Incercari si erori, ego si constientizare

Una dintre cele mai incercate si adevarate metode de rezolvare a problemelor este cea de incercari si erori. In ciuda lipsei sale de rafinament, cateodata este cea mai eficienta alegere, in special deoarece poate reusi acolo unde alte metode au esuat. Cu metoda de incercare si eroare, intotdeauna iti este garantata o experienta, din care sa inveti. Si deseori vei identifica multiple solutii, pe masura ce experimentezi. Totusi, cat de des esuezi in a trece la acest proces, pentru ca iti este frica sa experimentezi eroarea?

Facem greseala de a crede ca o eroare este cumva daunatoare pentru noi, cand de fapt este de foarte mare ajutor. Fiecare eroare este raspunsul ca trebuie sa formulam o noua incercare. Una ce speram sa ne duca la noi erori si la noi incercari, pana cand in cele din urma ajungem la o solutie acceptabila. Asa ca, o eroare nu este un esec. O eroare este doar un pas pe calea catre succes. Nici o eroare de obicei inseamna nici un succes. Ironia este ca ne este frica de succes, chiar mai mult decat de esec, deoarece pentru ego-ul nostru, succesul este o sabie cu doua taisuri.

Pe de o parte, daca experimetul tau functioneaza, atunci primesti rezultatele pe care le doresti. Dar pe cealalta parte, daca primesti rezultatele pe care le doresti, atunci trebuie de asemeni sa infrunti faptul ca ai facut o greseala tot timpul cat nu ai testat.

De exemplu, daca ceri azi sefului tau o marire de salariu si acesta spune da, atunci vestea buna este ca primesti marirea acum. Dar, vestea proasta este ca trebuie sa accepti ca poate o puteai primi anul trecut, daca intrebai asa cum ai facut azi. Trebuie sa infrunti faptul ca frica te-a mentinut pe loc. Pe termen lung este mai bine sa infrunti teama si sa realizezi in cele din urma rezultatul pe care il doresti, decat sa negi temerile trecute si in acelasi timp sa te impiedici sa faci incercarea azi. Poate ca in anumite arii din viata ta exista o teama ce inca te tine pe loc, o arie unde poti ajunge la un succes mai mare, daca doar ti-ai permite sa infrunti o greseala trecuta.

Cat de des ne gasim atat de profund investiti in ego-ul nostru si in trecutul nostru, incat pierdem oportunitati pentru un viitor mai luminos? Daca azi ai reusi cu succes sa iti dublezi venitul, sa ai o intalnire cu persoana la care doar ai visat. Sa gasesti un loc de munca pe care sa il iubesti cu adevarat. Sau sa experimentezi o dieta ce iti creste foarte mult energia, nu ai simti un regret ca nu ai facut toate aceste lucruri mai devreme? Si fiecare an care trece cand nu actionezi, nu faci aceasta povara si mai mare? Pana la punctul in care te paralizeaza in a lua acele actiuni, ce in cele din urma ar produce succes? Ceea ce iti permite sa treci de acest blocaj este realizarea ca aici trebuie sa infrunti o alegere personala. Aceasta este una dintre acele situatii unde a creste constientizarea, dincolo de un anumit punct, va neutraliza problema permanent. Tu existi doar in momentul prezent. Trecutul tau este compus din amintiri, dar accesezi aceste amintiri in prezent. Trecutul tau este real, exista, doar cand in mod constient iti concentrezi atentia pe el. Atentia ta ii acorda putere trecutului tau si de asemeni atentia ta iti hraneste ego-ul. Poti alege sa incetezi sa concentrezi atat de multa atentie ego-ului siĀ  istoriei tale personala. Si in loc, poti redirectiona acea atentie pentru a te identifica mai mult cu, constientizarea ta. Ai acces la amintirile tale, la fel cum ai acces la informatie, dar amintirile tale nu sunt egale cu tine. Ego-ul intotdeauna vrea sa protejeze si sa pastreze identitatea curenta, dar acest lucru sta in calea cresterii constientizarii, pana la punctul in care pacea domneste peste frica. Ce s-ar intampla daca cu totii am inceta sa ne facem griji cu privire la protejarea ego-ului nostru si ne-am referi la noi si la celelalte persoane ca la fiinte umane constiente pe deplin?

Gandeste-te la cat de multe probleme din lume ar putea fi rezolvate cu usurinta, daca cei implicati ar putea renunta la atasamentul lor pentru trecut. Si si-ar permite sa creeze in mod constient prezentul, asa cum doresc sa fie. Acest lucru inseamna sa folosesti constiinta ca punct primar de referinta, in loc de ego. La acest nivel suntem liberi sa experimentam, fara frica de regret din trecutul nostru. Putem sa rupem legatura cu trecutul nostru, pentru ca nu mai suntem acea persoana. Da, ai un trecut. Dar trecutul tau guverneaza momentul tau prezent, doar cand iti concentrezi atentia pe el.

In cele din urma, constientizarea este mai puternica, decat circumstantele. Indiferent de circumstantele tale actuale, intotdeauna ai optiunea de a exersa alegerea constienta, pentru a crea ceea ce vrei in realitatea ta. Aceasta este una dintre lectiile cheie pe care trebuie sa o invatam ca fiinte umane – cum sa utilizam puterea mintii noastre constiente, pentru a crea ceea ce ne dorim.

One thought on “Incercari si erori, ego si constientizare

  1. Cred ca termenul cel mai potrivit in astfel de abordare este “constienta” si nu constiinta…Constiinta este substanta universului unica si eterna fara de care nu am putea functiona…as indrazni sa zic ca este chiar Dumnezeu in sine….De aceea cred mai mult ca a fi constient inseamna a trai prezentul….de la termenul acesta deriva “constienta” la care am facut referire.

Leave a Reply