O doza de cafeina pentru constiinta ta

Experienta ta de realitate obiectiva ar continua sa existe, daca tu ai inceta sa mai crezi in ea? Ce s-ar intampla daca ai incepe sa suspectezi, sa te intrebi si poate chiar sa crezi, ca realitatea este cel putin partial, creata de gandurile tale?

Pseudostiinta stiintei – daca stiinta are drept scop studierea realitatii, atunci Metoda Stiintifica de observare, ipoteze si validare, ne permite sa studiem realitatea cu precizie? Din nefericire, nu. Metoda Stiintifica presupune existenta unei realitati obiective, asa ca acest lucru studiaza. Realitatea obiectiva este un tip de realitate ce exista si se perpetua, independent de observator. Observatorul si cel observat trebuie sa ramana separati sau datele experimentului pot fi corupte. De aceea, exista procese atat de structurate, pentru a conduce Metoda Stiintifica. Ideea este sa fii cat mai exact posibil, in timp ce minimalizezi partinirea observatorului. Nimic nu poate inlocui Metoda Stiintifica, in acea arie in care aceasta functioneaza. Si acea arie in care functioneaza este realitatea obiectiva. Asa ca, daca vrei sa folosesti Metoda Stiintifica si toate procesele ei minunate, trebuie sa lucrezi cu realitatea obiectiva. Acesta este domeniul ei de expertiza. Dar, este realitatea obiectiva un model exact de realitate? Multe persoane cred ca nu. Dar, realitatea este mai degraba o combinatie eleganta intre ambele elemente, obiective si subiective. Cel putin, asa apare din perspectiva corpului uman si al mintii. Dar, din perspectiva constiintei in sine, realitatea este in intregime subiectiva, unde observatorul subiectiv este constiinta in sine, nu fiinte umane individuale.

Poate ca ai fost invatat sa crezi ca realitatea obiectiva este realitatea in care existi. Si acesta este un lucru extrem de pragmatic. Dar, aceasta este doar o invatatura – nu isi are radacinile in realitatea in sine. Isi are radacinile in presupunerea, tot mai subreda, ca realitatea obiectiva este reala. Acest lucru nu inseamna ca realitatea obiectiva nu exista. Totusi sunt elemente in realitate, ce sunt create de propriile tale ganduri. Daca inveti sa accesezi partile subiective ale realitatii, poti castiga un control mult mai mare asupra experientelor tale de viata. Aceasta viziunea larga asupra realitatii nu contrazice realitatea obiectiva – o compenseaza.

Suprapunerea realitatii subiective – nu vei permite in realitatea ta, nimic ce crezi ca este imposibil. Folosesti puterea gandurilor tale, pentru a preveni ca astfel de lucruri imposibile, sa existe pentru tine. Experienta ta de realitate este in mare parte dictata de structura convingerilor tale. Odata ce vei incepe sa provoci aceste convingeri si sa le extinzi, experienta ta de realitate se va extinde. Vei incepe sa faci lucruri care in precedenta ai crezut ca sunt imposibile, deoarece ai inceput sa crezi ca sunt posibile. Credinta in realitatea obiectiva este foarte convingatoare. Este greu sa slabesti convingerea mentala asupra ei. Dar o astfel de slabire trebuie sa se intample, pentru a putea experimenta parti mai putin limitate ale realitatii. Frica este principalul lucru, ce ne tine departe de explorarea diferitelor sisteme de convingere. In campul tuturor structurilor de convingere, convingerea intr-o realitate obiectiva este precum un put magnetic, din care este foarte greu sa evadezi. Cazi in capcana folosiri propriei tale puteri, pentru a deveni neputincios. De aceea, evadarea devine un proces gradual. Nu va trebui sa iti infrunti cea mai mare frica dintr-o data. Ar fi mult prea mult pentru tine. Trebuie sa incepi de la marginile realitatii obiective si sa avansezi foarte incet spre centrul ei. Incepe prin a-ti provoca unele presupuneri, incepe cu acelea care par cele mai slabe. Incepe sa te intrebi daca presupunerile tale, nu sunt fapt limitari auto-impuse, mai degraba decat proprietati adevarate ale realitatii. Indeparteaza-te de incapatanare si intreapta-te spre curiozitate.

Aceasta maniera de a trai are nevoie de ceva timp pentru a te obisnui cu ea. Dar partea buna a lucrurilor este ca aceasta este foarte imputernicita, fascinanta si extrem de placuta. Suferinta si durerea nu mai exista pentru tine, pentru ca ai invatat sa incetezi sa le mai creezi.

Daca cauti in afara ta dovada oricarui lucru, vei gasi, pur si simplu, dovada propriilor tale convingeri. Si acesta nu este un lucru rau. Prin explorarea gandurilor tale mai profund, cel putin iti vei intelege mai bine gandurile. Poate chiar vei gasi suficiente indicii, incat sa  te intrebi, daca creezi intr-adevar realitatea ta, prin intermediul gandurilor.

Esti intotdeauna liber sa inchizi usa spre realitatea subiectiva si sa te intorci la siguranta falsa, a convingerii tale in realitatea obiectiva. Dar, daca vrei sa devii din ce in ce mai deschis la ideea ca gandurile tale creaza realitatea si daca vrei sa explorezi acest potential, pentru a vedea daca putem colectiv sa facem schimbari pozitive, atunci realitatea obiectiva nu este solutia. Trebuie sa iti schimbi convingerile implementate si sa imbatisezi puterea realitatii subiective.

Leave a Reply