Gandeste-te la scopurile tale in viata

Niciodata nu este timpul potrivit pentru a te aseza si a te gandi la ceea ce vrei sa realizezi in viata. Suntem ocupati si chiar cand nu suntem ocupati simtim mai degraba sa vegetam in fata televizorului sau citim stirile decat sa ne gandim la restul vietii noastre.

Fa-o astazi, daca nu ai facut-o pana acum. Ar putea dura 10 minute sau 20 si asta ar putea face diferenta.

Nu este chiar asa de greu. Probabil ai o idee referitor la ceea ce vrei sa faci, dar poate nu ai scris-o. Sau poate ai facut acest exercitiu pana acum ,dar nu ti-ai reactualizat scopurile pentru o vreme. Acum este timpul sa o faci.

1. Cum sa incep? In primul rand gandeste-te la ceea ce ai vrea sa spuna lumea despre tine la inmormantarea ta. Aceasta idee se gaseste in cartea lui Stephen Covey – Eficienta in sapte trepte – deprinderea numita “Incepe cu sfarsitul in minte”. Este deasemenea foarte eficient. Imagineaza-ti ca esti la sfarsitul vietii tale, uitandu-te inapoi. Ce ai vrea sa fi realizat? Ce fel de persoane ti-ar fi placut sa fii?

Aici este cheia: incepe sa-ti traiesti viata astfel incat sa ajungi la acel punct.

2. Acum ca te-ai gandit putin la asta, incepe sa scrii niste idei de scopuri in viata pe care ai vrea sa le realizezi inainte sa mori.

Aceste idei pot fi din multe domenii, dar poti incepe avand cateva ca prioritate: pe plan profesional, educatie, familie, pe plan spiritual, calatorii, recreere, hobby-uri, social, caritate. Te poti gandi probabil la mai multe si nu e neaparat nevoie sa ai scopuri in toate aceste domenii. Doar niste subiecte pentru a putea incepe.

3. Filtreaza-ti lista sau mareste-o. Dupa brainstorming-ul initial, o poti tria. Dar poate vrei s-o maresti: cateodata este distractiv, si merita sa te gandesti la lucruri marete.

4. Acum imparte-o pe bucati. Ce ar trebui sa realizezi in urmatorii 10 ani din aceste scopuri? Dar in urmatorii 5 ani? 2 ani? 1 an? Luna aceasta?

Odata ce ti-ai planuit scopurile pentru perioadele de mai sus, ai un plan solid.

5. Actioneaza! Imi place sa-mi fac scopuri lunare, si o lista “to-do” pentru aceasta saptamana. Ce as putea face azi pentru a-mi realiza scopurile? Si daca pot realiza doar un singur lucru, am reusit ca visele mele sa devina realitate!

Fa un pas spre visele tale azi scriindu-le si facand un plan.

Leave a Reply