezultat natural. Literar vorbind, adevarul te va elibera.

Leave a Reply