Cariera ta te inspira ?

Care este cariera ta? Cum iti definesti cariera? Ce inseamna sa ai o cariera? Este un loc de munca? Este ceva ce faci pentru a putea trai? Este ceva ce faci pentru a avea bani?

Multi oameni definesc cariera ca fiind ceva mai mult decat un loc de munca. Mai presus si dincolo de slujba, cariera este o cale pe termen lung.

O cariera implica dezvoltare profesionala, ce necesita construirea unor competente pe o perioada de timp. Si unde o persoana trece de la novice la expert intr-un anumit domeniu. O cariera trebuie aleasa in mod constient, chiar daca unii te pot influenta, in cele din urma tu vei alege. Insa daca nu faci alegerea constient, la un anumit punct vei avea o slujba si nu o cariera. Odata ce ai terminat scoala si intri in campul muncii, nu vei castiga subit cunostintele a ceea ce presupune construirea unei cariere. Cel mai probabil te vei concentra pe a avea un loc de munca, imediat ce termini scoala.

De multe ori cand adresam unui grup de persoane intrebari despre cariera, intrebarea provoaca neplaceri, deoarece privesc cariera ca pe ceva ales in mod intentionat, cu scop si inteles si nu vad calitatile unui loc de munca ce se afla in alta parte.

Care este nucleul carierei tale? Cu ce contribui? Daca lucrezi intr-o companie mare, cu ce contribui tu prin actiunile tale la un scop maret?

Atunci cand contributia ta are un scop nobil totul este minunat. Dar daca crezi ca este slaba sau negativa, contributia pe care o realizezi, atunci recunoaste acest lucru si actioneaza.

Ce efect are cariera ta asupra altor oameni? Care este esenta carierei tale? Odata ce ai raspuns, intreaba-te daca te reprezinta. Daca aceasta cariera reflecta ceea ce te reprezinta pe tine ca persoana. De exemplu, daca vezi adevaratul scop din spatele muncii tale, acest lucru aduce investitii si vei reflecta corect contributia.

Daca ai deja o cariera, ce reflecta cu acuratete cine esti cu adevarat este minunat. Dar daca nu, realizeaza ca esti liber sa o schimbi. Daca realizezi ca actuala munca nu ti se potriveste, atunci alege altceva. Trebuie sa decizi daca meriti sa ai o cariera ce ti se potriveste. Daca crezi ca nu meriti, atunci decide-te la definitia carierei in termeni de slujba, bani, promovare, sefi, colegi. Pe de alta parte poti alege sa imbratisesti o alta definitie a carierei in termeni cum ar fi: scopuri, contributie, abundenta, fericire, implinire. Trebuie sa te gandesti la scopului tau, ce fel de contributie vrei sa faci in viata asta. Odata ce ai descoperit acest lucru, lucreaza la modul de manifestare, in munca actuala.

Sa ramai la actuala slujba ce plateste facturile si castigi astfel un trai mai bun sau sa treci la ceva ce ti se potriveste, dar fara a avea o viziune despre castigarea banilor. Problema este ca te gandesti ca acestea sunt singurele alternative sa alegi intre bani si fericire. Dar exista si o a treia alternativa de a avea bani si fericire impreuna.

Daca nu ai o cariera ce este pe deplin satisfacatoare, in sensul ca nu contribui intr-un mod ce merita, te vei sabota singur. Si vei crede ca esti pe calea gresita, demotivandu-te in tot ceea ce faci. Iti vei face treaba, insa nu vei simti ca iti traiesti adevaratul potential.

Vei avea intotdeauna probleme cu amanarea si slabiciunea motivarii. Si nu vor fi niciodata rezolvate, indiferent de cum iti vei gestiona strategia de amanare a timpului. Slujba ta nu va fi niciodata o cariera satisfacatoare.

Atunci cand cariera ta este acolo unde iti doresti, in cele din urma vei contribui. Iar aceasta va fi ca o expresie a ceea ce esti cu adevarat si iti va aduce si bani. Te vei bucura foarte mult de ceea ce faci si vei privi munca ca pe o activitate implinitoare, astfel incat vei transforma aceasta activitate intr-una care aduce venit. A face bani nu este o contradictie cu scopul cel mare, ambele pot fi pe aceiasi cale. Cu cat vei face mai multi bani, cu atat mai multa contributie vei aduce. Insa cel mai important este ca vei simti ca meriti bani pe care ii castigi. Vei dori sa iti duci cariera foarte departe, deoarece te reprezinta, iar acest lucru te face mai receptiv asupra oportunitatilor din jurul tau, financiar si nu numai.

Cat este de important pentru tinesa ai o slujba ce te implineste? Este ok sa continui sa lucrezi intr-un loc de munca ce nu iti permite sa contribui? Poti tolera asta?  Este total neacceptabil sa iti petreci timpul intr-o slujba ce nu iti implineste cariera. Trebuie sa realizezi ca cel mai important lucru in cariera este nivelul ridicat al acesteia, ce include fericirea, implinirea si trairea cu un scop. Poti alege sa iti schimbi prioritatile si sa actionezi in orice moment. Adevarata ta alegere pe care ai facut-o nu a fost menita sa implineasca actualul loc de munca. Ai fost cumparat de iluzia ca banii sunt implinirea si ca banii sunt mult mai importanti. Indiferent de slujba pe care o vei alege, vei descoperi ca aceasta ipoteza este adevarata. Odata ce ai trecut prin experienta “trezirii” si decizi in mod ferm sa pui implinirea pe primul loc, iti vei da brusc seama, ca a fi implinit si a avea multi bani este de asemeni, o alegere disponibila pentru tine. Sunt nenumarate modalitati  de a face ambele lucruri, trebuie doar sa iti permiti acest lucru. Stabileste-ti standardele in alegerea carierei. Trebuie sa iti stabilesti tu standardele si odata ce ai facut aceasta alegere constienta, vei incepe sa vezi oportunitatile. Insa nu vei recunoaste niciodata oportunitatile, daca te multumesti sa iti petreci timpul cu o slujba nesatisfacatoare.

O cariera nu este ceva ce gasesti, o cariera o creezi, o construiesti. Munca pe care o faci zilnic se aliniaza cu ceea ce simti si cu scopul tau.

Viata este mult prea pretioasa pentru a o irosi lucrand doar pentru bani sau pentru un scop ce nu te inspira.

Leave a Reply