Cum sa invingi rezistenta la schimbare

Cand vrei sa faci o schimbare in viata ta, in mod special una mare, tipic intalnesti rezistenta de-a lungul drumului. O strategie eficienta de a lasa fara putere o astfel de rezistenta este strategia fortei coplesitoare. Aceasta este bineinteles o strategie militara, dar o putem adapta si pentru dezvoltarea noastra personala. In loc de a ne scufunda doar degetele in schimbarea pe care vrem sa o facem, ne scufundam in ea cu capul inainte. Prea des cand oamenii incearca sa faca o schimbare mare, ei isi subevalueaza resursele personale. In loc de o victorie rapida, sfarsesc intr-un razboi continuu, unde trebuie sa depuna din ce in ce mai multa energie, doar pentru a mentine statusul quo-ul.

De exemplu, sa presupunem ca vrei sa slabesti 10 kg. Faci cateva schimbari moderate in dieta si in exercitiile fizice pe care le faci. Pentru o perioada acest lucru functioneaza bine si pierzi primele 3 kg. Dar apoi ramai blocat cu acele 7 kg in plus. Continui sa mentii aceiasi dieta si nivel de exercitii. Dar, deoarece nu ai dedicat pe deplin resursele tale, efortul tau total pe termen lung este mult mai mare, decat este nevoie. A face exercitii cand ai 7 kg in plus, luna dupa luna, poate chiar an dupa an, este foarte greu. Si este nevoie de un efort foarte mare si de disciplina pentru a mentine ritmul, in special cand rezultatele sunt minime. Doar simplul fapt de a face rutina ta zilnica cu excesul de greutate, va face viata ta mult mai grea, decat este necesar. Asa ca, chiar daca strategia fortei coplesitoare necesita o investitie foarte mare de prima data, pe termen lung iti poate salva mult timp si energie.

Gandeste-te la toate resursele personale, pe care le poti folosi pentru a aplica forta coplesitoare pe unul dintre obiectivele tale – inteligenta ta, intuitia, abilitatile, talentul, timpul, banii, familia, relatiile, reputatia, activele, mediul, etc.

Daca te gasesti blocat intr-o situatie stagnanta, iar rezistenta lucreaza impotriva ta (interna sau extrena) atunci poate ca este timpul sa aplici strategia fortei coplesitoare, ce va duce treaba la bun sfarsit.

Adu la suprafata toate aceste resurse aditionale, pana cand atingi punctul unde nu doar simti ca ai depasit rezistenta, dar ca ai eliminat-o definitiv. Imagineaza-ti obiectivele tale ca si cum ai planifica o batalie, ce trebuie neaparat castigata, indiferent de costuri.

Daca crezi ca ai o strategie eficienta pentru obiectivele tale, dar nu functioneaza prea bine, poate ca ai subestimat rezistenta. Nu te simti rau daca te gasesti in aceasta situatie – cei mai mari conducatori militari au fost pedepsiti pentru aceiasi greseala. Accepta ca strategia ta de eliminare poate fi inferioara.

Odata ce ti-ai vazut scrisa pe hartie strategia ta de forta coplesitoare, poate ca te gandesti “O sa functioneze, dar este nevoie de foarte multa munca”. Obiectivul poate fi mai “scump” decat ai realizat initial si mult mai multe sacrificii vor fi necesare. Asa ca, in acest punct este momentul cand decizi daca obiectivul merita sa fie facut. Merita pretul sau este mult prea scump pentru tine si nu merita efortul?

Odata ce ti-ai dat seama care va fi costul adevarat pentru a-ti realiza obiectivul, atunci poti decide daca esti dispus sa platesti pretul sau nu. Deseori esuam in a ne atinge obiectivele repede, deoarece in interiorul nostru simtim ca pretul este prea mare, dar nu vrem sa acceptam acest lucru. Asa ca, incercam sa trisam prin resurse mai putin dedicate, sperand ca obiectivul poate fi atins cu mult mai putin efort. In cateva situatii, avem noroc si realizam obiectivele mult mai ieftin. Dar in majoritatea situatiilor, pierdem foarte mult timp si energie urmarind obiective, ce nu sunt atinse niciodata.

Imagineaza-ti cum ar fi viata ta, daca ai putea sa iti realizezi majoritatea obiectivelor de la prima incercare, deoarece ai aplicat forta coplesitoare. Prima ta dieta te-a condus repede la greutatea ideala. Prima ta incercare de a renunta la fumat te-a condus la a fi un nefumator permanent. Prima incercare de a-ti gasi un loc de munca fantastic a avut succes. Fara munca in plus, retestari, repetari, reincercari, fara nimic din toate acestea. Aplicarea strtegiei fortei coplesitoare poate sa fie si placuta. Totul este sa te dedici in intregime acestei strategii si rezultatele vor aparea inca de la inceput.

Leave a Reply