Spiritualitate

“In mod normal, nu ne uitam mult la lucruri, ci mai de graba le trecem cu vederea” – Alan Watts.

Cat de des ai luat masa si nu ai savurat-o cu adevarat, sau ai condus spre serviciu fara sa te gandesti cu adevarat la asta?

Zilele noastre adesea trec in timp ce noi suntem cu mintea in alta parte.

Una dintre metodele mele favorite de a gasi fericirea si a preveni stresul este de a trai momentul. Este un concept fundamental al Budismului Zen, desigur, dar nu este meditatie neaparat, este mai mult despre a constientiza actiunile si gandurile si ceea ce percept simturile tale in rutina de fiecare zi.

Nimeni nu traiesti in acel moment tot timpul – nu cred ca e posibil. Unii, prin exercitiu, pot invata sa traiasca momentul mai mult decat noi, dar intotdeauna vor fi momente cand esti ingrijorat fata de viitor sau gandindu-te la trecut si uiti sa fii in prezent.

Defapt este destul de greu, daca incerci. Testeaza acum: Inchide ochii (dupa ce citesti instructiunile mai intai) si concentreaza-te pe respiratia ta – senzatia aerului cand intra pe nas sau gura si iti umple plamanii si cand iese. Daca iti vin alte ganduri, constientizeaza-le, lasa-le sa plece si apoi revino la concentrarea pe respiratie.

Este greu, nu? A trai momentul nu este asa de usor pe cat pare.

E nevoie de exercitiu. Dar poate fi realizat. Pentru a te ajuta inspirandu-te sa traiesti momentul, in continuare sunt 5 exemple extraordinare:

1. Copiii. Nu este nimeni mai bun in a trai momentul decat un copil. Imi place sa-mi privesc fiul de 3 ani cum se joaca. El nu se gandeste ce i s-a intamplat ieri, sau ce va face mai tarziu azi. El e Spiderman, si se lupta cu cei rai si nimic altceva in lume nu exista. Daca se supara pe ceva, reactioneaza exagerat, si nimic altceva nu conteaza, decat doar ca e suparat. Va plange, iar apoi va reveni la normal fiind fericit din nou, iar situatia care l-a suparat este uitata. Nu are grijile zilei de maine si pentru asta imi place sa-l privesc. Avem nevoie sa folosim copiii ca inspiratie si sa incercam sa fim ca ei cateodata. Iisus ne-a instruit, “Fii ca un copil”, si acestea au fost niste cuvinte foarte intelepte.

2. Pisicile. Deasemenea imi place sa ma uit la pisica mea. Ea crede ca este un leu. Ea va vana o insecta ca si cum ar sta ascunsa in iarba in savana si apoi sare la atac. Stii ca nu se gandeste la ceea ce a avut la micul dejun sau la ce mobila trebuie reparata mai tarziu. Pisicile (si alte animale) sunt situate in Prezent. Fii ca o pisica.

3. Sotia si desertul. Sotia mea stie cum sa manance desertul. Defapt, dintre toti pe care ii stiu,  ea este cea mai buna in a trai momentul, complet. Chiar se poate bucura de ceva cu toata fiinta sa. Am invatat cum sa mananc desert privind-o – in timp ce eu incercam sa mananc ceva rapid, Eva inchidea ochii si incet, punea punea lingura cu inghetata in gura. Savura aroma, textura, raceala, dulceata si ciocolata. Eva se bucura de lucruri mai mult decat multi altii si ma inspira. Data viitoare cand mananci ceva incearca sa nu te gandesti la altceva, nu citi, nu vorbi cu altcineva – doar bucura-te de mancare.

4. Maturatorul Zen. Se spune ca singurele servicii ale unui calugar Zen este sa stea in pozitia de meditat si sa mature. A face curat este unul din ritualurile zilnice a unui calugar Zen, unul dintre cele mai importante practici ale lor. Ei matura sau grebleaza si incearca sa nu faca altceva. Nu se gandesc ca sunt intr-o stare Zen – starea Zen este maturatul. Data viitoare cand faci curat in casa (sau orice altceva), incearca sa te concentrezi pe acel lucru, pe praf, pe miscare, pe senzatie.

5.Tu, pierdut in ceva. Ai fost prins de moment in multe dati. Iti amintesti cand ai fost prins de vreun moment? Nu pierdut in ganduri, dar pierdut in a face acel lucru – fiind concentrat total, in care nu te-ai mai gandit la altceva. Lumea a disparut. Poate a fost la serviciu – poate ai ajuns la acea stare de plutire – sau poate a fost un hobby, sport, lucru in curte, a repara ceva, orice. Incearca sa-ti amintesti un moment ca acela si incearca sa-l ai din nou.

Leave a Reply