Unde este cel mai mare potential de crestere personala

Este important sa ai la dispozitie idei la care sa reactionezi. Si reactia ta la aceste idei devine samanta pentru cresterea ta personala. Daca o idee rezoneaza cu tine, grozav. Daca o idee pare sa nu aiba nici un impact asupra ta, probabil ca nu este importanta pentru cresterea ta. Dar daca o idee starneste un foc de rezistenta in interiorul tau, acolo ai o samanta puternica de crestere. Explorarea rezistentei tale la idei te poate ajuta sa iti clarifici propriul mod de gandire si sa te ajute sa intelegi de ce crezi in ceea ce crezi. Trebuie sa ai un respect considerabil pentru persoanele ce in mod deliberat si constient exploreaza toate aspectele vietilor lor, fara o teama exagerata, defensiva sau rezistenta. Acele persoane sunt foarte deschise sa gaseasca adevarul, in loc sa justifice convingerile curente.

A deveni mai constient necesita ca tu sa stii si sa nu ignori informatia, in special atunci cand provoaca o rezistenta in interiorul tau.

Traieste constient si deliberat, cu o constientizare completa a ceea ce faci cu exactitate si ceea ce esti. Acest proces duce multe persoane spre tipuri similare de dieta, relatii si convingeri spirituale. Dar tu urmareste propria ta cale si vezi incotro te conduce. Obiectivul nu este sa adopti un anumit stil de viata. Este sa privesti toate informatiile pe care le-ai strans din experienta ta personala. Si sa faci ceea ce crezi cu adevarat ca este cea mai buna alegere pentru tine. Daca vrei sa devii mai constient, unul dintre cele mai bune locuri de a incepe este cu rezistenta ta. Prin observarea ariilor din viata ta, in care devii cu usurinta defensiv si rezisti emotional ideilor, vei vedea locurile unde ai oportunitati imense de crestere. Acolo unde rezistam cel mai mult in fata schimbarii, exact acolo trebuie sa ne schimbam.

A rezista emotional in fata unei idei si a devei defensiv, nu este acelasi lucru cu a nu fi de acord cu o idee. Daca iti spun ca am 250 de ani, poate ca ma respingi ca pe un mincinos sau un idiot, dar afirmatia mea este foarte putin probabil ca va provoca o rezistenta emotionala. Pur si simplu nu esti de acord, dar nu opui rezistenta. Totusi, daca iti spun ca arati cam gras si ca ar trebui sa iti schimbi dieta, acest lucru intr-adevar poate provoca o rezistenta emotionala, in functie de gradul in care afirmatia reflecta o arie, in care trebuie sa cresti.

Daca o idee provoaca o defensiva si o rezistenta emotionala, acolo se afla un graunte de adevar ce trebuie infruntat, pentru ca tu sa cresti.

Singurul mod  de a trece de aceasta rezistenta este sa o infrunti. Si sa devii mai constient de acel lucru caruia ii rezisti, cum ar fi realitatea ca, casnicia ta nu functioneaza, ca dieta ta nu este buna sau ca, cariera ta nu te implineste.

Daca ar fi sa ai o conversatie despre viata ta, ce subiecte te-ar provoca sa devii rezistent emotional si defensiv? Ce te-ar enerva peste masura? Sanatatea ta? Corpul tau? Locul de munca? Finantele? Relatiile? Abilitatile sociale? Abilitatile de parinte? Familia? Convingerile religioase? Convingerile politice? Starea emotionala? Curajul tau? Increderea ta? Disciplina ta? Trecutul intunecat? Cele mai rele obiceiuri ale tale? Dependentele tale? Ce ar provoca o lupta, nevoia putenica de a lovi interlocutorul sau a raspunde si mai dur? Nu pur si simplu un dezacord intelectual – dar tipul de raspuns ce iti inchide abilitatile de a gandi logic si te face sa reactionezi mult mai emotional. Ce anume face acest lucru?

Rezistenta arata unde avem nevoie de o claritate constienta mai mare. Pe masura ce reorganizezi si explorezi rezistenta din tine si devii mai curajos in infruntarea partilor foarte dificile din viata ta, vei deveni mult mai constient. Ceea ce va creste abilitatea ta de a infrunta alte arii de rezistenta, cu un succes foarte mare. Va fi din ce in ce mai greu ca cineva sa te puna intr-o stare de defensiva emotionala, deoarece vei deveni deschis la noi idei si informatii, fara nevoia de a le rezista. Claritatea va deveni mai importanta pentru tine, decat confortul. Schimbarea va parea mai naturala, decat stabilitatea.

Invita ideile sa curga cat mai liber spre constientizarea ta. Gandeste-te la ele. Fii de acord sau in dezacord cu ele. Dar cand gasesti ca le rezisti emotional, recunoaste ca acea rezistenta este in tine, nu in idee. Cand vei gasi sursa rezistentei, vei descoperi aria unde ai cea mai mare nevoie crestere.

Leave a Reply