Cum sa nu faci totul de pe lista ta “To do”?

Cineva spunea: “Problema mea este ca daca am o lista cu lucruri de facut, nu conteaza daca sunt cu prioritate maxima sau proiecte personale, ma simt vinovat daca nu fac in asa fel incat sa micsorez acea lista. Aceasta poate duce la perioade de depresie la mine. Nu stiu cand este bine sa ma relaxez, cand sa fac pauza, cand sa ma joc pe computer, sa citesc o carte sau o alta activitate relaxanta.”

Este vreun sfat care l-ar putea ajuta?

Aceasta problema este una pe care o avem multi dintre noi si nu are un raspuns usor. Am cateva sugestii care ar putea ajuta, dar acestea sunt adaptabile. Nu este neaparata ca o metoda sa mearga la toata lumea.

Am scris urmatoarele sugestii:

1. Pune pe lista 1-3 lucruri pentru o zi.

2. Realizeaza aceste lucruri in prima parte a zilei, cat mai devreme. Apoi orice altceva vei face, sa fie in plus. Si daca simti sa iei o pauza si sa te joci, dupa ce realizezi acele lucruri, poti sa o faci fara a te mai ingrijora ca nu faci lucruri importante.

3. Nu o sa ajungi niciodata la sfarsitul listei. Aceasta este ceva ce a trebuit sa invat intr-un mod mai dur. As putea incerca sa rezolv mai multe probleme din acelasi context (cum ar fi apelurile telefonice de exemplu), dar dupa ce am trecut de 2-3 lucruri de pe lista, altele 2-3 apar in plus. Acum incerc sa ajung la un numar rezonabil daca e posibil.

4. Trebuie sa stii ce nevoi trebuie rezolvate, astfel incat atunci cand faci altceva, stii ca orice altceva care trebuie facut, pana la un punct este pus in contul listei tale si nu trebuie sa te ingrijorezi de celelalte lucruri la acest nivel. Cu alte cuvinte, nu te mai gandi la celelalte lucruri, ci in ceea ce ti-ai propus, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi atat timp cat te concentrezi pe sarcinile propuse.

5. E bine sa-ti programezi intervale de timp. Pot propune un anumit interval de timp pentru email-uri si apeluri, alt interval pentru scris, pentru inverviuri, astfel incerc sa fac in acele intervale de timp cat de mult pot, apoi sa nu-mi mai pese de restul pana maine cand voi avea alt interval de timp dedicat acelorasi tipuri de sarcini. Fara un pic de programare a timpului, dupa cum ai descoperit, poate deveni stresant deoarece nu stii niciodata ce probleme ai de rezolvat.

In final, poti incerca aceste metode, dar trebuie sa vezi ceea ce functioneaza pentru tine. Unele sfaturi pot functiona, altele poate nu functioneaza pentru tine. Trebuie sa adaptam sistemele la noi, nu invers!

Leave a Reply